Ertuş, açıklamasında çalışmanın sadece geçim aracı değil, aynı zamanda topluma fayda sağlayan bir birey olmanın da bir gerekliliği olduğunu belirtti. "Sağlıklı ve gücü yerindeyken çalışan bireyler, olası olumsuzluklarla daha kolay başa çıkabilir. Bu noktada sosyal güvenlik sistemi devreye girerek bireyleri çeşitli risklere karşı korur" dedi.

Sosyal güvenliğin, yaşlılık, hastalık, işsizlik, malullük ve iş kazası gibi durumlarda gelir kaybını önlemeye yönelik önemli bir sistem olduğunu ifade eden Ertuş, sosyal güvenceden faydalanmanın en temel şartının kayıtlı çalışmak olduğunu söyledi.

Hakkari’de Şap Hastalığı Tespit Edildi Hakkari’de Şap Hastalığı Tespit Edildi

131673 800X600

Kayıt Dışı İstihdamın Tehlikeleri

Ertuş, kayıt dışı istihdamın çalışanlar, işverenler ve devlet açısından ciddi sorunlara yol açtığını belirtti. Sigortasız çalışanların birçok yasal haktan mahrum kaldığını ve bunun ailelerini de olumsuz etkilediğini dile getirdi. Ayrıca işverenler açısından, kayıt dışı çalıştırmanın haksız rekabete yol açtığını ve denetimlerde ciddi para cezalarıyla karşı karşıya kalabileceklerini ifade etti.

Devletin, kayıt dışı istihdam nedeniyle önemli ölçüde prim ve vergi kaybı yaşadığını belirten Ertuş, bu durumun sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini vurguladı.

Ertuş, açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: “Daha huzurlu bir toplum, daha güçlü bir Türkiye için kayıt dışı çalışmayın, kayıt dışı çalıştırmayın.” Sosyal Güvenlik Haftası’nı kutlayan Ertuş, tüm vatandaşlara sosyal güvenlik bilinci kazandırılmasının önemine dikkat çekti.