Program, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’ın çalıştayı tebrik eden mesajının okunması ve ardından yapılan protokol konuşmaları ile başladı. Vali Çelik, açılış konuşmasında şunları ifade etti:

“Uzaklardan buralara teşrif eden çok değerli misafirlerimiz, katılımcılarımız ve çalışma arkadaşlarım; hepinizi can-ı gönülden sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Hoş geldiniz, şehrimize sefalar getirdiniz.

Bazen içinde olduğumuz günlük akışta kafanızı kaldırıp dünyada olup biteni göremeyebiliyorsunuz. Bu nedenle dışarıdan bir bakış, bir istişare alanı açılması önemli bir fırsat oluyor. Biz bu çalıştayı bu anlamda çok önemsiyoruz.Çalış1 1280X720

Dünyanın evrenselleştiği, küreselleştiği bu günlerde, özellikle de coğrafyası zor olan Hakkâri’mizde bakış açımızı geliştirmek adına sizleri burada görmek ve ‘Kadim Şehir Hakkâri Çalıştayı’ çatısı altında bir araya gelmemiz, özellikle bu bağlamda büyük önem taşıyor.

Hakkâri coğrafyasının getirdiği zorluklara ve insanımızın yaşadığı güçlüklere rağmen eğitim, turizm ve kültür anlamında ulusal ve uluslararası düzeyde öne çıkmak, sizlerin şehrimize sunacağı katkılarla yereli ulusala taşımak ve evrenselleşen dünyada ortak bir sevgi dili üzerinden gelecek inşa etmeye vesile olmak ortak amacımızdır. Bu anlamda sizlere şükranlarımı sunuyorum.”

Uluslararası Katılım ve Akademik İş Birliği

Çalıştaya; Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve yurt dışından gelen rektörler, akademisyenler, kamu yöneticileri, üniversite temsilcileri ve Uluslararası Üniversiteler Konseyi Kurucu Başkanı ile üyeleri katıldı. Katılımcılar, üniversiteler arası bilimsel iş birlikleri, öğrenci ve akademisyen değişim programları ile tematik yaz okulları gibi projeleri değerlendirdi.

Çalıştayın Temel Hedefleri

Çalıştayın ana hedefleri arasında;

•Hakkâri’nin tarihi, kültürel ve doğal değerlerinin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılması,

•Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması,

•Sürdürülebilir turizm politikalarının geliştirilmesi,

•Bölgesel kalkınmaya katkı sunacak ekonomik stratejilerin belirlenmesi yer aldı.

Sonuç Bildirgesi ve Stratejik Vurgular

Grv M E B0 Ws A Ag S O V

Sonuç bildirgesinde;

•“Hakkâri Eğitim Master Planı”nın hazırlanması,

•UNESCO adaylığı için dijital/fiziki Hakkâri Tarih Atlası ve Arşiv Merkezi kurulması,

•Doğa ve kış turizmi için stratejik adımlar atılması,

Gençlerin Göçünü Önlemek İçin Sosyal ve Ekonomik Destek Şart Gençlerin Göçünü Önlemek İçin Sosyal ve Ekonomik Destek Şart

•Kültürel bellek çalışmaları, gastronomi ve geleneksel sanatların arşivlenmesi,

•Organik tarım, hayvancılık, maden işleme ve sağlık turizmi gibi alanlarda projelerin hayata geçirilmesi gibi somut önerilere yer verildi.

Ayrıca, Üzümlü ve Derecik sınır kapılarının araç trafiğine açılması, Yüksekova OSB’nin hızla faaliyete geçirilmesi ve spor turizminin geliştirilmesine yönelik öneriler de kararlar arasında yer aldı.

Vali Ali Çelik: ‘’Sizlerin desteğiyle şehrimize önemli kazanımlar sağlayacağımıza inanıyorum’’

Vali Ali Çelik, çalıştay sonunda yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Az önce okunan sonuç bildirgesinde Hakkâri ile ilgili temel problemler sıralanmış, çözüm önerileri sunulmuştur. Bunları hep birlikte takip edeceğiz inşallah. Sizlerin desteğiyle şehrimize önemli kazanımlar sağlayacağımıza inanıyorum. Ayağınıza sağlık, şeref verdiniz. Çok teşekkür ediyorum.”

Plaket Takdimi ve Kapanış

Program sonunda, başta IUC olmak üzere tüm katılımcı kurumlarla iş birliğinin güçlendirilerek sürdürüleceği ifade edildi ve çalıştaya katkı sunan isimlere plaket takdim edildi.