Elektrik fiyatlarına yapılan zamlara çeşitli kesimlerden tepkiler gelmeye devam ederken bir tepki de Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Hakkari İl Temsilciliği'nden geldi.

Kaya Plaza'da bulunan EMO Hakkari Temsilciliğinde düzenlenen ve oda üyelerinin destek verdiği açıklama Elektrik Mühendisleri Odası Hakkari Temsilcisi Evren Taş tarafından yapıldı.

Temsilci Taş'a Elektrik Mühendisleri Odası Hakkari Temsilci Yardımcısı Hamdullah Temel, Erhan Öztünç ve üyeleri destek verdi.

Açıklamasına '2022 yılına zamlarla merhaba dedik' diyen Taş, dolar düşüşüne rağmen, başta temel tüketim olmak üzere bir çok kalemde indirim beklerken motorin, benzin ve LPG'ye yüksek oranlarda zam yapıldığını aktardı.
'2021 yılında yapılan zamlar yetmezmiş gibi, 2022 yılına elektriğe yapılan fahiş zam oranları ile güle oynaya girdik' diyen Taş, konutlarda günlük 5 kWh‘e kadar (aylık 150 kWh) %52, üstü için de %127 oranlarında zam yapıldı. Tabii sanayi ve diğer abone grupları da unutulmadı. 'Sanayici miyiz kardeşim! Bize ne? demeyin. Çünkü tüm sanayiciler artan maliyeti ürettiği ürüne zam olarak yansıtacaktır." ifadelerini kullandı.

EMO Temsilcisi Evren Taş açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Elektrik Mühendisleri Odası olarak, 4 kişilik ailenin aylık zaruri elektrik tüketiminin 230 kWh olarak hesaplayıp, özellikle ihtiyaç sahiplerine bu kWh`e kadar ücretsiz olarak verilmesi gerektiğini defalarca belirtmiştik. Ancak, maalesef Enerji Piyasası Denetleme Kurumu tarafından aylık zaruri elektrik tüketimi 150 kWh olarak baz almaktadır. Kullanılan tüm elektrikli cihazlar az tüketim yapan A sınıfı, lambalar led bile olsa aylık 150 kWh`in üstünde tüketim olacağı aşikârdır. Dolayısıyla yapılan zam %80`in üzerinde olacaktır. Vatandaşın hangi gelirine bu oranda zam yapıldığı açıklanmalıdır.

Savunma makamının göz ardı edilmesine karşı sesimizi duyurmak için yola çıktık Savunma makamının göz ardı edilmesine karşı sesimizi duyurmak için yola çıktık

Kaldı ki; tarifeli uygulamayı ve yapılan zammı dar gelirliyi korumak amacıyla yapıldı söylemi tamamen yanlıştır. Her halükarda %52 zam yapılarak dar gelirli yurttaşın nasıl düşünüldüğünü merak ediyoruz. Ayrıca, dar gelirli yurttaşlarımızın alım gücü düşük olduğundan, satın alıp kullandığı elektrikli cihazların çoğu fazla tüketim yapan cihazlardır. Dar gelirli yurttaşa zam değil tam aksine indirim yapılabilir. 2020-2021 yıllarında dağıtım şirketlerine yapılan %80 indirim halka yansıtmalıdır.

Anlaşılan, asgari ücretliye, memur-işçi ve emekliye yapılan zamları, fahiş oranlarda artırılan elektrik ve doğalgaz başta olmak üzere bu kalemlerden vatandaşa yüklenerek karşılanmak istenmektedir. Bugüne kadar vatandaşın gelir cebine kaşık ile verilip, gider cebinden de kepçe ile alınmaya devam edilmektedir.


Ay sonunu getirmek için bir iğne ucu kadar yapacağı harcamaları bile düşünen vatandaşlarımızın, bu zamlarla daha da yoksullaşacaklarını biliyor ve öngörülen %18’lik indirim yapılsa bile %127’lik yapılan bu fahiş zammın yanında sönük kalacağını görüyoruz. Bu nedenle yapılan zammın kesinlikle ve ivedilikle geri çekilmesi gerektiğini belirtiyoruz"