Söz konusu sözleşme birkaç ay önce gündeme gelmiş ve milyonlarca kişi kişisel verilerinin Facebook tarafından kullanılacağı gerekçesiyle WhatsApp'ı protesto ederek uygulamadan ayrılmıştı. Bunun üzerine Facebook bünyesindeki WhatsApp, gizlilik sözleşmesi şartını 15 Mayıs’a ertelemişti. Yeni bir protesto dalgasının başlaması halinde WhatsApp'ın yeniden geri adım atıp atmayacağı bilinmiyor.

WhatsApp, işletme hesaplarına daha fazla veri sağlayabilmek için gizlilik sözleşmesinde değişikliğe gittiğini açıklamıştı.

Yeni sözleşmeye göre kişisel mesajlaşmalarda uçtan uca şifreler korunsa da işletme hesaplarıyla yapılan mesajlaşmalar şirket tarafından işlenecek. WhatsApp bazı ülkeler hariç dünya genelinde bu yeni sözleşmenin onaylanmasını zorunlu tutmuştu. Türkiye de onay zorunluluğunun bulunduğu ülkelerden biri.

Onaylanmazsa ne olacak?

Çocuklarınızı bu dolandırıcılıklardan koruyun! Çocuklarınızı bu dolandırıcılıklardan koruyun!

WhatsApp'ın yeni gizlilik sözleşmesini 15 Mayıs'a kadar kabul etmeyen hesaplar birkaç gün boyunca hesaplarına gelen mesaj ve aramaları bildirim olarak görebilecek ancak uygulamayı bunları okumak ya da yanıtlamak için kullanamayacak.

Sözleşmeyi onaylamayan hesaplar 120 gün boyunca 'pasif' olacak ve bu süre zarfında söz konusu kullanıcılara yeni sözleşmeyi geri dönüp kabul etme şansı sunulacak. 120 gün sonunda kullanıcı sözleşmeyi kabul etmezse yani hesap yeniden aktif edilmezse otomatik olarak silinecek. Başka bir deyişle bu kullanıcılar WhatsApp hesaplarını kaybedecek.

Tarihin en büyük dijital göçü

2021 başında yaşanan yeni gizlilik sözleşmesi tartışması nedeniyle tarihin en büyük dijital göçü yaşanmış ve milyonlarca kişi Telegtam ve Signal gibi uygulamalara geçmişti.