Sedat Yurttaş, Türkiye'de ikinci tura kalan cumhurbaşkanı seçiminde mevcut Cumhurbaşkanı ve Cumhur İttifakının adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın mı yoksa Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mu kazanacağı yönünde tahminde bulunmanın zor olduğunu belirterek, “Doğrusu bu sorunun cevabı kolay değil. Çünkü Erdoğan hem çok fazla oy almış hem de yüzde 50'yi geçmesine çok az bir rakam var. Yüzde 50’yi geçmesi için yarım puanlık bir oya ihtiyacı var. Devlet imkanları da elinin altında” diye konuştu.

Bakırhan açıkladı.. Her bir haram seçmene karşı iki tane helal seçmen getirin Bakırhan açıkladı.. Her bir haram seçmene karşı iki tane helal seçmen getirin

Sedat Yurttaş, Rûdaw canlı yanınında Türkiye’deki seçim sürecini değerlendirdi.

“Bazı sorular cevaplarını 28 Mayıs'ta bulacak”

Kılıçdaroğlu açısından da süreci yorumlayan Yurttaş, “Diğer yandan hem Kılıçdaroğlu hem muhalefet ortakları kazanabilecekleri umudu içindeydiler ancak kazanamadılar. Şu an bütün motivasyonlarıyla ikinci turu göğüslemek için çabalıyorlar. Kesin bir şey söylemek çok zor. Hiç kolay değil. Bazı sorular cevaplarını 28 Mayıs'ta bulacak. Sandık başına giden seçmenin motivasyonunun devam edip etmeyeceği görülecek. 28 Mayıs'ta oy kullanmaya gitmeyen 8 milyon kişiyi harekete geçirebilecek mi muhalefet, bu ortaya çıkacak. Sinan Oğan’a oy veren seçmenin Kılıçdaroğlu'nu desteklemesini sağlayabilecekler mi? Bu da henüz netleşmiş bir konu değil” diye konuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim sürecindeki milliyetçi dili hakkında da konuşan Sedat Yurttaş, “Erdoğan, HDP ile CHP'nin ilişkisini terör ilişkisi olarak yansıttı. Bu politika devam ediyor. Türk halkı tarihinde ilk kez bu kadar yüksek oranda milliyetçi söylemi desteklemiş görünüyor” dedi.

“Erdoğan'ın büyük bir öfke ve tahammülsüzlük yaşadığı görülüyor”

Sedat Yurttaş, 14 Mayıs gecesi Erdoğan'ın yaptığı konuşmada “eğer huzur isteniyorsa kendisine oy verilmesi gerektiği” yönündeki değerlendirmesi hakkında da “Erdoğan HDP'nin Kılıçdaroğlu'nun desteklemesini huzursuzluk olarak yorumluyor. O güvenli ortamı kendisinin iktidarda olduğu dönemle özdeşleştiriyor. Ancak işsizlikle, ekonomi ile uluslararası siyasetle ilgili verilere baktığımızda ise büyük bir öfke ve tahammülsüzlük var. Erdoğan'ın büyük bir öfke ve tahammülsüzlük yaşadığı görülüyor. Ondan dolayı Erdoğan'ın tarif ettiği huzur, huzur değil. Bana göre halkın bu son yılda yaşadığı yoksulluk 21 yılda yaşanmayan bir yoksulluktu. Halk hiç bu kadar umutsuz olmamıştı” ifadelerini kullandı.

“Kürt seçmen Kılıçdaroğlu’na daha fazla oy verebilir”

Yurttaş HDP'nin oy kaybına uğraması ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı:

“Seçim sürecinde Kürt halkı ile siyasetçiler arasında güçlü bir bağ oluşmamış. Bu ortaya çıktı. Bu da iki nedenle açıklanabilir. Birincisi yüzde 7-8 dolayında seçmen sandık başına gitmedi. Sandık başına gidenler ya yanlış oy kullandı ya da karıştırdı. Ya da CHP'ye oy verdiler. Ancak şimdi doğrudan oylarını Kılıçdaroğlu'na verecekler. Bunun için motive edilmeleri gerekiyor. Eğer Kılıçdaroğlu başarılı olmazsa, son 7 yıldır Kürtlere karşı uygulanan politikalar, işte kayyum atamaları, soruşturmalar, dava açmalar, Kürtlerin cezaevine konulması gibi… Kürtler üzerindeki baskı daha fazlalaşacak. Bundan dolayı da büyük ihtimalle Kürt seçmen sadece bölgede değil bütün Türkiye'de Kılıçdaroğlu’na daha fazla oy verebilir. Kürtlerin ağırlığı her ne kadar engeller olsa da daha fazla öne çıkarabilir.”

Kılıçdaroğlu'nun kampanyası hakkında da değerlendirmeler yapan Yurttaş, “Deva Partisi, Gelecek Partisi, İyi Parti, Saadet Partisi… Bu partilerin seçmenlerinin tamamı eğer Kılıçdaroğlu'na oy vermiş olsaydı bu sonuç alınmayacaktı. Bundan dolayı inanıyorum ki eğer bu partilerin seçmeni oylarını Kılıçdaroğlu'na verseler ve Kılıçdaroğlu için çalışsalar sonucu değiştirebilirler” dedi.