Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) özel okullarda 2022 yılında yapılacak zam oranına sınır koydu. Zamlar en fazla yüzde 36.73'ü geçemeyecek.

14 bin 617 özel okulun bulunduğu Türkiye'de bazı okullar yüzde 100'e varan oranda zammı uygulamaya koydu. Ancak CNN Türk'te yer alan habere göre uygulama sürecinde 1 milyondan fazla aileyi ilgilendiren zam yönetmeliğin özel maddesi ile sınırlanacak. Buna göre özel okullar bu yıl için en fazla yüzde 36.7 zam uygulayabilecek. Kesin oran Özel Okullar Birliği ve MEB tarafından belirlenecek. MEB, yönetmeliğe rağmen farklı zam uygulayan okulların da bildirilmesini isteyecek.

NE OLMUŞTU?

Kobani Üniversitesi’nin yeni binası hizmete açıldı Kobani Üniversitesi’nin yeni binası hizmete açıldı

Türkiye Özel Okullar Derneği’nin geçen hafta sosyal medyada yaptığı açıklamada en yüksek zam oranının yüzde 62,98 olacağı belirtilmiş, daha sonra zam oranının belirtilmediği bir düzeltme açıklaması yapılmıştı. Yapılan ikinci açıklamada ilk açıklamanın yönetmeliğe atıf yapılarak belirtilmiş bir açıklama olduğu söylenerek, “Özel okul ücretleri, TÜİK tarafından ilan edilen oranlar dikkate alınarak MEB Özel Eğitim Kurumları Yönetmenliğine uygun olarak düzenlenecektir” ifadeleri dile getirilmişti.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin zam artışını sınırlayan maddesi şöyle:

MADDE 53 – (1) Kurumlar, Kanunu'nun 12 nci maddesinde yer alan hükümlere uygun olarak öğrenci ve kursiyer ücretlerini; veli veya kursiyerlerle yapacakları Bakanlıkça belirlenerek Genel Müdürlük internet sayfasında yayımlanan özel sözleşmelerinde sağlayacaklarını belirttikleri eğitim ve öğretim imkânlarına, gelişmelerine imkân verecek yatırım ve hizmetler ile diğer işletme giderlerine göre tespit ederler. Ancak okulların ara sınıflarının eğitim ücreti bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen, okulda devam eden öğrencilerin ücreti ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen eğitim ücretine (YILLIK ÜFE+TÜFE/2) oranına en fazla % 5 oranında artış yapılarak belirlenir.