- Maraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğündeki, Elbistan merkezli 7.6 merkezli depremlerin ardından ölü ve yaralı sayısı artmaya devam ediyor. Bölgedeki son durumu aktaran Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş, barınma sorununa dikkat çekti. İnsanların soğuktan ölebileceğini söyleyen Savaş, acil olarak hastaneler kurulması çağrısında bulundu.

Halk TV'de Şirin Payzın'ın Sözüm Var programına telefonla bağlanarak katılan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş Hatay'daki son duruma dair şunları aktardı:

RELATED VİDEO

"Yeni şehir hastanemiz zarar gördü. Eski devlet hastanemiz ve özel hastanemiz zarar gördü. Devlet hastanesinin bir kısmında çok zarar var bu yüzden doktorlar ve sağlık çalışanları yaralılara yeteri kadar müdahalede bulunamıyor. Hatay’da 1200 civarında bina yıkıldı. Arama kurtarma ekiplerine ihtiyacımız var" diyen Savaş sözlerine, "İnsanlar hipotermiden hayatını kaybedebilir. Hava soğuk. Sabaha kadar dayanamayabilirler. En çok ihtiyacımız olan profesyonel ekipler. İkincisi barınma sorunumuz var, çadırlar lazım bize. Üçüncüsü insanların giyim kuşam ve suya gıdaya ihtiyacı var. Belediye çalışanlarının çoğu da enkaz altında, yakınlarını kaybeden var. Kurtarması gereken insanlar bu işin eğitimini almış insanlar, çok az insan bu konuda profesyonel."

'HASTANEYE ÇOK İHTİYACIMIZ VAR'

AFAD'ın merkezi olarak İl Jandarma Komutanlığının bahçesini kullandığını belirten Savaş, itfaiye ve AFAD binasının yıkıldığını aktardı:

"İnanılmaz bir iletişim sıkıntısı var. Çoğu yerde elektrik yok, telefonlar çekmiyor. İlgili kişilerle iletişim kuramıyoruz" diyen Savaş, "Burada hastalar çok zor durumda. Doktorların yarısı işe gelememiş durumda. 3 4 yere hastane kurulmalı çok ihtiyacımız var."

Adalet Bakanlığı'nın üç kapısı da Emine Şenyaşar'a kapanmış durumda Adalet Bakanlığı'nın üç kapısı da Emine Şenyaşar'a kapanmış durumda

'BURADA DEVLETİN ELİ YOK'

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, yayına bölgeden katılarak, şunları ekledi:

"İnsanlar evlerinden pijamalarıyla dışarı fırladı. 300 binamızda göçük var. Sabah saat 4.30’dan saat 16.30’a kadar buraya yardım gelmedi, AFAD ulaşmadı. 12 saat sonra koordinasyon kurulmaya çalışıldı. Kent genelinde 1200 binamız göçük konumunda. Burada devletin eli yok. Vatandaşların şu an sıcak çorba içme imkanı yok. Hatay bölgesinde insanlar bu soğukta açıkta beklemek zorunda. Herkes aç kaldı. Evlerinden çıktıkları gibi. Çadır yok, ısınma yok. Adana’ya indikleri söylenen AFAD ekibi hala ulaşamadı bölgemize. Maalesef bir günü dolduracağız biz hala koordinasyonu yapamadık. Depreme önceden tedbir alamadığımız gibi kurtarma konusunda yapamadık. Yeterli sayıda ambulans ve doktorumuz yok. Hastanemiz göçük."