Şahab, düzenlediği basın toplantısında Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin seçimlerin 18 Kasım 2023'te yapılmasını kararlaştırdığını duyurdu.

Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın 2005 tarihli ve 1 sayılı Başkanlık Yasası değişikliğine göre parlamento seçimlerinin yapılması yönünde talimat verdiğini belirten Şahab, ilgili metni şu sözlerle aktardı:

“2023 tarih ve 90 sayılı Bölgesel Kararname:

2005 tarihli ve 1 sayılı Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Yasasına dayanarak aşağıdaki şekilde karar verilmişti:

Bir: Kürdistan Parlamento seçimleri için 18 Kasım 2023 tarihinin belirlenmesi.

İki: Ilgili tüm taraflar, bu kararnamenin uygulanması için Bağımsız Seçim ve Referandum Yüksek Komisyonu ile işbirliği ve koordinasyon içinde gerekli işlemleri yapmakla yükümlüdür.

Üç: Bu talimat yayımlandığı tarihten itibaren uygulanacaktır.”

Kürdistan Bölgesi'nde parlamento seçimlerinin geçen yıl yapılması gerekiyordu, ancak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle, parlamentonun dört yıllık görev süresi, Ekim 2022'de oy çokluğuyla bir yıl uzatılmıştı.

Başkanlık Sözcüsü Şahab, daha önce de Rûdaw’a açıklamalarda bulunmuş ve seçim tarihinin Mayıs ayından önce açıklanacağını söylemişti.

Mevcut parlamentonun görev süresinin 31 Aralık'ta sona ereceğini ve seçim için en uygun dönemin Ekim ile Kasım ayı arası olduğunu söyleyen Şahab, gecikmenin güven kaybına yol açtığını ve Kürdistan Bölgesi'nin seçimleri yapmaktan başka seçeneği olmadığını sözlerine eklemişti.

Ehliyet sınavına Kürtçe dil seçeneği eklendi Ehliyet sınavına Kürtçe dil seçeneği eklendi

Ayrıntılar geliyor...