Briere’nin ailesi ve avukatı casusluk suçlamasını reddederken, bir buçuk yıldan fazla bir süredir İran'da tutuklu bulunan Briere, haksız yere suçlanmasını protesto etmek amacıyla başlattığı açlık grevini sürdürüyor.

Oldukça kilo kaybettiği belirtilen 36 yaşındaki Benjamin Briere, Mayıs 2020'de İran'da seyahat ederken tutuklandı.

Aralık ayında, davalarda ciddi bir ilerleme kaydedilmemiş olmasını protesto etmek için açlık grevine başladı.

Ailesi, Fransa ve ABD de dahil olmak üzere küresel güçler, Tahran'la 2015 nükleer programıyla ilgili anlaşmanın yeniden canlandırılması için müzakere etmeye çalışırken, masum bir turistin “casusluk” iddiasıyla yargılanıyor olmasını protesto ediyor.

Briere’nin abblası Blandine Briere, AFP'ye verdiği demeçte, "Çok az bilgimiz var, tek bildiğimiz duruşmanın (dün) yapıldığı ve Cumartesi günü bir kararın verileceği" dedi.

Blandine Briere, duruşmada kardeşini temsil eden İranlı bir avukat ve bir tercümanın hazır bulunduğunu da sözlerine ekledi.

İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'na (HRANA) göre, duruşma Briere'nin tutulduğu doğudaki Meşhed kentindeki Devrim Mahkemesi'nin dördüncü şubesinde gerçekleşti.

Paris'te yaşayan avukatı Philippe Valent Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Briere'nin açlık grevi nedeniyle "çok zayıfladığını" ve kendisine yöneltilen belirli suçlamaları öğrenmesine izin verilmediğini söyledi.

“Rehine” olarak tutulan çok sayıda batılı kişi var

Valent, duruşmanın yapıldığını doğruladı ve kararın İran'da haftanın ilk günü olan Cumartesi gününden itibaren beklendiğini söyledi.

İsrail Operasyonuna Hazırlanıyor: Refah Bölgesi Tahliye Ediliyor İsrail Operasyonuna Hazırlanıyor: Refah Bölgesi Tahliye Ediliyor

HRANA, Briere'nin hala açlık grevinde olduğunu söyledi.

Benjamin Briere, İran'da Batı'dan tavizler koparmak için Devrim Muhafızları'nın emriyle gözaltına alınan “rehine” olarak tanımlanan bir düzineden fazla masum Batılı vatandaştan biri.

İran'ın nükleer programıyla ilgili görüşmelere katılan üç Avrupalı gücün -İngiltere, Fransa ve Almanya- vatandaşları da tutulan yabancılar arasında yer alıyor.

Ancak Briere, şu anda İran'da tutulduğu bilinen ve aynı zamanda İran pasaportuna sahip olmayan tek Batılı tutuklu.