Yazar Hasan Cemal, 14 Mayıs seçimlerinde milletvekili adayı olması için HDP yönetiminden gelen teklifi kabul etti.

Emek ve Özürlük İttifakı’nın çatı partisi olan HDP, hakkında Anayasa Mahkemesi’nde devam eden kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti olarak seçimlere girecek.

T24’ün haberine göre; muhabirlik, editörlük, Ankara temsilciliği, genel yayın yönetmenliği ve yazarlık dahil olmak üzere 55 yıldır gazeteciliğin her kademesinde çalışan ve son olarak yazıları T24’de yayımlanan Hasan Cemal, Yeşil Sol Parti listesinden milletvekili adayı gösterilecek.


Hasan Cemal’e milletvekili adaylığı teklifini, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan götürdü. Cemal’in, eşi Ayşe Cemal ile birlikte yaptığı değerlendirmenin ardından teklifi kabul ettiği belirtildi.

Oy pusulaları kaç zarfa konulacak? Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak? Seçmenler nasıl oy kullanacak?

Hasan Cemal kimdir?

Hasan Cemal, 1913’teki Bâbıâli baskınından sonra Osmanlı İmparatorluğu’nu yöneten, “İttihat ve Terakki Cemiyeti triumvirası”ndan Bahriye Nazırı Cemal Paşa’nın beş çocuğunun en büyüğü olan Ahmet Cemal ile Ayşe Bozok’un oğlu olarak, 28 Ocak 1944’te İstanbul Kızıltoprak’ta doğdu. 1965 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden (Mülkiye) mezun oldu. Gazeteciliğe 1969 yılında Ankara’da haftalık Devrim dergisinde başladı. Yeni Ortam dergisi, Anka Ajansı ve Günaydın gazetesinde çalıştıktan sonra 1973 yılında Cumhuriyet gazetesine girdi. 1979 - 1981 yılları arasında Cumhuriyet Ankara Temsilciliği yaptı. 1981-1992 yılları arasında Cumhuriyet gazetesini Genel Yayın Yönetmeni olarak yönetti.


1992-1998 yılları arasında Sabah gazetesinin birinci sayfa yazarlığını yaptı. 1998'den 2013'e kadar yaklaşık 15 yıl boyunca Milliyet gazetesinde yazdı. Türkiye’de aldığı çok sayıda ödülün yanı sıra Hasan Cemal, Harvard Üniversitesi Nieman Gazetecilik Vakfı Louis M. Lyons’tan Gazetecilikte Vicdan ve Dürüstlük Ödülü'nü de aldı. Cemal, Türkiye'de bu ödülü alan ilk gazeteci oldu.

28 Şubat 2013'te Milliyet'in manşetinde yayımlanan "İmralı Zabıtları"nın yayınını savunduğu için dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan'ın tepkisine hedef oldu. Bunun üzerine Milliyet yönetimi, Cemal’in köşesini kapattı.