Haseke'de, Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) kontrolündeki Sinaa Cezaevinde yaşanan IŞİD ayaklanması ve firarı sonrasında başlayan çatışmalar sürüyor.

Önceki günden bu yana yaşanan çatışmalarda 23 IŞİD mensubu öldürüldü. Çatışmalarda 7 Suriye DSG savaşçısı ise hayatını kaybetti, 50 savaşçı da yaralandı.

DSG 89 IŞİD’linin de yakalandığını duyurdu.

Öte yandan DSG İç Güvenlik Güçleri, mahallelerde saklanan IŞİD'lileri yakalamak için geniş çaplı bir operasyon başlattı.

Haseke'den bildiren Rûdaw muhabiri Barzan Ferman, Sinaa Cezaevinin etrafının kuşatıldığını ancak içeride hala kontrolün sağlanamadığını söyledi.

Firari IŞİD’lilerin şehirden kaçmasını engellemek için Haseke'nin çevresi de abluka altına alındı.

İsrail'i soykırımla suçlayan BM Raportörü, tehdit edildiğini söyledi İsrail'i soykırımla suçlayan BM Raportörü, tehdit edildiğini söyledi

Açıklanan rakamlara göre DSG’nin elinde 19 bin civarında IŞİD mensubu bulunuyor. Bunların büyük bir kısmı da Haseke'deki cezaevinde tutuyor. Sinaa Cezaevinde 5 bin IŞİD’linin bulunduğu tahmin ediliyor.

Şu an cevabı bilinmeyen soru ise firar eden IŞİD’lilerin nereye gitmeye çalıştığı.. Firari IŞİD’lilerin Irak ya da Kürdistan Bölgesi’ne sızmalarından endişe ediliyor.

Irak, sızmalara karşı sınırda yeni güvenlik önlemleri aldığını duyurmuştu.

Haseke’de ayaklanan IŞİD’lilerin bulunduğu cezaevi, Mardin’e 71 kilometre mesafede, Kürdistan Bölgesi ve Şengal’e ise sadece 54 km mesafede bulunuyor.

Rûdaw canlı yayınında konuşan DSG’nin Heseke’deki operasyonuna katılan komutan, “Sinaa Cezaevinin bulunduğu Geweran Mahallesi'nin tamamı kurtarıldı diyebiliriz. Bir iki mahalleye daha çeteler yerleşmişti. O mahallelerdeki direnişi kırdık. Çok sayıda IŞİD’nin öldürüldüğünü söyleyebilirim. Çok sayıda IŞİD’li öldürüldü. Biz sivilleri IŞİD’lilerin gizlendiği mahallelerden çıkarmak zorunda kaldık operasyonu sürdürebilmek için. Cezaevi şu anda DSG tarafından ablukaya alınmış durumda” dedi.

Rûdaw muhabiri Barzan Ferman mahalle sakinlerinin evlerine giren IŞİD’lilerin 3 sivili öldürdüğünü bildirdi.

Barzan Ferman, halka can güvenlikleri için bölgeyi boşaltmaları çağrısında bulunulduğunu, halkın bölgeyi boşalttığı, ardından Uluslararası Koalisyon tarafından hava bombardımanı başlatıldığını aktardı.

Kentin bazı mahalleleri üzerinde halen helikopteri uçuşları yapılıyor. Ancak cezaevinin etrafı kuşatılmakla birlikte içeride hala tam anlamıyla kontrol sağlanabilmesi değil.

Öte yandan kaçan ve içeride kalan IŞİD’lilerin ellerinde ağır silahlar bulunduğu da bildiriliyor. Cezaevinden kaç IŞİD’linin firar ettiğine dair ise şu ana kadar kesinleşmiş bir sayı yok.