HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ve HDP Dersim Eşbaşkanı Ferhat Yıldız, geçtiğimiz yıl haftalarca süren, uçak ve helikopter müdahalesi ile söndürülen Hozat ilçesine bağlı Şamoşi (Boydaş) ve Zogar (Kurukaymak) köyleri kırsalında başlatılan ağaç kesimi alanında incelemelerde bulundu.

Orman kesimi gerçekleştirilen bölgede incelemede bulunan HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, firma işçilerini uyararak ağaç kesimini durdurmalarını istedi.

Yanmayan orman alanlarında ağaçların kesilmesi üzerine firmanın şantiye kurduğu alana giden Önlü, firmanın çalışmalarını durdurması gerektiğini belirtti.

Yaş ağaç kesmediklerini belirten firma yetkilileri ve orman işletme çalışanları ile Milletvekili Önlü arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

Bölgedeki incelemelerinin ardından Rûdaw’a açıklamada bulunan Önlü, yanan alanlarda "yeşillendirme çalışması adı altında yanmayan ağaçlara yönelik kıyım yapıldığını tespit ettiklerini" söyledi.

Birinci yılda depremin vurduğu kentlerde anma: Unutmak yok, helalleşmek yok Birinci yılda depremin vurduğu kentlerde anma: Unutmak yok, helalleşmek yok

“Yangının çıkmadığı ve tümüyle yaş ormanın olduğu yerlerde kesim yapılmış”

Önlü, şunları kaydetti:

“Görevlilerin ve yetkililerin kamuoyuna açıkladığı geçen sene yanan bölgelerin rehabilete edilerek yeşillendirme çalışması olduğu ve bu amaçla ihaleye açıldığı kamuoyuna açıklandı. Ama biz gelip gördüğümüzde bunun tam tersidir. Sadece yanan bölgenin değil birçok yerde geçen yıl, güvenlik güçlerinin bilerek yaktığı ormandan kurtulan ağaçlar bu yıl da ağaç katliamı ile yok ediliyor bunu yerinde gördük.

Kesinlikle yanan bölgeler değil, çoğunlukla yangının çıkmadığı ve tümüyle yaş ormanın olduğu yerlerde kesim yapılmış. Biz yerinde inceledik, aşağıda kömür için yerler kurulmuş, yanmış ağaçlar adı altında kamuoyuna yansıtılıyor ama tam tersine tümüyle orman katlediliyor.

Şırnak’ı aşacak boyutta bir orman katliamı var burada.”

“Bu coğrafyayı yakan el tekrar burayı tekrar yeşertir mi?”

Önlü sözlerinin devamında şunları aktardı:

“Gördüğümüz manzara bu zihniyetin bu toprağın halkına, diline, kültürüne, coğrafyasına ve canlısına nasıl düşman olduğunu çok acı bir şekilde gösteriyor. Bu katliam karşısında insan üzülüyor. Nasıl ki 1938 yılında insanlar derelerde katledilip cenazeler üst üste atılmışsa şimdi de orman o şekilde yapılmış insana o duyguyu veriyor.

Bir kalekolun yapılması için binlerce ağaç katlediliyor, bu kez de onun güvenliği için ağaçlar katlediliyor. Bunun devamını sağlamak içinde tekrar bu katliam devam ediyor. Bu şu anlama geliyor, bu doğa katliamı devam edecek ihale kılıfıyla orman katlediliyor. 30 hektar deniliyor ama 400 hektara kadar çıkılınabilinir deniliyor. Bu coğrafya 50 yıldır yakılıyor ve yıkılıyor.

Bu coğrafya ve bu ormanlar inatla, yakanın eli bir daha değmeden yeşeriyor. Bu coğrafyayı yakan el tekrar burayı tekrar yeşertir mi?”

Geçtiğimiz gün kesim yapılan ormanlık alanda incelemede bulunan CHP'li Hozat Belediye Başkanı Seyfi Geyik de bölgede anlatılanın dışında iyileştirme çalışması olmadığını tam tersine orman kıyımı gerçekleştiğini söyleyerek ağaç kesiminin durdurulmasını istemişti.