Alkali Diyeti Nedir ve Nasıl Uygulanır? Alkali Diyeti Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Langya (LayV) isimli henipavirüs, Çin'in Şantung ve Henan eyaletlerinde 35 kişide tespit edildi. Virüsün semptomları arasında ateş, yorgunluk ve öksürük olduğu bildirildi.

Çoğu çiftçi olan 35 kişinin virüsü hayvanlardan kaptığı düşünülüyor. Uzmanlar şimdilik virüsün insanlar arasında yayıldığına dair herhangi bir kanıt olmadığını söylüyor.

LayV, hayvanlardan insanlara bulaşabilen (zoonotik) bir vürüs ve Henipavirüs diye adlandırılan bir virüs türüne ait.

Virüs hakkında bulgular bu ay New England Tıp Dergisi'nde Çinli, Singapurlu ve Avustralyalı araştırmacıların yayınladığı bir makalede ortaya konmuştu.

Çin devlet haber kurumu Global Times'a konuşan Singapur'daki Duke-NUS Tıp Okulu'nda araştırmacı olan Wang Linfa, virüsün şimdiye kadar ölüme veya ciddi hastalığa yol açtığına dair bir gösterge olmadığını söyledi, "panik olunacak bir durum yok" dedi.

Ancak Wang, doğada bulunan virüslerin insanlara ilk bulaştığı dönemlerde öngörülemeyen sonuçlara yol açabileceğini ve bu yüzden dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

SİVRİ FARELER ŞÜPHELİ

Bilim insanları (LayV)'nin sivri farelerden bulaştığından şüpheleniyor.

LayV'nin test edilen sivri farelerinin yüzde 27'sinde bulunduğu bu hayvanın virüsün "doğal rezervuarı" olma ihtimalini güçlendirdi. Ancak LayV test edilen köpeklerin yüzde 5'inde ve keçilerin yüzde 2'sinde de tespit edildi.

BBC Türkçe'nin haberine göre hayvanlardan insanlara bulaşabilen virüsler aslında çok sık görülüyor. Ancak Covid-19 pandemisinin ardından bu tür virüsler daha çok dikkat çekiyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre bilim insanları insanlarda tespit edilen her dört virüsten üçünün hayvanlardan bulaştığını düşünüyor.

Bu virüslerin bir kısmı insanlarda ölüme yol açabiliyor. Bunların arasında Asya'da aralıklarla görülen Nipah virüsü, ve ilk olarak Avustralya'da tespit edilen Hendra virüsü bulunuyor.