- 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerindeki görüşmeler TBMM Genel Kurulu'nda başladı. Görüşmeler kapsamında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da bir konuşma yaptı.

Bütçeyi "Müzakereden ve katılımdan uzak, 'ben yaptım oldu, bitti' anlayışıyla hazırlanan bir AKP-MHP bütçesiyle karşı karşıyayız" diye nitelendiren Buldan, eleştirilerini şu sözlerle dile getirdi:

"Bu, milyonların emek ve birikimini iktidarın hizmetine sokan bir bütçedir. Sorunları ve çözümü ret ve inkar bütçesidir. Halkın sofrasındaki ekmeği daha da küçültme, yoksulluğu, adaletsizliği, eşitsizliği büyütme bütçesidir."

'DÖNEMİNİZ BİTMİŞTİR VE BU KAPANIŞ BÜTÇESİDİR'

Tuncer Bakırhan Sarıcan'da: 'Seyit Rızaları, Şeyh Saidleri yok sayan anlayışı sandığa gömeceğiz' Tuncer Bakırhan Sarıcan'da: 'Seyit Rızaları, Şeyh Saidleri yok sayan anlayışı sandığa gömeceğiz'

"Bütçede sosyal adalet, sosyal devlet, refah ve huzur yoktur. Yoksullar, kadınlar, emekçiler, üreticiler, çiftçiler, esnaflar, çocuklar ve engelliler yoktur. Ancak şunu da iyi bilin ki bu bütçe aynı zamanda talan döneminizin bitiş ve kapanış bütçesidir."

İktidarın ekonomi politikasını "çocuklar bugün sadece kuru bir ekmekle okula gitmek zorunda bırakılıyorsa bunun sebebi, yandaşlarınızın 'beşli çete'nizin, ihalelerle, rüşvetlerle doldurduğu çantalardır." diyen Buldan, HDP'nin asgari ücret teklifinin de hayata geçirilmesi çağrısını yineledi:


"Buyurun asgari ücreti HDP'nin teklifi olan 12 bin 500 lira yapalım. Ama yapmayacağınızı ve yapamayacağınızı biliyoruz. Çünkü siz anca halktan toplamayı bilirsiniz. Yandaşlarınıza dağıttıklarınızı toplasanız 10 katı gelir elde edilir. Temel gıdalardaki vergiyi kaldıralım. Gelmiş geçmiş en büyük faiz lobisi sizin iktidarınızdadır. "

'SURİYE'DE YİNE MACERA PEŞİNDESİNİZ'

"Siyasi, iktisadi, sosyal, toplumsal bütün krizlere kaynaklık eden tarihsel bir sorun vardır. O da; Kürt sorunudur. Kürt sorunu, Türkiye’de istisnasız tüm iktidarların kaza yaptığı ortak bir virajdır." diyen Buldan, Suriye'nin kuzeyine düzenlenen harekatı da seçim yatırımı olarak nitelendirdi ve şu sözlerle eleştirdi:

"Şimdi bakıyoruz, yaklaşan seçimler öncesi Suriye’de yine macera peşindesiniz. Enflasyonu, doları düşüremediniz. Haydi, Suriye'ye, Kobanê’yi düşürmeye gidiyorsunuz. Siz iktidardan gidersiniz ama Kobanê öyle kolay kolay düşmez buna inanmanızı istiyorum. Amacınızı gayet iyi biliyoruz. Rojava’da Kürt halkının demokratik bir statü kazanmamasıdır, diğer halklarla ortak demokratik bir gelecek oluşturmamasıdır."

"Buradan söylüyorum, tüm halkımız da bilsin. Kuzey ve Doğu Suriye’ye yapılan her operasyonun sonucu; yeni yıkımlar, ölümler, binlerce yeni mültecinin Türkiye ve çevre ülkelere göç etmek zorunda bırakılması olacaktır aynı zamanda. Türkiye’de halkın sofrasından ekmeğin daha da küçülmesi olacaktır. Şunu da aklınızdan çıkarmayın. Kuzey ve Doğu Suriye’de Kürt halkının statüsüzlüğü üzerine iktidar statünüzü kuramazsınız. Oradan size bir statü asla çıkmaz"