GİZEMLİ BİR SOY

Arkeofili adlı internet sitesinde yer alan habere göre ise Jaume Bertranpetit ve ekip arkadaşları; Avustralya yerlileri, Papualılar, Hindistan’a yakın Andaman Adaları’ndaki ve Hindistan anakarasındaki insanların genomunu analiz ettiğinde daha önce tanımlanan hominin türlerinin DNA’sıyla eşleşmeyen diziler buldular.

Yukarıda bahsedilen DNA dizileri, günümüzdeki Avrupalı ve Doğu Asyalıların genomunda bulunmuyordu. Bu da bize; bu insanların atasının henüz tanımlanmamış hominin ile Güney Asya ve Pasifik bölgesinde karşılaşıp günümüzde yaşayan popülasyonlarına genetik mirasını bıraktığını gösteriyor.

Bertranpetit, henüz tanımlanamamış bu hominin Homo erectus olabilir diyor. Homo erectus’un Afrika’dan ilk ayrılan ve günümüz insanına benzer fiziksel özellikleri olan ilk hominin olduğu düşünülüyor.

ANTİK DNA'YA İHTİYAÇ VAR

Suriye'nin Geleceği Hakkında Kimse Özgür ve Demokratik Bir Ülke Hayali Kurmasın Suriye'nin Geleceği Hakkında Kimse Özgür ve Demokratik Bir Ülke Hayali Kurmasın

Fosil kayıtlar Homo erectus’un 1.8 milyon yıl ila 33.000 yıl öncesi dönemde Asya’da yaşadığını işaret ediyor. Bu da Homo erectus’un son dönemlerine doğru insanlarla aynı zaman diliminde aynı bölgelerde yaşamış olabileceğini gösteriyor.

Bertranpetit, “Ancak bu konu hakkında doğrudan bir kanıtımız mevcut değil.” diyor. Bunun doğrulanması için Homo erectus’un antik DNA’sı ile Avustralasya halklarının DNA’sı arasında eşleşme olması gerekiyor.

Avustralya Adelaide Universitesi’nden Alan Cooper, “Maalesef, şu ana kadar gün yüzüne çıkmış hiçbir Homo erectus fosili bu tarz bir karşılaştırmanın yapılması için yeterli genomik bilgiyi sunmuyor. Yeterince iyi şekilde korunmuş bir fosil bulunana kadar Denisovalılarda yaptığımız gibi tam bir genom analizi yapamayacağız.” diyor.

ÇOK SAYIDA FARKLI GRUP MEVCUT

Sibirya’daki bir mağarada oldukça iyi korunmuş halde bulunan parmak kemiği fosili sayesinde Denisovalı genomu elde edilmişti. Ancak bu tarz bulguları özellikle oldukça sıcak bir iklimi olan Asya’da elde etmek oldukça güç. “Asya’da iyi korunmuş başka bir hominin bulmak çok zor olabilir.” diyor Cooper.

"ASYA, AVRUPA'YA GÖRE ÇOK DAHA FAZLA HOMİNİN TÜRÜ İÇERİYORDU"

“Avustralya ve Asya genomu üzerine yapılan birçok çalışma, aynı noktayı işaret ediyor. Modern insanlar Afrika’dan tek bir seferde ayrıldılar.” diyor Cooper.

“Batıya yönelenler Avrupa’ya, geri kalanlarsa doğuya yöneldi. Çünkü aynı dönemde bu bölgelerde yaşayan Denisovalılar, Neandertaller ve şimdi adını koyamadığımız üçüncü grup olmak üzere homininler mevcuttu. Böylece Asya’da işler oldukça karmaşıklaştı.”