AKP iktidarının 2015 yılında halkın özyönetim taleplerine dönük saldırı konseptiyle hedef aldığı Colemêrg’in Gever ilçesinde, seçilmişler de görevden alınarak yerine kayyım atandı. AKP’nin 2016 ve 2019 yılında seçilmiş belediyebaşkanlarını görevden aldığı Gever’de, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) seçimlerde rekor oyla kayyımları göndermeyi amaçlıyor. 
 
İKİNCİ KAYYIM BORÇLARI İKİYE KATLADI 
 
İki dönemdir kayyım yönetiminde olan belediye, artan borçlarla gündemden düşmedi. AKP’nin ilan ettiği sokağa çıkma yasağının ardından 19 Aralık 2016’da atanan kayyım, hiçbir hizmet yapmadan belediyeyi 680 milyon lira borçlandırdı. Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yönetime gelmesinin ardından ikinci kez atanan kayyım da önceki dönem borçları ikiye katladı. Nitekim kayyım, kısa bir süre önce belediyenin 995 milyon 625 bin lira borçlu olduğunu açıkladı. 
 
‘TAHRİBATLARI ORTADAN KALDIRACAĞIZ’
 
DEM Parti’nin kalesi olan Gever’de halkın ön seçimiyle belirlenen eşbaşkan adayları Şadiye Kırmızıgül ve Şoreş Diri, hem rekor oy alacaklarını hem de kayyımın yarattığı tahribatları ortadan kaldırarak halka hizmet sunacaklarını söyledi. 
 
Eşbaşkanlardan Şadiye Kırmızıgül, Colemêrg’in Şemzînan (Şemdinli) ilçesine bağlı Tûyê köyünde 1992 yılında dünyaya geldi. Siyasete ilk 2011 yılında Barış ve Demokrasi Partisi’nde (BDP) yönetici olarak adım atan Kırmızıgül, 2013 ve 2014 yıllarında Amed, Bedlîs ve Wan’da partinin kadın meclisinde görev aldı. Siyasi çalışmalarına 2019-2021 yılları arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gever İlçe Eşbaşkanlığı göreviyle devam eden Kırmızıgül, 2021 itibarıyla HDP Parti Meclisi üyeliğine seçildi. Gever Belediyesi Eşbaşkanlığına aday adayı olan Kırmızıgül, kentte yapılan ön seçimde oy çoğunluğunu alarak aday gösterildi.
 
‘KAYYIM KÜRT İRADESİNİ YOK SAYMAKTIR’
 
Kurdistan kentlerinin 8 yılı aşkın bir süredir kayyım tarafından yönetildiğini belirten Kırmızıgül, bu politikaların temel nedeninin Kürt halkının iradesini yok saymak ve Kürt’e dair her şeyi yok etmek olduğunu vurguladı. Kayyımların gençler, kadınlar ve halk için hiçbir çalışma yapmadığını ifade eden Kırmızıgül, Gever halkına çözüm ve hizmet edebilmek adına aday olduğunu belirtti. Kayyımların kent halkına bir “ambargo” uygulandığını söyleyen Kırmızıgül, “Tahribata, talana, rantçı anlayışa ve ambargoya son vermek için aday olduk. Bizler belediyeye geçtiğimizde, temel hedefimiz partimizin paradigmasıyla, yerel demokrasiyi, birleştirici ve barışçıl anlayışı hayata geçirmek olacak” dedi.
 
‘KADIN VE GENÇLİK ALANLARI YARATACAĞIZ’ 
 
Gever’e dair projelerini anlatan Kırmızıgül, şunları söyledi: “Belediyeye ilk geçtiğimizde, öncelikli olarak Kürt dili, tarihi ve tüm halkların öğrenmek istediği dillerin eğitiminin verildiği alanlar oluşturacağız. Kadınların eğitim, gelişim ve bilişim yönünde kendilerini geliştirecekleri alanlar inşa edeceğiz. Öncelikli hizmetimiz, kenti çamurdan ve kirden arındırmak olacak. Dört duvar arasına sıkıştırılan kadınlar için iş istihdamı ve aktif faaliyet yürütebilecekleri alanlar oluşturmak. Toplumun öncüleri olan gençler ne yazık ki maddi imkansızlıklar ve düşük işgücü nedeniyle göç etmek zorunda kalıyorlar. Bu nedenle kentte çalışma alanları yaratmak için çabalayacağız. Çiftçiler ve besiciler için çalışma alanları açarak, tarımın önünü açıp, iş imkanları oluşturacağız.”
 
‘YÜKSEK OY ORANIYLA BELEDİYEYİ ALACAĞIZ’
 
Eşbaşkanlık sistemiyle kadınları, gençleri ve halkı esas alan bir yönetim anlayışıyla belediyeyi yöneteceklerini dile getiren Kırmızıgül, “Belediyeyi, gençler ve kadınların sunduğu fikirlerin ortak aklıyla, demokratik, ahlaki ve politik değerleri esas alarak yöneteceğiz. Gever halkımız irade ve vicdan sahibidir. 31 Mart’ta tüm talancı anlayışa karşı halk gerekli cevabı verecektir. Gever’de çok yüksek bir oy oranıyla belediyeyi alacağız. Çünkü halkımıza olan inancımız yüksek. Başarı Gever halkının olacaktır” dedi.
 
‘EN İYİ ŞEKİLDE HİZMET SUNACAĞIZ’
 
Colemêrg’in Gever ilçesinde 1994 yılında dünyaya gelen eşbaşkan adaylarından avukat Şoreş Diri ise, siyasete ilk olarak 2019 Yerel Seçimlerinde Gever Belediye Meclis üyesi olarak adım attı. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Diri, 2021-2023 yılları arasında HDP Gever İlçe Eşbaşkanlığı görevini yürüttü. Yapılan ön seçimde en yüksek oyu alan Diri, DEM Parti Gever Belediyesi Eşbaşkan adayı olarak seçimlere hazırlanıyor. 
 
Gever’in 8 yıldır kayyımlar tarafından yönetildiğine dikkat çeken Diri, atanan ilk kayyımın hiç borcu olmayan belediyeyi 680 milyon lira borçlandırdığını söyledi. 2019’da atanan kayyımın borcu ikiye katladığını dile getiren Diri, “Bu borç bizi hiçbir şekilde korkutmuyor. Belediyeye geçtiğimizde, borcu taksitlendirip geriye kalan bütçe ile halkımıza çok iyi bir hizmet sunacağımıza inanıyoruz. Halkımızın gönlü rahat olsun, ‘borç var’ deyip yan gelip yatmayacağız. Halkımıza en laik şekilde hizmet edeceğiz” dedi.
 
‘BELEDİYE AİLE ŞİRKETİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ’
 
Kayyımların kentin birçok taşınmazı da değerinin çok altında parsel parsel sattığını dile getiren Diri, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kayyımlar halka ait olan her şeyi peşkeş çekti. Gever Belediyesi şu an aile şirketi haline dönüşmüş durumda. Belediyeye atanan kayyımların yanı sıra kayyım yardımcıları olan kayyımcıklar ise belediyeyi adeta aile şirketleriymiş gibi yönetiyorlar. Her bir kayyımcık ailesinden birçok kişiyi işe almış durumda. Ayrıca her kayyım yardımcısı, belediye meclis üyeliği, belediye başkan yardımcılığı ve başında oldukları müdürlükler dahil 4-5 farklı yerden 100 ila 150 bin lira arası maaş alıyorlar. Gever’de binlerce gencimiz işsiz durumda iken, belediyenin tüm kaynakları kayyım ve yardımcılarına peşkeş çekiliyor.”
 
‘KENT UZLAŞISIYLA BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ’ 
 
Belediyeye geçtiklerinde ilk olarak var olan borcun, haksız kazançların ve ihlallerin çözümü için İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş talep edeceklerini, ayrıca oluşturacakları komisyonla tahribatı ortaya çıkaracaklarını belirten Diri, “Çalınan, talan edilen her şeyin hesabını hukuki yollarla soracağız. Gever halkının tek gündemi kayyım ve yarattığı tahribat. Kentteki bütün dinamiklerle görüşmeler sağladık ve sağlamaya devam ediyoruz. Tahribata karşı nasıl yeniden Gever’i inşa edebiliriz üzerine çalışmalar yürütüyoruz. Belediyeye geçtiğimizde de bütün dinamiklerle kent uzlaşısı kurarak, kenti hep beraber yöneteceğiz. Belediyede bütün kararları halkımızla alarak kendimizi de kentimizi de hep beraber yöneteceğiz” dedi.
 
‘BORCA RAĞMEN HİZMET YAPILMADI’ 

Hakkari Milletvekili Bartın'dan mayın patlaması sonucu Hayatını kaybeden Düzen ile ilgili soru önergesi Hakkari Milletvekili Bartın'dan mayın patlaması sonucu Hayatını kaybeden Düzen ile ilgili soru önergesi

Kayyımın tüm kaynakları “çarçur” etmesine rağmen gözle görülür tek iyi bir hizmet yapmadığını söyleyen Diri, kanalizasyon, altyapı ve yol çalışmaları adı altında trilyonlarca para harcanmasına rağmen halen yolların çukur ve çamurdan geçilmediğini söyledi. 
 
‘DİRENİŞİN KALESİ, REKORU KIRACAK’
 
“Gever direnişin kalesidir” diyerek sözlerini sürdüren Diri, “Gever kimseye boyun eğmez. 31 Mart gecesi tüm halkın gözü kulağı Gever’in rekor kırıp kırmayacağında olacak. Tüm halkımıza sözümüz, 31 Mart akşamı kayyımları geldikleri yerlere geri göndereceğiz. Gever halkı rekor oy oranıyla yine iradesini beyan edecektir. Xirvate ve Bajêrge beldesinde de yüksek oy alarak partisine sahip çıkacaktır” şeklinde konuştu.
 
MA / Mazlum Engindeniz