ABD'nin New York eyaletinin Demokrat Partili Valisi Kathy Hochul, Amerikan Yahudilerinin oluşturduğu Birleşik Yahudi Ajansı'nın (UJA) bir etkinliğinde 7 Ekim saldırıları sonrasında 'İsrail'in kendini savunma hakkı'ndan söz ederken Kanada ile bir benzetme yapıp "Gazze'yi yok edilmesini" savununca infial yarattı. Hochul, ülkedeki Filistinlilerin yanı sıra Yahudi örgütlerinin de tepkisini çekince geri adım attı.

Hochul perşembe günü yaptığı konuşmada, "Hamas'ın durdurulması gereken bir terör örgütü olduğunu" belirterek sözü, kendi memleketi olan ve Kanada sınırında bulunan Buffalo kentine getirdi:

"Hiç kimse, hiçbir ülke, böyle bir tehditle yaşamamalı. Eyaletimizde ve ülkemizde bu dinamiği anlamayanlara bir örnek vereyim. Ben Buffaloluyum... Eğer Kanada bir gün Buffalo'ya saldırsaydı, üzgünüm dostlarım, ertesi gün Kanada diye bir yer olmazdı, değil mi? Kanada'yı çok severim ama 1812'de bir savaş yaşanmıştı ve Buffalo'yu yakmışlardı... Ama bunu bir düşünün, bu doğal bir tepki. Kendinizi savunma ve bunun bir daha asla yaşanmamasını sağlama hakkınız var. Ve bu İsrail'in hakkıdır."

ABD Askerleri Irak’tan Çekiliyor: Çekilme Tarihi Açıklandı ABD Askerleri Irak’tan Çekiliyor: Çekilme Tarihi Açıklandı

İsrail'in yaklaşık 29 Filistinliyi öldürdüğü ve Refah kentindeki olası kara harekâtı konusunda soykırım uyarılarının yapıldığı bir dönemde sarf edilen bu sözler, ABD'de tepki çekti. Bazı Demokratlar ve sol gruplar New York Valisi'ni kınarken, Barış İçin Yahudi Sesi'nden (Jewish Voice for Peace) yapılan açıklamada "Biz, New York'un Buffalo kentindeki seçmenler olarak dehşete düştük" denildi. New York eyalet meclisi üyesi Zohran Mamdani, "Hochul'un gülerek soykırımı meşrulaştırdığını" söyleyip "Tiksinç" tepkisi gösterdi.

Tepkiler üzerine CNN International'a açıklama yapan Hochul, "yanlış sözcük seçiminden" ve "rencide edici olabileceğini sonradan anladığı, uygunsuz bir benzetme yapmasından" ötürü özür diledi. Hochul, "İsrail'in meşru müdafaa hakkını desteklediğimi açıkça beyan ederken, Filistinli sivillerin öldürülmesinden kaçınılmasına ve Gazze halkına daha fazla insani yardımın gitmesi gerektiğine inandığımı defalarca söyledim ve buna inanmaya devam ediyorum" dedi.

New York kentinin belediye meclisi üyesi Shahana Hanif bu özrün yeterli olmadığını ve "somut davranışi değişikliği görmek istediğini" söylerken, UJA New York Federasyonu'nun valiye teşekkür etmesi dikkat çekti. Artıgerçek