Evlilik Öncesi ve Sonrasında Kadınlar İçin 4 Ayrı Destek

Çeyiz Parası ve Maaş Desteği

Evlenmeden önce toplam 24 maaş tutarında çeyiz parası veriliyor. Örneğin, ayda 3 bin lira yetim maaşı alan bir kız çocuğuna çeyiz yardımı olarak toplam 72 bin lira ödeniyor. Bu yardımın dışında ek ödemeler hariç tutuluyor. Başvuru için 5 yıllık bir hak düşürücü süre bulunuyor ve bu süre içinde başvurmayan kız çocuklarının hakları yanıyor. Çeyiz parası bir kereliğine veriliyor ve başvurular Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılıyor.

TBMM Genel Kurulu'nda Vergi Düzenlemesi: İlk 7 Madde Kabul Edildi TBMM Genel Kurulu'nda Vergi Düzenlemesi: İlk 7 Madde Kabul Edildi

Evlilik Desteği

Nikah öncesi ve sonrasında tanınan bu haklar, evlenen kadınlara maddi kolaylık sağlamayı amaçlıyor. Evlilik desteği için şartlar geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaşıldı. Ödemeler evlilik gerçekleştikten sonra yapılıyor ve nikah olmadan başvuru yapılamıyor.

Faizsiz Kredi Desteği

Deprem bölgesinde yürürlüğe giren uygulama ile evlenecek çiftlere 150 bin lira faizsiz kredi veriliyor. Kredi 2 yıl ödemesiz ve 48 ay vade ile ödeniyor. Destekten yararlanmak için nikahtan en az 2 ay önce başvurmak ve 30 yaşından gün almamak şartı bulunuyor. Başvurular Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kabul ediliyor.

Çeyiz Hesabı Desteği

27 yaşından önce ilk evliliğini yapan T.C vatandaşlarına çeyiz hesabı yapmak ve buna en az 36 ay ödeme yapmak şartıyla birikimin yüzde 25 kadarını devlet de destek olarak veriyor. Eğer çiftler ayrı yarı hesap açarsa destek 116 bin lirayı buluyor. Bu destek için her yıl üst sınır yeniden değerleme oranı kadar artırılıyor. Babalar 18 yaşından küçük kızları için de hesap açabiliyor.

Tazminat Hakkı

Evlenen kadınlar, çalıştıkları işyerinde biriken tazminatlarını istifa ederek alabiliyorlar. Evlenme nedeniyle istifa eden kadınlar, 1 yıl içinde müracaat etmeleri halinde bu haktan yararlanabiliyorlar. Müracaat ederken evlilik cüzdanının fotokopisini de bulundurmak gerekiyor. Ayrıca tazminat için son işyerinde en az 1 yıldır çalışıyor olmak gerekiyor.