“Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında Hewlêr’de bir konferans düzenlendi. Konferansta, işkence ve baskıya maruz kalan ve DAİŞ’lilerin elinden sağ kurtulan Êzidi kadınlarının yaşadığı sorunlara dikkat çekildi.

Konferansta DAİŞ’lilerin esir aldığı kadınlar ve kız çocuklarının ailelerine teslim edilmeleri konusunda Kurdistan Bölgesi ve Irak Hükümeti’nin ortak çaba geliştirmeleri gerektiği belirtildi.

Irak Hükümeti Kadınları Güçlendirme Birimi Genel Müdürü Yüsra Muhsin, “Irak Hükümeti, DAİŞ çetelerinden kurtarılan Êzidi kadınlar ve kız çocuklarının yeniden toplumla buluşması ve yaşamlarını yeniden inşa etmeleri için çalışıyor” dedi.

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Kadın Kalkınma Yüksek Kurulu üyesi Xanzad Ahmed de, konuya ilişkin “Uluslararası toplum DAİŞ elinden kurtarılan kadınlar ve kız çocuklarına yardım eli uzatmalıdır. Kürdistan Bölgesi ve Irak Hükümeti DAİŞ elinden sağ kurtulan kadınların ruhsal ve fiziksel tedavilerine ulaşmaları konusunda sorumludur” ifadelerini kullandı.

İngiltere Kürdistan Bölgesi Başkonsolosu Rosie Cave ise, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin radikal çeteler ile mücadeleye ilişkin 1320 sayılı kararı, İngiliz Hükümetinin DAİŞ’ten kurtarılan kadınlara her türlü yardımın sağlanmasını içermektedir” diye belirtti.

TÜİK Bilgileri Gizledi, Memur 48 Bin TL Zarar Etti TÜİK Bilgileri Gizledi, Memur 48 Bin TL Zarar Etti

6 BİN 417 KADIN VE ÇOCUK KAÇIRILDI

Kurtarılan Êzidiler Ofisi Müdürü Hüseyin Qaidi, DAİŞ’lilden kurtarılan kadınların verilerine ilişkin şunları belirtti: “DAİŞ çeteleri tarafından Êzidi halkına yönelik gerçekleştirilen katliamda 6 bin 417 kadın ve çocuk kaçırıldı. Ayrıca 3 bin 568 Êzidi kadın ve kız çocuğu DAİŞ çetelerinin elinden kurtarıldı. 2 bin 600 Êzidi kadın ve çocuk ise hala DAİŞ çetelerinin elinde esir tutulmaktadır.”