Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet Vakfı tarafından Beştepe'de düzenlenen "Uluslararası İyilik Ödülleri" töreninde konuşma yaptı.

"Mazlumların yardımına koşmak, kimsesizlerin kimsesi olmak dinimizin bizlere emridir" diyen Erdoğan, "Biz komşusu açken tok yatanlardan olamayız. Kardeşlerine sırtını dönenlerden olamayız. 13 yıldır vatan hasretiyle yürekleri kavrulan Suriyeli muhacirlere, bir lokma ekmek bulamadığı için anasının kucağında can veren Somalili, Yemenli, Sudanlı çocuklara, tam 76 senedir topraklarına dönme hayal kuran Filistinli kardeşlerimize karşı mesuliyetimiz var. Bunları yok sayamaz, göz ardı edemeyiz" ifadelerini kullandı.

İsrail'in Filistin'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına değinen Erdoğan, "7 Ekim 2023'ten bu yana tüm dünyanın gözleri önünde Gazze'de, son asrın en hoyrat soykırımlarından biri işleniyor. 15 bini aşkın çocuk katledildi, 35 bin masum şehit edildi, 80 binden fazla Filistinli yaralandı. Gazze'nin neredeyse tamamı enkaza döndü. Abluka nedeniyle zaten bir açık hava hapishanesi olan Gazze'yi devasa son 229 günde devasa bir çocuk mezarlığına döndürdüler. Kuvözdeki bebekleri öldürecek, hastaneleri, ibadethaneleri bombalayacak, yardım malzemesi götüren kamyonlara saldırılacak, gıda sırası bekleyen masum sivillerin tepesine bomba yağdıracak kadar insanlıklarını kaybettiler" dedi.

İsrail'e destek veren ülkeleri eleştiren Erdoğan, "Tüm bunları da yıllardır bize insan hak ve hürriyetleri dersi verenlerin bombaları, uçakları ve koşulsuz diplomatik desteğiyle yaptılar. Kimse bizim aklımızla alay etmesin. Kimse bizim gözümüzün içine bakarak yalan söylemesin. Gazze'de oluk oluk akan kanda en az işgalciler kadar onlara destek sağlayanların da vebali vardır. Sanmayın ki, Gazze'de ölen biçarelerin ahı bunları tutmayacak. Sanmayın ki, zalimlerin yaptıkları yanlarına kâr kalacak. Gazzeli mazlumların kanı işgalcilerin ve hamilerinin alnına yapışmıştır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından başlıklar şöyle: 

'BATILI GÜÇLER NETANYAHU'NUN ARKASINDA DURDUKÇA FİLİSTİN'DE KATLİAMIN ÖNÜNE GEÇİLEMEZ'

"Hep birlikte gördük ve takip ettik. Hamas ateşkes teklifini kabul ettiğini açıkladı. Ancak İsrail uzlaşmaz tavrını sürdürdü. İsrail yönetimi, sivillerin son sığınağı olan Refah'a saldırarak gerçek niyetini ortaya koydu. Batılı güçler tüm şımarıklığına ve pervasızlığına rağmen Netanyahu'nun arkasında durdukça Filistin'de katliamın önüne geçilemez."

'SİYONİST YAYILMACILIK BÖYLE DEVAM EDERSE DÜNYAMIZ YENİ ÇATIŞMALARA GEBEDİR'

"Netanyahu siyasi ömrünü uzatmak için antisemitizmi körüklüyor, kendi vatandaşlarının güvenliğini tehlikeye atıyor. Siyonist yayılmacılık böyle devam ederse açık söylüyorum, dünyamız yeni çatışmalara gebedir. İran'la geçen ay yaşanan gerilim bunun sadece bir işaretiydi. İsrail yönetiminin daha fazla kan dökülmeden, daha fazla çocuk, kadın ölmeden insanlığa dair umutlar kaybolmadan bir an önce durdurulması gerekiyor."

CHP lideri Özel: Türkler için de bir normalleşme yok Kürtler için de bir normalleşme yok CHP lideri Özel: Türkler için de bir normalleşme yok Kürtler için de bir normalleşme yok

'İNSANLIK SUÇLARININ HESABININ SORULMASI İÇİN HER TÜRLÜ ÇABAYI GÖSTERİYORUZ'

"Katliamın durdurulması ilk adımdır. Bunula birlikte soykırımcıların adalete hesap vermesi sağlanmalıdır. Müeyyidesiz kalan bir su. faili daha da azgınlaştıracaktır. Aslında Gazze'de ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan budur. İsrail, Nekbe'den beri tam 76 yıldır kan döküyor, can alıyor, Filistin halkının topraklarını alenen gasp ediyor. Son 7,5 ayda 150 gazeteciyi öldüren bir ülke, güya basın özgürlüğü sırasında bölgedeki birçok ülkeden üst sıralarda yer alabiliyor. Daha bunun gibi İsrail'i kayıran pek çok çifte standartla karşılaşıyoruz.

Gazze ve Filistin'de işlenen insanlık suçlarının hesabının hukuk önünde sorulması için her türlü çabayı gösteriyoruz. Güney Afrikalı kardeşlerimizin İsrail aleyhine soykırım davasına biz de müdahil olmayı kararlaştırdık. İsrail'in soykırım suçu işlediğine dair elimizdeki bilgi ve belgeleri muhataplarımıza iletiyoruz. Türkiye, Filistin halkının ve doğdukları toprakları kahramanca savunan Filistinli direnişçilerinin yanındadır."

'İSRAİL'LE 9,5 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİNDEN SARFINAZAR ETTİK'

"İsrail ile olan ithalat ve ihracat işlemini geçen ay tamamen durdurduk. Yaklaşık 9,5 milyar dolarlık ticaret hacminden sarfınazar ettik. İsrail'i ateşkese zorlamak için dost ve kardeş ülkeler nezdinde diplomatik temaslarımızı yoğunlaştırdık. Yabancı liderlerle yaptığımız görüşmelerin vazgeçilmez gündem maddesi Filistin devletinin tanınması ve Gazze'de katliamların durmasıdır. Uluslararası alanda bu yönde başlatılan tüm girişimlere destek veriyoruz."

'AVRUPA'DAN AMERİKA'YA KADAR TÜM DÜNYADA MEYDANLARI DOLDURANLARA TEŞEKKÜR EDİYORUM'

"Filistinli kardeşlerimiz tüm imkansızlıklara rağmen verdikleri mücadeleyle dik ve dirayetli duruşlarıyla insanlığın yüz akı oldular. 229 gündür uyguladığı soykırıma rağmen İsrail yönetimi, Gazze halkının çelikten iradesini kıramadı, mücadele azmini yok etmedi. Filistinliler yaralandılar, öldürüldüler, göçe zorlandılar, açlıkla susuzlukla sınandılar, işkencenin her türlüsüne maruz bırakıldılar ama zulme ve zalime asla boyun eğmediler, insanlığın onurunu savunmaya devam ettiler. Buradan Gazze'nin ve Ramallah'ın yiğit evlatlarını bir kez daha saygıyla muhabbetle selamlıyorum. Avrupa'dan Amerika'ya kadar tüm dünyada meydanları dolduranlara teşekkür ediyorum. Siyonist lobinin tehditlerine rağmen Filistin'e sahip çıkan üniversite öğrencilerini, hocaları, sanatçıları ayrıca tebrik ediyorum."

'FİLİSTİN DAVASI, BAŞKENTİ DOĞU KUDÜS OLAN BİR DEVLETİN KURULMASIYLA ZAFERE ULAŞACAK'

"İsrail insanlığın gözünde bu vahşi savaşı kaybetmiştir. İsrail yönetimi insanlığın vicdanında mahkum olmuştur. Gazzeli kardeşlerimiz bir kez daha adlarını tarihe yazdırmışlardır. Filistin davası daha da güçlenerek, Allah'ın izniyle 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasıyla zafere ulaşacaktır. Buna biz tüm kalbimizle inanıyoruz. Rabbim bizlere o güzel günleri görmeyi nasip eylesin diyorum."

'3 ÜLKENİN LİDERLERİNE TAKDİRLERİMİZİ İLETİYORUZ'

"Bugün Norveç, İrlanda ve İspanya'nın Filistin devletini tanıyacaklarını açıklamalarından büyük bir memnuniyet duyuyoruz. 3 ülkenin liderlerine tarihin doğru tarafında yer alan bu vicdanlı kararlarından dolayı şahsım ve milletim adına takdirlerimizi iletiyoruz. Filistin devletini tanımayan ülkeleri de daha fazla vakit kaybetmeden aynı adımı atmaya çağırıyoruz.

Dost ve kardeş ülkeleri de sellerden etkilenen Afganistan'a destek vermeye devam ediyorum. Türkiye olarak Türkistan'dan Balkanlara, Güney Asya'dan Afrika'ya kadar nerede bir sorun, zulüm ve dram varsa tüm imkanlarımıza ihtiyaç sahiplerine el uzatmanın gayretindeyiz. İçimizdeki nasipsizler anlamasa da zalimin karşısında mazlumun yanında olmaya devam edeceğiz. DUVAR