Haber; Rabia Önver

Colemêrg'in Gever (Yüksekova) ilçesinde 7 Haziran günü İpekyolu Caddesi’nden Wan güzergahına ilerleyen Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli uzman çavuş A.K.P., 5 yaşındaki Erdem Aşkan’a aracıyla çarparak yaşamını yitirmesine neden oldu. Çarpmanın etkisiyle, Erdem yaklaşık 50 metre ileriye savrulurken, fail A.K.P.’nin olay yerinde darp edildiği bahanesiyle kaçtığı belirtildi. Erdem olay yerinde yaşamını yitirirken, fail A.K.P. ise polisler tarafından gözaltında alındı. 1 günlük gözaltı sürecinin ardından fail uzman çavuş adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Olay yerinde tutulan tutanakta ise Erdem “asli kusurlu” sayıldı.

Dosya avukatı Ömer Faruk Aşkan, failin serbest bırakılması ve olay günü yaşananları ajansımıza anlattı.

Olayın, 7 Haziran günü saat 15.50’de sol şeritte seyir halindeki aracın arkasından gelen fail uzman çavuşun sağ şeritten hatalı sollamayla geçtiğini söyleyen Ömer, refüj üzerinde bulunan anne ve iki çocuğundan Erdem’in refüjden ayağını ana caddeye attığı esnada, son sürat gelen otomobilin çarpmasıyla yaklaşık 50 metre savrulduğunu söyledi. Ardından çocuğun annesinin feryadı üzerine yurttaşların da olay yerine toplandığını kaydeden Ömer, Erdem’in annesinin faile, “oğlumu hastaneye götür” söylemini duymazdan geldiğini kaydetti.

Silahlı tehdit

Failin olay yerinde öylece durmasına yurttaşların tepki gösterdiğini dile getiren Ömer, A.K.P.’nin elini silahına uzatarak, yurttaşları tehdit etmeye başladığını aktardı. Uzman çavuşun daha sonra aracına binerek olay yerinden kaçmaya çalışmasına karşı, yurttaşların failin aracını taşladığını ekledi. Ömer, “Fail, arbede esnasında aracına binerek olay yerinden kaçıyor. Ardından yol üzerinde iki kilometre uzaklıkta bulunan polis noktasına giderek teslim oluyor. Polisler faili gözaltına alarak Yüksekova İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüyor. Erdem ise bu sırada çarpmanın etkisiyle yaşamını yitiriyor” dedi.

‘Tutuklu yargılanması gerekiyordu’

Fail uzman çavuşun adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasını tepkiyle karşılayan Ömer, olay esnasında Erdem’in “asli kusurlu” bulunmasının yerinde olmayan bir karar olduğunu vurguladı. Ömer, tüm trafik kazalarında taksirle ölümlerde adli kontrol ile serbest bırakılma durumunun normal olduğunu söylerken, “Ancak kaza raporuna baktığımızda taraflı bir rapor tutulmuş, yolda uzman çavuşun arabasının fren izi, yapmış olduğumuz ölçüme göre, hata payı ile birlikte 64 metreye kadar çocuğu fırlatmış. Ardından uzman çavuş, çocuğu hastaneye götürmemiş. Bu sebeplerle suçun olası kast ile işlendiği iddiasıyla tutuklu yargılanması gerektiğini düşünmekteyiz” diye belirtti.

‘Maddi gerçeğe ulaşırsak adalet yerini bulacak’

Adalet, insan ve çocuk hakları komisyonları ile birlikte diğer tüm siyasi partilerden destek isteyen Ömer, “Burada bir çocuğun hayatını kaybetmesi söz konusudur. Vicdanı olan her bireyin ve kuruluşun yanımızda olacağına inanıyoruz. Bizim için ulaşılması gereken en önemli nokta maddi gerçektir. Maddi gerçeğe ulaşırsak dolaylı da olsa adalet yerini bulacaktır” ifadelerini kullandı.

‘Asli kusurlu kazaya sebebiyet veren şoförün kendisidir’

Milletvekili Parlak'tan, mayın patlamasıyla yaşamını yitiren Düzen ile ilgili açıklama Milletvekili Parlak'tan, mayın patlamasıyla yaşamını yitiren Düzen ile ilgili açıklama

Olayın “kasıtlı” olduğunu düşündüklerini dile getiren Ömer, “Çünkü olay yerinde yapmış olduğumuz incelemelerde ve çekilen görüntülere baktığımızda aslında sadece çocuğun kusurlu olması kabul edilebilir bir durum değildir. Yolda fren izlerinin olmaması ve çocuğun savrulmuş olduğu mesafeye bakıldığında asli kusurun kazaya sebebiyet veren şoför olduğunu görmekteyiz” sözlerine yer verdi.

‘Görevlerini kötüye kullandıkları apaçık ortada’

Oİlayın sonuna kadar takipçisi olacaklarının altını çizen Ömer, “Gereken tüm hukuki yollara başvuracağız ve sonuna kadar ailenin yanında olacağız. Kolluk güçlerinin bulundukları kentte, kendilerini söz sahibi ve sözleri geçerli olan kişileri olarak gördükleri için kural tanımamazlık gösterebiliyorlar. Uzman çavuşların devletin kendilerine biçtiği görevi, farklı olaylara ve kazalara yol açabilecek şekilde kötüye kullandıkları apaçık ortadadır” dedi.

‘Hassasiyetimiz ciddiye alınsın’

Ömer son olarak, “Bir daha bu tür olayların yaşanmaması için, kolluk gücü amirlerinin emirleri altındaki personellerine gereken uyarıları bilgilendirmeleri ve gerekiyorsa eğitim vermeleri gerektiğini düşünmekteyim. Bu konudaki hassasiyetimizin ciddiye alınmasını da buradan belirtmek isteriz” diye konuştu.