Asgari ücret 17 bin TL iken 6 milyon emeklinin zammaaşı 10 bin lirada kaldı. Üstelik kök maaşları daha düşük olduğundan temmuz ayındaki zam sonrasında ek düzenleme yapılmazsa milyonlarca emekli bu maaşı almaya devam edecek.

Açlığa mahkum edildiklerini belirten emeklilerin hükümete tepkisi devam ederken, mart ayında seyyanen zam yapılacağı iddiası ise ekonomi yönetimi tarafından doğrulanmadı. Üstelik SSK ve Bağ-Kur emeklilerine son olarak yapılan yaklaşık 7 puanlık ek zammın, temmuz ayında yapılacak zamdan düşürüleceği ifade ediliyor.

Merkez Bankası'nın tahminine göre, yılın ilk altı ayında yüzde 24 enflasyon farkı oluşacak. Normal şartlarda SSK ve Bağ-Kur emeklisi maaşlarına temmuzda enflasyon oranında zam yapılması gerekiyor. Memur emeklilerine ise toplu sözleşme zammından dolayı, yüzde 24 enflasyon farkı oluşması durumunda yüzde 19 zam yapılacak. Habertürk'ten Bülent Aydemir'in hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de ocaktaki ek zam düşülerek, memur emeklisi oranında (Merkez Bankası projeksiyonuna göre 6 puan daha düşük) zam yapılacak. Bu durumda, emekliye temmuz ayında vereceği artışı ocak ayında vererek 6 ay sonrasından mahsup etmiş oldu.

10 BİN TL'YE DEVAM

Aydemir'in görüştüğü kaynaklar, 10 bin liraya tamamlanan en düşük emekli maaşı için de herhangi yeni bir düzenlemenin gündemde olmadığını aktardı.

Aydemir, hükümet kaynaklarından aldığı bilgileri şöyle özetledi:

- En düşük emekli maaşı 10 bin TL’de kalacak. Yeni bir artış yapılmayacak.

- SSK ve Bağ-Kur emeklilerine bu yıl temmuz ayında memur emeklilerinde olduğu gibi sadece enflasyon farkı ödenecek. Bütün emekliler aynı oranda artış alacaklar.

- Hükümet, bu yılı Emekli Yılı ilan etmişti ancak emekliler için ne gibi düzenlemeler yapılacağı netleşmedi.

- Seçim öncesinde emekli maaşlarına seyyanen artış yapılması düşünülmüyor

CHP'nin Yasa Teklifi: Asgari Ücrete 3 Ayda Bir Zam Yapılması Önerisi CHP'nin Yasa Teklifi: Asgari Ücrete 3 Ayda Bir Zam Yapılması Önerisi

- 2 bin TL olan bayram ikramiyelerinin artırılması konusunda da talep var. Bu konuda da hükümet sınırlı bir artış yapabilir. Aksi halde bayram ikramiyelerinde de büyük bir artış düşünülmüyor. Artıgerçek