Yurttaş ekonomik krizle mücadele ederken iktidar tarafından henüz çözüm önerileri konusunda net bir adım yok. Ekonomist Ege Cansen gündemdeki son gelişmeleri değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önümüzdeki yıl şubat veya mart aylarında enflasyonun kontrol altına alacağı açıklamasını eleştiren Cansen, hükümetin elinde enflasyonu düşürebilecek bir alet bulunmadığını belirtti.
‘İSTER MERKEZ BANKASI İSTER PİYASANIN ZORUYLA OLSUN, BUNA DEVALÜASYON DENİLİR’
Sözcü’den Taylan Büyükşahin’e konuşan Ekonomist Ege Cansen, Türk toplumunun TL'ye olan güvenini kaybettiğini vurguladı. Cansen, yaşanan sürecin bir devalüasyon olduğunu belirterek “İster Merkez Bankası ister piyasanın zoruyla olsun, buna devalüasyon denilir. Bu patlamanın sebebi sermaye hareketleri oldu. O sırada Ukrayna savaşı patlamamıştı. Petrolde, emtiada o kadar büyük artış yoktu. Kasımdan aralık ayına olan dönemde iç piyasada ‘elimdeki TL sıfır olacak döviz alayım' dendi. O dönemde yaşanan artış, ithalattan değil. Halkın elindekilerini dövize geçirmesiyle oldu. Sonuçta o da gitti enflasyon olarak karşımıza çıktı” dedi.
‘TL'YE OLAN GÜVENİNİ YERLE BİR ETTİLER’
Hükümettekilerin Rusya Ukrayna savaşını bahane ettiklerini dile getiren Cansen, bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi. Savaş olamasa da fiyatların artacağını kaydeden Cansen, “Dolar kuru 9 TL'den 18 TL'ye çıktı. Ticaretle falan olacak şey değildi. Tekrar ediyorum, Türk halkının TL'ye olan güvenini yerle bir ettiler” ifadelerini kullandı.
‘HÜKÜMETİN ELİNDE ENFLASYONU DÜŞÜREBİLECEK BİR ALET BULUNMUYOR’
Erdoğan'ın önümüzdeki yıl şubat veya mart aylarında enflasyonun kontrol altına alacağı açıklamasını eleştiren Ege Cansen, hükümetin elinde enflasyonu düşürebilecek bir alet bulunmadığını ifade etti. Cansen, şöyle konuştu: “Ne yapacaklar da kontrol edecekler, bunu anlatmaları lazım. Bunu görmüyorum. Deseler ki ‘Cari açık azaldı, Türkiye'ye oluk oluk döviz giriyor, o kadar çok döviz geliyor ki döviz artmayacak veya yüzde yarım artacak, görüyorsunuz ki enflasyon da düşmeye başlayacak.' Ama diyemiyorlar.”
‘NASIL YAPACAKLAR BELİRSİZ’
Döviz sorunu tedavi edilmeden enflasyonun bitmeyeceğini belirten Ege Cansen, hükümetin çözüm reçetesini de sunmadığı gibi, çeşitli senaryolarının olabileceğini kaydetti. Enflasyonu düşürme araçlarının arasında IMF'nin de olduğunu anlatan Cansen, “Bugün IMF 80 milyar dolar kredi açtım dese, bu para Türkiye'ye gelmeden dahi Batı bankaları Türkiye'nin CDS'ini 1.5-2'ye düşürür. Ama hükümet enflasyonu düşürme konusunda bunu da söylemiyor. Nasıl yapacaklar belirsiz” dedi.
CARİ AÇIK BÜYÜDÜ
TL'deki değer kaybına rağmen cari açığın arttığını ifade eden Ege Cansen, “Eğer bu devalüasyon olmasaydı, buna bağlı olarak cari açık kapanacaktı bakışı vardı. Yine de bu olmazdı. Neticede cari açık küçülürdü bakış açıları yanlış. Bizim cari açığı kapatma umudumuz vardı, o da çöktü” ifadelerini kullandı.