Şengal’in Dugeri yerleşkesi nüfusuna kayıtlı olan Rewşê Kasım, şimdilerde IŞİD saldırılarından kaçarak geldiği Duhok’un Semelê nahiyesindeki Kebertol göçmen kampında yaşıyor.

Rewşe Kasım Ezidilerin yaşadığı fermanlarda evlerinin bir kaç kez yağmalandığını hayal meyal hatırlıyor. Ancak ilerlemiş yaşı nedeniyle yağma olaylarının kesin tarihini hatırlayamıyor. O dönemde tek hatırladığı şey; 7 ila 8 yaşlarında olduğu.

Sıcaklıklar Düşüyor, Kar Yağışı Uyarısı Yapıldı Sıcaklıklar Düşüyor, Kar Yağışı Uyarısı Yapıldı

Yaşına göre Rewşê Kasım’ın sağlığı yerinde. Ancak gözlerinin bir tanesi tamamen görme yetisini kaybederken diğeri ise çok az görebiliyor. Hafızası artık eskisi kadar kuvvetli değil.

Rewşe Kasım “Artık göremiyorum ve dizlerimin ağrısından uzun süreli yürüyemiyorum” diyor. Torunu Tahsin’in bakımını yaptığı yaşlı kadın ihtiyaçlarını gidermek için yaptığı kısa yürüyüşlerde bile torununun desteğini alıyor.

Tahsin’in anlattığına göre; IŞİD’in Şengal saldırısı öncesine kadar da ninesi evin temizliğinden hayvanların bakımına kadar bir çok işi tek başına yapacak güçteydi. Ancak kampa yerleşmeleri ile birlikte yaşlı kadının hafızası zayıflamaya ve sağlığı her geçen gün bozulmaya başladı.

Kamplarda sağlığı bozuldu

Tahsin Reşo ninesi hakkında Rûdaw’a şu bilgileri veriyor:

“Köydeyken gayet sağlıklıydı. Bir çok işi yapabiliyordu. Hayvanlara bakıyordu. Son fermandan kaçtıktan sonra gittiğimiz kamplardaki çadırlardaki sağlıksız koşullar, soğuklar onun sağlığını olumsuz yönde etkiledi. Gözleri hemen hemen görmüyor. Kampa geldiğimizden beri hafızası da gidip geliyor.”

Rewşê Kasım 135 yaşında

Rûdaw muhabiri Eyup Nasıri’nin görüştüğü yaşlı kadın bir asrı aşkın yaşıyla çok sayıda olaya şahitlik etmiş, bir çoğunu da duymuş bir çınar. Ancak ilerleyen yaşı nedeniyle hafızasının ona oynadığı oyunlar nedeniyle birçok olayın tam tarihini hatırlamıyor.

Rewşe nine dünyada yaşamış en yaşlı insandan 13 yaş daha büyük

Rewşê Kasım’ın kimliği Şexan Nüfus Müdürlüğü’nde düzenlenmiş. Nüfusta doğum tarihi 1 Temmuz 1887 olan Rewşê nine iki kez evlenmiş. 135 yaşında olan Rewşê Kasım belki de dünyanın en yaşlı insanı.
Rewşe Kasım torunun yardımı olmadan artık yürüyemiyor

Tarihte şimdiye kadar yaşayan en yaşlı insan, 1997'de öldüğünde 122 yaşında olan Fransız Jeanne Louise Calment.Tanaka'nın ölümünden sonra şu an dünyanın en yaşlı yaşayan kişisi 118 yaşındaki Fransız rahibe Lucile Randon oldu.

Bitlisli Zaro ağa 150 yıldan fazla yaşadı

Bitlis’te yaşayan Zaro Ağa dünyanın en uzun yaşayan insanı olduğu iddia edilmişti. 1774/1777 yıllarında doğduğu tahmin edilen Zaro ağa 29 Haziran 1934 tarihinde İstanbul’da hayata gözlarini yumduğunda doktorun ölüm belgesine dayanarak 157 yaşında öldüğü ileri sürülüyor. Ortadoğu’nun en uzun yaşayan insanı ve bazı yabancı kaynaklara göre ise dünyanın en uzun yaşayan birkaç kişisinden biri olarak biliniyor.