Dolar/TL, geçen hafta Ağustos 2020 sonundan beri en düşük seviyelerine geriledikten sonra dolardaki küresel değer kazancı ardından güne sert yükselişle başladı. Dolarda son dönemde görülen sert değer kayıplarının sınırlı da olsa değer kazancına dönmesi gelişmekte olan para birimlerindeki değer kaybının ana belirleyicisi konumunda.

TL'deki değer kaybı ise benzer para birimlerine göre daha belirgin. Kur geçen hafta canlı risk iştahı ile 7,24 seviyesine kadar gerilese de, bu seviyeleri koruyamadı ve haftayı 7,35'in hemen üzerinde tamamladı.

Dolar/TL, haftaya yükselişle başladıktan sonra 7,48 seviyelerine kadar yükseldi. Euro ise 9,12 seviyesinden işlem görüyor.

TL'deki kasım ayı başından beri neredeyse aralıksız süren değer kazancı küresel riskten kaçışla duraksadı. Ancak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ve ekonomi yönetiminin ortodoks politikalara ve piyasa dostu uygulamalara devam edeceği beklentisiyle TL'deki değer kaybının sona erdiğine dair tahminler geçen hafta itivarıyla belirginleşerek devam ediyordu. Yabancı yatırımcılardaki yüksek reel faiz kaynaklı olumlu beklentiler lokallerde mevcut değil.

Döviz ve altın varlıkları 235,7 milyar dolar ile rekor seviyede bulunan lokaller mevduat getirilerindeki sert yükselişlere rağmen TL'ye dönme eğilimi göstermiyor. TCMB verilerine göre bir ay vadeye kadar TL mevduat getirileri yüzde 16,07'ye, üç ay vadeye kadar mevduat getirileri yüzde 18,08'e yükseldi. Piyasalarda TL'de ve TL cinsi yatırım araçlarında son beş yıldır neredeyse aralıksız gerçekleşen değer kaybının duracağı 2021'de sınırlı da olsa değer kazancı beklentileri hakim.

Ekonomi yönetimindeki değişiklikten itibaren yabancı girişlerine rağmen lokal altın ve döviz mevduatlarında 12 milyar dolarlık artış olduğuna dikkat çeken Ekonomist Cevdet Akçay, ekonomide ilk yapılması gerekenin dedolarizasyon olduğunu söyledi. Akçay, dövize yönelim konusunda, "Getiri ve güven ikileminde güveni seçen insanları getiri tarafında düşündürmeye başlamanız lazım... İnsanları 'dövizde kalırsam bir senede para kaybetmiş olacağım' saiki ile TL'ye döndürmeniz lazım. Bunu sadece faizle başaramazsınız. Cazip faiz vermeniz lazım ama yeterli olmayacak" dedi.

Küresel piyasalarda dolar ABD tahvil getirilerindeki sert yükseliş ve Coronavirus yardım paketinin dünyanın en büyük ekonomisini canlandıracağı beklentileriyle bugün de değer artışını sürdürürek son yılların en düşük seviyesinden yükselişe geçti. Dolar endeksi son üç yılın zirvesini gördüğü mart ayından beri yüzde 12 geriledi. Ancak şu anda geçen hafta gördüğü son üç yılın en düşük seviyesinden yüzde 1,3 yukarda işlem görüyor.

CHP'nin Yasa Teklifi: Asgari Ücrete 3 Ayda Bir Zam Yapılması Önerisi CHP'nin Yasa Teklifi: Asgari Ücrete 3 Ayda Bir Zam Yapılması Önerisi

Yatırımcılar, ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ın görevden alınması için yapılan çağrıları da yakından takip ediyorlar. ABD'de başkan seçilen Joe Biden'ın bu hafta içerisinde büyük bir kısmı artırılacak borçlanmayla karşılanacak olan "trilyon dolarlık" Coronavirus yardım paketini açıklaması bekleniyor. Yatırımcılar, bu paketle birlikte enflasyonun dünya çapında yükseleceğini fiyatlıyorlar.

Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ekonomi yönetimindeki değişim öncesi işlem gördüğü 570 baz puandan 300 baz puanın altına kadar geldikten yeni haftada 307/315 seviyesinde. Piyasadaki genel beklenti, Hazine'nin yılın ilk haftalarında CDS'lerde 300 baz puanın altına düşüş ile birlikte uluslararası piyasalarda bir eurobond ihracına çıkması yönünde.