Türkiye'de ve dünyada en gözde spor dalı olan futbol, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin en gözle görünür spor branşı olarak karşımıza çıkıyor. Ancak son yıllarda her alanda olduğu gibi kimliklerini ortaya koyan kadınlar, futbola da el attılar. Bu kadınlardan biri ise Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde doğan ve ilkokul yıllarında futbola ilgi duyan Hayriye Tomris. Milli takım seçmelerine katılan, Süper Lig'de oynayan ve futbol kariyerine Van'da devam eden Tomris, toplum baskısına ve "Kadın dediğin evde oturur" sözlerine göğüs gererek hayallerine doğru adım adım ilerlemiş. Ailesinin onun futbol oynamasını istediğini fakat doğuda baskın gelen aşiret baskısı dolayısıyla, "Sizin kızınız erkeklerle oynuyor. Bu davranış bir kıza yakışmaz, evinde otursun" şeklinde maruz kaldığını ve ailesinin bir dönem onu vazgeçirmeye çalıştığını ifade etti.

Whatsapp Image 2024 05 30 At 11.30.35 860X505

Aşiret baskısı ve toplumun bakış açısı

“Erkek işi, kadın işi yoktur” diye konuşmaya başlayan Tomris, “Çocukken mahallede erkek arkadaşlarımla futbol oynardım. Akrabalar, komşular, diğer kız arkadaşlarım benimle dalga geçerlerdi. Babam başlarda destekledi ama o da çevreden gelen tepkilere dayanamayarak futbolu bırakmamı istedi. Fakat ben yılmadım. Baskıya ve engellemelere rağmen, okulumdaki kadın futbol takımına girdim. Milli takım elemelerine katıldım. Birkaç dönem Hakkari Gücü Kadın Futbol Takımı'nda Süper Lig'de oynadım. Tabii bu başarılarımdan sonra gazetelerde haberlerim çıktı. Bu haberlerimden sonra herkes başarımı gördü, ve sonrasında beni desteklemeye başladı. Babamın ve ailemin de desteğini arkama alarak çalışmaya başladım.” diye konuştu.

Güçlü kadınlar: Engelleri aşanlar

Kadınların güçlü olduğuna dikkat çeken Tomris, “Kimi zaman toplum, kimi zamanda ailenin engellemeleri ile karşı karşıya kalıyoruz. Kadınlar güçlü, sadece önlerinin açılması gerekiyor. Kadınların daha aktif olmasını istiyoruz. Futbolda da her şeyde kadınlar aktif olsun. Benim birçok kız arkadaşım futbolu sevmelerine rağmen aileleri izin vermedi. Birçok arkadaşım zorla evlendirildi. Kadınların önünde durmasınlar artık” diyerek konuşmasına devam etti.

Whatsapp Image 2024 05 30 At 11.30.36 860X505

Kadın Futbol Takımlarına Destek

Şu anda Van Gücü Kadınlar Futbol Takımı'nda oynayan Tomris, “Şu anda oynadığım takıma hiçbir şekilde destek verilmiyor. Erkek futbol takımlarına daha çok destek veriliyor. Formamız, ayakkabı kendi imkanlarımızla alıyoruz. Başarı için bazen maddi olanakların da yeterli olması gerekiyor. Şehir dışı maçlarına gidiyoruz, otelde kalmak zorundayız, yemek yemek zorundayız bunları kendi imkanlarımızla yapamıyoruz. Sponsor bulmakta da hayli güçlük yaşıyoruz. Artık kadın futbol takımlarına da gerekli destek verilsin. Buradan özellikle yönetimlere ve iş adamlarına sesleniyorum” cümlelerini kullandı.
Futbolun dünyada erkek sporu olarak anıldığını sözlerine ekleyen Tomris, “Kadın rol model alabileceğimiz kadın futbolcu çok az. Kadınların, spora katılımına dair sosyal onayın olmaması, kadınların spora katılım fırsatlarının sınırlı olması en büyük nedenler arasında” sözlerine ekleyen Tomris, kadınlara şöyle seslendi.

“Her kadının başarısı, diğerine ilham kaynağı olmalıdır. Erkekler yapıyorsa kadınlar da yapar. Neden olmasın, neden yapmasın? Siz yeter ki direnin başarı ardından kabullenişi getirir.”

Felek Karabulak: ''Coğrafya Kader Değildir'' Felek Karabulak: ''Coğrafya Kader Değildir''

Özel Haber; Yasemin Dikici