Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, Maraş merkezli depremlerdeki can kaybının 47 bin 932'ye yükseldiğini açıkladı.

AFAD Başkanı Yunus Sezer, deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Sezer, şunları söyledi:

Pınar Bulunmaz’ın Şüpheli Ölümü Meclis Gündemine Taşındı Pınar Bulunmaz’ın Şüpheli Ölümü Meclis Gündemine Taşındı

'47 BİN 975 ŞU AN İTİBARIYLA ÖLÜM VAR'

“Depremin 34’üncü gününde bölgede yoğun bir şekilde arama kurtarma çalışmalarından sonra iyileştirme çalışmalarında da yoğun bir çalışma devam etmektedir ve enkaz kaldırma çalışmaları şu anda bütün illerimizde ve ilçelerimizde sayın bakanların koordinasyonunda çalışmalar devam ediyor.

Maalesef depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın, yabancı uyruklu Suriyeli kardeşlerimizin yoğunlukta olduğu, insanlarımızın sayısında da artışlar var; 47 bin 975 şu an itibarıyla ölüm var. Bunların 6 bin 278’i başta Suriyeli kardeşlerimiz olmak üzere yabancı uyruklu afetzedelerden oluşmaktadır.

Bölgede 35 bin 250 arama kurtarma personeli aktif olarak çalışmaktaydı. Şu anda da 3 bin 954 tane arama kurtarma personelimiz hem enkaz çalışmalarında refakat etmekte hem de oradaki insani yardım çalışmalarına aynı şekilde katılmaktalar. Bölgede sık sık artçı deprem olmakta, burada hazır kuvvet olarak arama kurtarma personelimizi tutuyoruz. Halen daha yabancı ülkelerden gelen arama kurtarma personeli, 300 kadar personel bölgede bulunuyor. Yine yoğun bir şekilde hava gücünü kullanıyoruz. Burada 74 uçak, 99 helikopter hem insani yardım hem de çadırlarla ilgili olarak deprem bölgelerine taşımaya devam ediyor. Bütün köylere kara yolu ile hava yolu ile gıda malzemeleri dahil olmak üzere sürekli bir şekilde taşımaya devam ediyor.”

'YILBAŞINDAN BU YANA MEYDANA GELEN TOPLAM DEPREM SAYISI 22 BİN CİVARINDA'

AFAD Deprem Genel Müdürü Orhan Tatar ise şunları dedi:

“Şu ana kadar baktığımızda yaklaşık 16 bin civarı artçı sarsıntı meydana geldiğini görüyoruz. Bu artçı sarsıntıların son 10 gün içerisinde sayısında bir miktar düşme olmakla beraber halen hissedilir düzeyde bölgede artçı sarsıntılar meydana geldiğini biliyoruz. Bu anlamda baktığınızda son 10 günlük süre içerisinde artçı sarsıntılar 500’ün altına düştü.

6 Şubat depremlerinden sonra bölgede yaklaşık Kahramanmaraş Pazarcık’ı orta nokta olarak kabul ettiğimizde yaklaşık 100 kilometrelik bir yarı çap içindeki Anadolu’nun değişik bölgelerinde bulunan faylarında kısmen etkilendiğini görüyoruz. Şu ana kadar yılbaşından bu yana meydana gelen toplam deprem sayısı 22 bin civarında. Bu 22 binin 16 bini, 6 Şubat’ta meydana gelen depremin artçı sarsıntısı olmakla beraber geriye kalan 6 bin civarındaki artçı sarsıntının Anadolu’nun değişik yerlerindeki farklı farklı fay hatları üzerinde meydana geldiğini söyleyebiliriz.” (ANKA)