Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul İl Örgütü, Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğlulları’nın da katılımıyla 31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlere ilişkin buluşma programı gerçekleştirdi. Şişli’de bulunan bir düğün salonunda gerçekleşen buluşma programında DEM Parti İstanbul İl ve İlçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Buluşmanın gerçekleştiği salona, “Rabe Dem Hat, Dem Parti ile İstanbul kazanacak” pankartı asılırken, salon boydan boya DEM Parti flamaları ile donatıldı. Coşkunun hakim olduğu buluşma öncesinde salonda bulunan kadınlar zılgıtları eşliğinde halaya dururken, sık sık “Biji berxwedana zindanan” sloganları atıldı.

Buluşma demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

Buluşmada ilk olarak söz alan DEM Parti İstanbul İl Eş Başkanı Gonca Yangöz, savaşla beslenen AKP iktidarına karşı DEM Parti olarak barışı savunmaya devam edeceklerini belirterek, “Bize düşen bu mücadeleyi büyüterek sonuçlandırmak” dedi. Partilerinin İstanbul’dan aday çıkarma kararına değinen Yangöz, “DEM Parti olarak İstanbul’u yönetmeye adayız dedik. Bizler İstanbul’u örgütleyerek değiştireceğimizin inancındayız. Birlikte büyüyeceğiz birlikte yöneteceğiz” şeklinde konuştu.

‘KÜRTLER SAYIN ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İSTİYOR’

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle 1 Şubat’tan bu yana devam eden Büyük Özgürlük Yürüyüşü’nü selamlayarak konuşmasına başlayan DEM Parti İstanbul İl Eş Başkan Murat Kalmaz da,  yürüyüşün tarihi bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Yürüyüşün bugün Kurdistan’da tüm Kürt halkı tarafından sahiplendiğini söyleyen Kalmaz,  “Kürt halkı Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü istiyor. Neden özgürlüğünü istiyor. Çünkü Kürt sorununun tek muhatabı Sayın Öcalan’dır ve bunu 2013’te devletle yürütülen süreçte oynadığı rolle tüm dünyaya göstermiştir. Bugün ülkede ki tüm krizlerin temel nedeni tecrittir. Bizler bugün sayın Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasının yanında fiziki özgürlüğünün de sağlanmasını istiyoruz” dedi.

24 ŞUBAT’TA İSTANBUL’DA MİTİNG

Kalmaz ayrıca, 24 Şubat’ta İstanbul’da  “Demokrasi ve Özgürlük Mitingi” gerçekleştireceklerinin bilgisini paylaştı.

Aylin Cesur İYİ Parti'den Ayrıldı: İstifa Etti Aylin Cesur İYİ Parti'den Ayrıldı: İstifa Etti

ÖRGÜTLÜ MÜCADELE VURGUSU

Ardından söz alan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, salonda bulunanları Kürtçe, Türkçe ve Arapça selamlayarak konuşmasına başladı. DEM Parti olarak örgütlü bir parti olduklarını ve aynı zamanda bir mücadele hareketi olduklarını söyleyen Hatimoğulları,”Bizler örgütlü mücadeleden gelen bir partiyiz. Bizler sol sosyalist hareketlerin Kürdistan’daki yurtsever hareketin bileşkesi olarak örgütlü mücadele geleneğini, yüzyıllardır taşıyarak bugüne gelen bir siyasi partiyiz. Örgütlenmenin ne kadar önemli olduğunu gayet iyi bilen bir partiyiz. Bizler bu kadar saldırıya rağmen eğer dimdik ayaktaysak, bu kadar saldırıya rağmen bu salonları hınca hınç doldurabiliyorsak, parti kapatma tehditlerine rağmen bizler DEM Parti olarak yolumuza devam ediyorsak başta halkımız ve örgütlü mücadelemiz sayesindedir” ifadelerini kullandı

‘İMRALI’NIN KAPILARI AÇILIRSA KÜRT SORUNU ÇÖZÜLÜR’

Büyük Özgürlük Yürüyüşü’ne değinen Hatimoğulları, “15 Şubat’a kadar devam edecek Özgürlük Yürüyüşü’nün en önemli talebi İmralı tecridinin ortadan kalkması, Sayın Öcalan ile görüşme ve diyalogların başlaması ve Kürt sorununun barışçıl, demokratik yöntemlerle çözülmesidir. Bununla ilgili cezaevlerinde başlayan açlık grevleri olduğunu biliyoruz. Bu Özgürlük Yürüyüşü aynı zamanda bu taleplerin Türkiye ve dünya kamuoyu tarafından bilinmesini sağlamaktır. Evet bizler biliyoruz ki İmralı kapıları açılırsa Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemle çözülmesi sağlanacaktır. Kürt sorunu çözülmeden bu ülkede Türk halkı da özgürleşemez, bu ülkeye demokrasi gelemez. İşçi sınıfının sorunları, ekolojik sorunlar, geçim sıkıntısını, hayat pahalılığını yeterince konuşamıyorsak bunda Kürt sorununun çözülmemiş olmasının etkisi vardır” diye belirtti.

‘EKOLOJİK, DEMOKRATİK, KADIN ÖZGÜRLÜKÇÜ BELEDİYECİLİK’

Yerel seçimlerde ekolojik, demokratik kadın özgürlükçü belediyecilik anlayışını savunduklarını ve bu noktada mahalle komisyonlarından belediye yönetime kadar tüm parti çalışanlarının büyük bir sorumluluk taşıdığını söyleyen Hatimoğlulları, “Bakın bir pandemi süreci yaşadık akabinde 6 Şubat’ta 600 yıllık tarih boyunca kayıplarıyla kıyasladığımızda yaşadığımız en büyük depremle karşı karşıya kaldık. Bu depremde çok canımızı kaybettik. Aynı tehlike İstanbul için var. Uzmanlar bununla ilgili konuşuyor. Bugün bizler Kürdistan’da da batıda da kazandığımız belediyelerimizde

özellikle kentleri depreme karşı dirençli bir hale getirmek, dayanıklı bir hale getirmek gibi görev ve sorumluluğumuz var. Sizler mahalle komisyonları olarak, mahallenizde bu anlamıyla yaşanan sorunların tespit edilmesini, ister belediye yönetimiz bizde olsun, isterse biz muhalefet olalım; ki bu sorunları oralara taşımak ve çözüm üretmek gibi bir toplumsal sorumluluğumuz var. Ben eminim ki ekolojik, demokratik, kadın özgürlükçü belediyecilik anlayışımızla iktidarda da muhalefette de olsak hayat bulması için demokratik zeminde mücadelemizi vereceğiz” dedi.

‘JİN JİYAN AZADÎ’

DEM Parti’nin eş başkanlık ve eşit temsiliyet sisteminin bugün bütün Türkiye ve dünya siyasetine örnek olduğuna dikkati çeken Hatimoğulları, şöyle konuştu: “Biz kadınlar mücadelemizi devam ettirirken, haklarımızı savunan İstanbul Sözleşmesi’nin elimizden alınmasını, nafaka hakkının elimizden alınmak istenmesini, kadın cinayetlerini durdurmak için adım atmayan yargıyı unutmayacağız. Biz kadınlar, çocuğunun cenazesi PTT kargo ile gönderilen anaları asla unutmayacağız. Beyaz tülbentleriyle sokaklara çıkarak, ‘Barış istiyoruz, çocuklarımız yaşamlarını yitirdi, ama biz her şeye rağmen barış istiyoruz’ diyen Barış Analarını asla unutmayacağız. Çünkü bizler bu kentin asli unsurlarıyız. Bizler halkların asli unsurlarıyız. Adımız Ayşe, Fatma fark etmez, esnaf, işçi, çiftçi olabiliriz, ama her birimizin birleştiği bir şiar vardır ki kadın, yaşam, özgürlük, mara, haya hırrıye, jin, jiyan, azadî.”

‘DEMOKRATİK CUMHURİYETİN YOLLARINI AÇACAĞIZ’

DEM Parti olarak, seçim çalışmalarını sadece sandık bazlı yürütmeyeceklerini,  aynı zamanda partilerinin 3’üncü Yol fikriyatını tüm topluma aktarma siyasetini izleyeceklerini ifade eden Hatimoğlulları, “Demokratik Cumhuriyet tezimiz güçlü bir tezdir. Yüzyıldır bu cumhuriyetin demokratikleşmediğinden Kürt sorununun, alevi sorununu çözmediğinden bahsediyoruz. Halklar, inançlar sorununu çözmediğinden bahsediyoruz. İşte o nedenle demokratik bir cumhuriyeti inşa etmenin adımları olarak görmeliyiz yaptığımız her çalışmayı, attığımız her adımı. Seçim çalışmalarını kalıcı bir örgütlenmeye dönüştürmek için adımlar atmayı ihmal etmeyelim, motivasyonumuzu da buradan sağlayalım. Örgütlü bir toplumu kimse yenemez. Bizler Kürt halkıyla, Araplarla, Alevilerle, Ermenilerle buradan sayamadığım 72 milletten insanla örgütlenerek demokratik cumhuriyetin yollarını açacağız. Bu cumhuriyeti kuracağız” şeklinde konuştu.

‘İSTANBUL’UN GELECEĞİ SİZİN ELİNİZDEDİR’

“İstanbul demek, Kurdistan’ın tamamı demektir. Adana, Mersin, Amed demektir” diyerek, yerel seçimlerde İstanbul’un büyük bir önem taşıdığının altını çizen Hatimoğulları, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kurdistan’ın her şehrinden insanlar buralarda yaşamını sürdürüyor. Batı için Kent Uzlaşısından bahsettik. Kent Uzlaşısını bazıları sadece siyasi partilerle görüşme şeklinde algılıyor. Bu büyük bir eksiliktir. Kent Uzlaşısı demek o kentte bulunan bütün siyasal ve toplumsal dinamiklerin bir arada olması demektir. Kent Uzlaşısından amaçladığım şeylerden birisi de seçim işbirliğini sağlamaktır. Ancak Kent Uzlaşısı sağlanamayan yerlerde adaylarımızı açıkladık. Bu kentlerimizden birisi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) oldu. İstanbul’un kaderini her türlü DEM Parti belirleyecek. İstanbul’un kaderini siz değerli halklarımız İstanbul’da yaşayan farklı halklar ve inançlar belirleyecek. İstanbul’un geleceği sizlerin ellindedir.”

'DEM GELECEK DEVRAN DÖNECEK'

Hatimoğulları, konuşmasını şöyle noktaladı: “Demokratik ekolojik kadın özgürlükçü belediyecilik anlayışı Kent Uzlaşısı demektir. Bunun için biz Kent Uzlaşısını en iyi şekilde örgütleyeceğiz ve sağlayacağız. Kent Uzlaşısı demek sadece siyasi parti birliktelikleri değildir. O yüzden mahallerimizde ilçelerimizde bütün demokrasi güçleriyle görüşmek ve onlarla birlikte ortak tutum belirlemek seçim çalışmalarını beraber yürütmek oldukça önemlidir. Biz biliyoruz ki DEM gelecek devran dönecek, DEM gelir Devran Döner. Rabe DEM Hat. DEM gelecek ve İstanbul’un kaderi değişecek. Bizler bu hırsızlık zihniyetine karşı kayyımcı anlayışa karşı İstanbul’dan en güçlü yanıtı hep beraber vereceğiz. Rantçılara, şantiyecilere, müteahitçilik yapanlara karşı en güçlü yanıtı bizler DEM Parti olarak vereceğiz. Haramilerin saltanatını yıkacağız, bekle o günler gelsin, gelsin İstanbul. Sen bize layıksın biz sana istanbul, sen DEM’e layıksın, DEM sana layıktır İstanbul.” (MA)