Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 31 Mart yerel seçimleri çalışmalarına son sürat devam ediyor. Bugün birçok kentte çeşitli eylem ve etkinlikler düzenlendi.  

SEMSÛR 

Semsûr'un Kolik ilçesinde belediye eşbaşkan adayı Osman Özbek'in de aralarında olduğu partililer, esnaf ziyareti gerçekleştirdi. Esnafların sorun ve sıkıntılarını dinleyen Özbek ve beraberindekiler, Kolik’ın sorunlarını hep birlikte çözeceklerini söyledi. 

MELETÎ

Meletî'de belediye eşbaşkan adayları Abdulvahap Ekim ve Sevim Şimşek Bayram, Çirmik ilçesinde esnaf ziyareti yaptı. DEM Parti Amed Milletvekili Adalet Kaya'nın da eşlik ettiği eşbaşkan adayları, esnafların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Eşbaşkanlar tek tek esnafı ziyaret ederek, sorunlarını dinledi. 

BEDLÎS

DEM Parti, Bedlîs'in Xîzan’ın (Hizan) ilçesine bağlı Yenikent Mahallesi'nde seçim bürosu açılışı gerçekleştirdi. Coşkulu açılışa çok sayıda yurttaşın yanı sıra Bedlîs Belediyesi Eşbaşkan adayları Nezir Karabaş ve Sümeyye Kızılkaya da katıldı. Yurttaşlar, açılış öncesi uzun bir süre halaya durdu. Xîzan Belediye Eşbaşkan adayı Kerem Uğur, "Desteklerinizle bu belediyeyi alacağız. Hep beraber Hizan halkına hizmet edeceğiz” dedi.

KOCAELİ

DEM Parti Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Selda İlgöz Koçyiğit ve Hasan Özgüneş, aday tanıtım programına katıldı. Eşbaşkan adayı Hasan Özgüneş, "Toplum sağlığı tehdit altında, Dilovası’nda kanser sorunu ülkenin en üst seviyesinde. Fabrikaların hemen altına yerleşim alanı kurmuşlar. Buna bir çare bulunmalı. Yaşlılara uygun imkanlar sunulmuyor, yeterli değil. Hastaneler, sağlık ocakları, sağlık kabinleri yetersiz. Bizim yönetime geleceğimiz dönemde bütün bunları halkımızla birlikte düzenlemeye çalışacağız. Barınma, üretim kooperatifleri kurabiliriz. Sendikalardan, emekçilerden, işçilerden güç alacağız. Kurtuluşun reçetesi bizde" diye konuştu. 

DİLOVASI

Kocaeli’nin Dilovası Eşbaşkan adayları Şevin Coşkun ve Mustafa Avcı, Mimar Sinan ve Orhan Gazi mahallesinde büro açılışlarına katıldı. Çok sayıda kişi büro açılışlarına katıldı. 

TEKİRDAĞ

Tekirdağ’da belediye eşbaşkan adayları Müselma Keskinttü ve Sadi Özdemir'in katılımıyla büro açılışı yapıldı. Açılışta konuşan DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat ise, "Kürdistan’dan Trakya bölgesine kadar her yerde kardeşçe yaşamak istiyoruz. Bu ülkenin her yerinde tecrit var. Cezaevlerinde şu an açlık grevinde olan yüzlerce arkadaşımız var. Kobanê Kumpas Davası ile karşı karşıya olan siyasi bir iradeyiz. Ama ne yaparlarsa yapsınlar biz varız. Biz bu coğrafyanın sahibiyiz" ifadelerini kullandı. Etkinlik, çalınan şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu. 

YALOVA

Yalova Belediye Eşbaşkan adayları Songül Hacıoğlu  ve Cengiz Topbaşlı da kendi seçim bölgelerinde büro açılışına katıldı.

RIHA

DEM Parti Riha Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Celaleddin Erkmen ile Gülşen Özer, Haliliye ilçesinde bulunan Şireciler ve Fıstıkçılar pazarını ziyaret etti. Eyyübiye adayları Halil Akbaş ve Adalet Eriş ile Karaköprü adayı Rıdvan Yavuz da buradaki ziyarete katıldı. Eşbaşkan adayları, pazar esnafının Şire Pazarı Tescil Bürosu'nda düzenlediği toplantıya katıldı. Ardından pazar esnafını tek tek gezerek, yaşadılar sorunları dinledi. 

Esnaflar, fıstığın büyük çoğunluğunun Riha'da üretilmesine rağmen piyasanın Dîlok'ta belirlenmesinden şikayet etti. Ayrıca fındığa verilen desteğin fıstığa verilmemesinden dert yandı. Esnafların sorunlarını not eden eşbaşkan adayları, daha sonra Evren Sanayi Sitesi esnafını gezdi. 

Pirsûs (Suruç) Belediye Eşbaşkan adayları Ayten Kaya ve Müslüm Baran, Bostanci (Bostancı), Bostanciya Jêr (Aşağı Bostancı) ve Bostanciya Jor (Yukarı Bostancı) kırsal mahallelerinde yurttaşlarla bir araya geldi. Eşbaşkan adaylarına ilgi yoğun oldu. 

Serêkaniyê (Ceylanpınar) ilçesinde seçim çalışmaları iki koldan devam etti. Kent milletvekili Dilan Kunt Ayan da çalışmalarda yer aldı. Eşbaşkan adayı Uğur Kahraman, partililerle birlikte Viranşehir Caddesi esnafını ziyaret etti. Partililer, gittikleri her yerde zafer işaretleri ve zılgıtlarla karşılandı. Seçim çalışmaları 15 Temmuz Mahallesi'nde devam etti. 

Bir diğer eşbaşkan adayı Rahşan Yazar ise, kırsal mahalleleri ziyaret etti. Yazar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yapılacak olan etkinliğe katılım çağrısı yaptı. Xanê (Hanköy) ve Ebês (Yeşiltepe) mahallelerinde kadınların ilgi odağı olan Yazar, 8 Mart etkinliğine katılım çağrısını yineledi. 

Wêranşar (Viranşehir) Belediye Eşbaşkan adayları Serhat Dicle İnan ve Bedriye Yorgun, Karacadağ Caddesi ve eski Urfa Caddesi esnafını ziyaret etti. Yurttaşlar, AKP'nin 5 yıl içinde kent için "taş üstüne taş koymadığını" söyledi. Eşbaşkanlar, DEM Parti'nin seçimleri kazandıktan sonra kenti yeniden inşa edeceğini vurguladı. 

Hewag (Bozova) adayları Aygül Kapıkayalı ve İsmail Yıldız, Gêrdek ve Egîrcê kırsal mahallelerinde çalışmalarını devam etti. 

Bêrecûk (Birecik) adayları Berivan İlkaya Manas ile Mehmet Begit, Mezra Mahallesi’nde halk toplantısına katıldı. Eşbaşkan adayları, ardından Meydan kırsal mahallesinde esnaf ziyareti gerçekleştirdi. 

Sêwereg (Siverek) adayları Ali Dusak ve Yıldız Çetiner, Eski Sanayi ile Pazartesi Pazarı esnafını ziyaret etti. Esnafları tek ziyaret ederek, yerel seçimler için desteklerini isteyen adaylar, çalışmalarına ilçe merkezinde esnaf ve ev ziyaretleriyle devam etti. 

AMED 

DEM Parti, Amed’in tüm ilçelerinde seçim çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. DEM Parti, Erxenî (Ergani) ilçesinde seçim bürosu açılışı gerçekleştirdi. DEM Parti Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Doğan Hatun ile ilçe belediye eşbaşkan adayları Birsen Azak Bayar ve Şiyar Güldiken buradaki açılışa katıldı. Adaylar, ilçe girişinde coşkuyla karşılandı. Ardından kentte araçlarla tur atıldı. Gençlerin ilgisi dikkat çekti. 

Hatun, kayyım atamalarını eleştirdi. Hatun, Kürtlerin kendi toprağına ve iradesine sahip çıktığını söyledi. Büro açılışının ardından partililer halaya durdu. 

MÊRDÎN 

Mêrdîn’de seçim çalışmalarını sürdüren DEM Parti adayları, 8 Mart dolayısıyla fidan dikimi yaparak, kadın seçim bürosunun açılışını gerçekleştirdi. Qoser (Kızıltepe) ilçesine bağlı Xirbêbelek  (Sarıca) kırsal mahallesinde bir araya gelen kadınlar, fidan dikimi gerçekleştirdi. Ardından Qoser’de kadın seçim bürosunun açılışı gerçekleştirildi. Açılışa DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş Altın’ın yanı sıra Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi ve Qoser Belediyesi Eşbaşkan adayları katıldı. 

Açılışta konuşan Qoser Belediye Eşbaşkan Adayı Hamdiye Bilek Turgay, kadınlar özgürleşmeden toplumun da özgürleşmeyeceğini belirterek, “Bir başarı olacaksa o da kadınların mücadelesiyle olacaktır. Kadın özgürlüğü sağlanana kadar mücadele edeceğiz. Ya kazanacağız ya kazanacağız" dedi. DEM Parti Milletvekili Güneş de açılışını yaptıkları kadın bürolarının felsefesinin "Jin jiyan azadî" felsefesi olduğunu belirterek, kadınların özgürlük mücadelesinin süreceğini söyledi. Konuşmaların ardından kadın bürosunun açılışı "Jin jiyan azadî" sloganıyla gerçekleştirildi. 

Artûklû ilçesinde de eşbaşkan adayları beraberinde partililer ile el broşürleri dağıtarak, esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. Halktan yoğun ilgi gören adaylar, yurttaşlardan 31 Mart’ta DEM Parti’yi desteklemelerini istedi. 

CHP'li Burcu Köksal 'Sözlerim dil sürçmesi değil' dedi CHP'li Burcu Köksal 'Sözlerim dil sürçmesi değil' dedi

Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinde ise DEM Parti belediye eşbaşkan adayları beraberlerinde partililerle köy ziyaretleri gerçekleştirdi. Bagok ve Omerîya bölgesindeki köylerde çalışmalarını sürdüren adaylar, köylüler tarafından coşkulu bir şekilde karşılandı. Köylülere el bildirileri dağıtılırken, 31 Mart yerel seçimlerinin Kürt halkı için önemli olduğuna dikkat çekildi. 

Dêrik ilçesindeki seçim çalışmaları kapsamında ise adaylar; kırsal mahallelerde çalışmalarını gerçekleştirdi. Köylerde yapılan buluşmaların ardından ilçe merkezinde kurulan semt pazarında bildiriler dağıtıldı. 

İSTANBUL

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Eşbaşkan Adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni, partilerinin Kadıköy belediye eşbaşkan adayları ile seçim çalışmaları kapsamında Cihangir Meydanında esnaf ziyareti gerçekleştirdi. Adaylar, esnaf ve yurttaşların yoğun ilgisiyle karşılandı. 

İZMİR 

DEM Parti İzmir İl Örgütü, yerel seçim çalışmaları kapsamında Tüm Engelliler Federasyonu İzmir Şubesi binasında yöre dernekleriyle bir araya geldi. İzmir büyükşehir belediyesi eşbaşkan adayları, DEM Parti İzmir il eşbaşkanlarının katıldığı buluşmaya, Viranşehir ve Ceylanpınar derneklerinin yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve yurttaş katıldı. 

Buluşmada konuşan DEM Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Akın Birdal, "2019 yerel seçimlerinde demokratikleşme, toplumsal bir barışın adımı olacağı var sayımı ile CHP'ye destek vermiştik. CHP'nin 11 büyük kentte yerel iktidara gelmesinde önemli bir katkımız oldu. Oysa Kürt siyasi hareketinin köklü bir geleneği var. 1995 yılında Türkiye'nin demokrat, sol ve sosyalist yapıları olarak HADEP çatısı altında bir araya geldik. DEM Parti o günden bugüne kadar olan uzun yolculuğun taçlandırılmış halidir. DEM uzlaşısı altında bir süreç yaşandı. Ama CHP kent uzlaşından anladığı, 'Sizlere belediye meclis üyeliği verelim. Bizi destekleyin' oldu. Oysa biz kent uzlaşısından pazarlık değil, kentte yaşayan tüm kesimlerin birlikte hareket etmesini anlıyoruz. İnsan hakları mücadelesinde yıllardır yol arkadaşım olan Türkan Aslan Ağaç ile yola çıktık. Bu yola çıkarken ülke ve kentte barış içinde yaşamayı isteyenlere bunu borç saydık" ifadelerini kullandı. 

'KADIN KENTİ YAPACAĞIZ'

DEM Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Türkan Aslan Ağaç ise şunları söyledi: "Biz engellerin hepsini yıkmaya geldik. Ama yıkarken ortalığı toz duman etmek için değil güzelini inşa etmek üzere geldik. Güzel olan ne varsa onları sizinle inşa etmek üzere aday olduk. Güzel bir kentte yaşıyoruz, kentin insanlarının güzel olduğunu biliyorum. O yüzden İzmir'i daha güzel bir kent haline nasıl getirebiliriz üzerine kafa yoruyoruz. İzmir'i yönetmeye değil hizmet etmeye geliyoruz. Meslek odaları, dernekler, kooperatifler, sendikalar ve örgütlü olan bütün güçlerle birlikte oturup, kentin analizini yapacağız. 100 yıllık bir programa imza atacağız. Ekolojiden, demokratik bir Türkiye ve kadın özgürlüğünden yanayız. İzmir'i bir kadın kenti yapmak için geliyoruz. Belediye bütçesini de kadın bakış açısı ile oluşturmamız gerekiyor. Bugüne kadar belediyenin kapısından içeri girmemiş, ötekileştirilmiş tüm kesimlerle birlikte bir bütçe oluşturup İzmir'in kaynaklarını bu kesimlere harcamak gerektiğine inanıyoruz." 

ÎDIR

DEM Parti Îdir İl Örgütü, Özgür ve Konaklı Mahallerinde halk şöleni düzenledi. Şölene DEM Parti Îdir Belediyesi Eşbaşkan adayları Necla Kum ve Mehmet Nuri Güneş ile DEM Parti Milletvekilli Yılmaz Hun katıldı. 

GÜNDÜZ GECE ÇALIŞACAĞIZ

Şölende konuşan Kum, renkliliğin AKP’yi korktuğunu söyledi. Kum, “Hiç kusura bakmasınlar; halk iradesinin, partisinin arkasındadır” dedi. Güneş ise 2009’daki yerel seçimlere işaret ederek, Îdir’de 86 yıl sonra ilk defa bu tarihte belediyeyi kazandıklarını ve o seçimler öncesinde olan heyecan ve ilginin bu seçimlerde de görüldüğünü ifade etti. Güneş, “Ben sizi özlemiştim. Bu mahalleyi bedeler ödeyerek kazandık. Bugün her türlü oyunlar ile elimizden almaya çalışıyorlar. Oyunları ne olursa olsun Kürt halkı kendini yönetmek istiyor. Kürt halkı, ‘Oyun ne olursa olsun irademe sahip çıkacağım’ diyor. Biz uyumayacağız, haram olsun uyku bize. Gündüz gece çalışacağız” diye konuştu.

‘İRADENİZE SAHİP ÇIKIN’ ÇAĞRISI 

Söz alan Hun ise YSK’nin Güneş’in adaylığını düşürmeye çalıştığını ancak Kürt, Azeri ve Terekemelerin ortak tepkisi sonucu bu adımdan vazgeçtiklerini söyledi. Hun, “Hukuka ulaşmak için üç gün direndik. Bunu Kürtlere yapamazsınız.  Artık Kürt eski Kürt değil, hakkını da hukukunu da aramayı biliyor. Bu seçim sıradan bir seçim değil. Bu artık onur ve gurur meselesidir. Kayyımdan sonra üçlü çete kurmuşlar. Parselleri görüyorsunuz. Yollar delik deşik. Özgür Mahallesinin her tarafı delik deşik. Üçlü çeteye izin vermeyeceğiz” diye kaydetti.

Konaklı Mahallesinde de şölen düzenlendi. Burada da şarkılar eşliğinde çekilen halaylardan sonra söz alan Kum, Güneş ve Hun, yurttaşlardan partilerine ve iradelerine sahip çıkma çağrısında bulundu.

ADANA

Adana İl Örgütü’nün yerel seçim çalışmaları hız kesmeden sürüyor. Adaylar, Seyhan ve Yüreğir ilçelerinde esnaf ziyaretleri ve buluşmalarla halkla bir araya geldi. Yüreğir ilçesine bağlı Başak Mahallesi'nde yapılan halk toplantısına çok sayıda yurttaşın yanı sıra DEM Parti Adana Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mahfuz Güleryüz ve DEM Parti Yüreğir Belediyesi Eşbaşkan Adayları Şükran Efetürk ve İbrahim Kocaman katılım sağladı.

'ZAFER HALAYLARINI ÇEKECEĞİZ'

Toplantıda konuşan DEM Parti Adana Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Mahfuz Güleryüz,  herkesin gözü ve kulağının DEM Parti'de olduğunu söyledi. Meclis’in üçüncü büyük partisi olup büyük ve güçlü olduklarını ifade eden Güleryüz, “Halk, kendisine yani iradesine oy verecek. Halklar kaderlerini kendileri değiştirebilir.  Kimseye kazandırmak ya da kaybettirmek için değil irademizi korumak için aday çıkardık” dedi. Güleryüz, 1 Nisan'da Adana'da meydanlarda zafer halayları çekeceklerini dile getirdi. MA