Konya’nın Meram ilçesinde bulunan Dedeoğulları ailesine yönelik saldırı davasının 6’ncı duruşması, Konya 8’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya davanın tutuklu sanıkları Ali ve Lütfü Keleş, tutuklu bulundukları Afyonkarahisar T Tipi Cezaevinden SEGBİS ile katıldı.

Duruşmayı Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu üyesi Mehdi Zana Akkaya, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Mersin ve Urfa şubesinden avukatlar izledi. Duruşmaya, Dedeoğulları ailesinden sağ kalan tek kişi Çetin Dedeoğulları da katıldı.

MAHKEMEYE GÖRE İKİ DAVA ARASINDA BAĞ YOK

KHK'lı öğretmen icralık oldu KHK'lı öğretmen icralık oldu

Duruşmaya katılan Keleş ailesinin avukatları, arada fiili bağ var gerekçesi ile saldırı davasının aynı aileden 7 kişinin öldürülme davası ile birleştirilmesini istedi. Bu talebe ilişkin mahkeme heyeti Dedeoğlu ailesinden 7 kişiyi öldüren Memet Altun’un fail, diğer sanıkların ise azmettiren sıfatıyla yargılandığını hatırlattı. Altun’un davada müşteki yada sanık olarak yer almadığını belirten mahkeme “Hukuki yönden dosyalar arasında herhangi bir bağlantı bulunmadığı” gerekçesi ile iki davanın birleştirilme talebini reddetti.


YARALAMA SUÇUNDAN CEZA VERİLDİ

Mağdur avukatlarının yeniden olay yerinin keşfi, tanıklarının dinlenmesi ve reddi hakim taleplerini de reddeden mahkeme, sanıklar hakkında ‘yaralama’ suçundan 1 yıl ile 3 yıl, 6 ay arasında değişen sürelerde ceza verdi.

HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ İLE TAHLİYE

Dedeoğulları ailesi öldürülmeden önce sanıkların fiziki saldırına maruz kalmıştı. Bu yönüyle de sanıklara herhangi bir ceza verilmedi. Silahla tehdit ve konut dokunulmazlığını ihlal suçundan tüm sanıklar hakkında beraat kararı veren mahkeme, sanıkların tamamına haksız tahrik indirimi uygulanarak tutuklu olan iki sanığın da tahliyesine karar verdi.

690x390cc-28-10-2022-dedeogullari-saldiri-davasi.jpeg

‘ANKARA’DAN GELEN KANUNSUZ EMİR UYGULANDI’

Kararın ardından Konya Adliyesi önünde yapılan açıklamada Avukat Atilla Kart, şunları söyledi: “Konya’da bir yargılama yapılmadı. Ankara merkezli verilen kanunsuz emir ve talimatın gereği yapıldı. Bu kararı tartışılacak bir yönü yok. Bu karar hukuken yok hükümde. Bu mahkeme görev yetkisini kötüye kullanmıştır. Bunun hesabı hukuk ve demokrasi içinde mutlaka sorulacak. Haksızlığa isyan ediyoruz.”

‘KONYA’DA KATLİAM YETKİSİ VERİLDİ’

Kararın iktidarın yargıyı ve yasama başkanlığını nasıl boyunduruk altında tuttuğunu gösterdiğini söyleyen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, “İlk saldırı dosyasıyla katliam dosyasının birleştirilmemesinin gerekçesi ne olabilir. Gerekçe sunamadan tüm avukat taleplerini reddeden bir hakim gördük karşımızda. Hakim bey uyduruktan ceza verdi ve sanıkları tahliye etti. Apaçık bir nefret. Başka katliamların olduğu zamanlarda kimse biz gerekeni yaptık demesin, Konya’da bu ehliyet verildi” dedi.


‘HUKUKİ MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Açıklamada söz alan Mehdi Zana Akkaya, öldürülen Dedeoğulları ailesine yapılan saldırıyı hatırlatarak, “Bunlar Kürt olunca öldürülebilir, avlanabilir canlılar gibi değerlendiriyordu mahkeme. Bu dosyadaki iki kişi de tahliye edildi. Tarihe şerh düşüyoruz. Öfkeliyiz, hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.