TRT Belgesel’de ‘atık ürünler’ üzerine 7 ay önce yapılan bir yayın sosyal medyada gündem oldu.

Yılmaz Tunç'tan Öcalan Açıklaması: "Görüşme İçin Uygun Tarih Belirlemek Üzerine Çalışıyoruz" Yılmaz Tunç'tan Öcalan Açıklaması: "Görüşme İçin Uygun Tarih Belirlemek Üzerine Çalışıyoruz"

TRT’nin ‘atık gıdaların nasıl tüketileceği’ hakkında yaptığı bir belgeselde, “Son kullanma tarihi geçeli sadece iki gün olmuş. Yumurtayı tuzlu suya koyun eğer batıyorsa afiyetler tüketebilirsiniz” sosyal medyada eleştirilere neden oldu.

7 ay önce yayınlandığı öğrenilen belgesel, sosyal medyada yeniden gündem olurken yurttaşların ekonomik kriz içerisinde olduğu bir dönemde ekrana gelmesi tepki çekti.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ ÇEKTİ

Sosyal medya kullanıcıları, “Sıfır atık anlatımını anlarım da çöpten yiyecek alıp, yenilenilir durumdaysa tüket ne demek. Çok saçma ve abartılı olmuş. Hem de TRT’de. Çöpten beslenen insanlar bu kadar gündemdeyken iş mi bu şimdi. Çöpten nasıl beslenilir belgeseli gibi olmuş” yorumunda bulundu.

CHP’li Onursal Adıgüzel ise belgeseli, “Devlet kanalı dediğin çöpten yiyecek toplayan vatandaşın sağlıklı gıdayı ayırt edebilmesini önemsemeli. Mesela çöpten bir yumurta bulduğunuzda TRT’nin gösterdiği hayati öneme sahip bu yöntemi mutlaka deneyin” ifadeleriyle eleştirdi.

Adıgüzel’e yanıt veren bir sosyal medya kullanıcısı ise, “Bu programı izliyorum geri dönüşüm üzerine güzel bir program. Tabiki de o yumurtayı yemiyor. O sebzeler organik atıklardan nasıl gübre üretilir, plastik, cam, metal ürünler nasıl dönüştürülüyor onu öğretiyor. Yani iktidara düşman olmak için her program elestirilmez ki!” değerlendirmesinde bulundu.

TRT’DEN AÇIKLAMA

TRT’nin eleştiriler sonrası yayınladığı açıklamada, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sıfır atıkla ilgili birçok proje yapıldığı, TRT Belgesel kanalındaki ‘Sıfır Atık’ programında da israfın önlenmesi ve kaynakların verimli kullanılmasının hedeflendiği dile getirildi.

Sıfır Atık belgeselimizin gıda atıklarını ve israfı engellemeyi hedefleyen bölümünün "tamamını" izlemeye ve paylaşmaya ne dersiniz?

Açıklamada, ‘videonun bir kısmının kesilerek art niyetle yorum yapıldığı’ belirtilerek, ilgili bölümde atık aşamasına geldiği sanılan gıdaların aslında nasıl değerlendirilebileceği ve israfı önlemenin yöntemlerinin anlatıldığı dile getirildi.

Gazete Emek-