Belediyenin bulunduğu ve belediyeye çıkan tüm sokaklar polisler tarafından trafiğe kapatıldı. Abluka sonrası sabahın erken saatlerinde belediyenin kapıları kırılarak baskın yapıldığı ve tüm kurum amirliklerinin acil göreve çağrıldığı öne sürüldü. Colemêrg Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın da Van’da gözaltına alındığı öğrenildi.

 Uluslararası Tepkiler

Hollanda Temsilciler Meclisi üyesi Kati Piri, kayyım atamasına, “Erdoğan, partisine oy verdiğiniz sürece demokrasinin gayet iyi olduğuna inanıyor” sözleriyle tepki gösterdi. Kati Piri, “Erdoğan, partisine oy verdiğiniz sürece demokrasinin gayet iyi olduğuna inanıyor. Hakkari halkı iki ay önce Kürt belediye başkanı Mehmet Sıddık Akış'ı seçti. Onu tutuklayıp yerine bir kayyum atamak demokrasi değildir” dedi.

AB Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor ve Almanya Yeşiller Partisi Parlamenteri Max Lucks da kayyım atamasına sert tepki gösterdi. Amor, bu durumun demokratik ilkelere bariz bir saldırı olduğunun altını çizerek, “Bu durum halkın iradesini hiçe saymak ile eş değerdir. Türkiye hükümeti, ekonomik ve kalkınmayı canlandırma umudunu yok etmenin en hızlı yollarına başvuruyor” şeklinde tepki gösterdi. Lucks ise, “Türkiye’deki tüm demokratlarla birlikte Mehmet Sıddık Akış’ın yanındayız” dedi.

Felek Karabulak: ''Coğrafya Kader Değildir'' Felek Karabulak: ''Coğrafya Kader Değildir''

 Kayyım Ataması ve Hukuki Tartışmalar

Colemêrg Belediyesi'ne kayyım atanmasına gerekçe yapılan davanın iddianamesini yazan savcı D.Y.'nin "FETÖ'den arananlar" listesinde olduğu ortaya çıktı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partili (DEM Parti) Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış, gözaltına alındıktan sonra jet hızla görevden uzaklaştırıldı ve yerine kayyım atandı. İçişleri Bakanlığı, Akış'ın görevden alınmasına dair yaptığı açıklamada, Akış hakkında "örgüt yönetmek", "örgüte üye olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2014/173 esas sayılı dava dosyası bulunduğu belirtildi. Ayrıca yargılamanın devam ettiği kaydedildi.

Söz konusu davanın iddianamesini hazırlayan savcı D.Y.’nin, 2023 yılından bu yana İçişleri Bakanlığı’nın “terörden arananlar” listesinde “FETÖ” firarisi olarak yer aldığı ortaya çıktı. 2017’de başlayan yargılamada savcı D.Y. de sanık olarak yer aldı.

Baroların Tepkisi

Colemêrg’teki irade gaspına ilişkin ortak açıklama yayımlayan 28 baro, “Demokrasiyi korumak, seçmen iradesine saygı göstermek ve sahip çıkmak, demokratik bir düzende herkesin görevidir” dedi. 31 Mart seçimlerinde Colemêrg belediyesini Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) adayı Mehmet Sıddık Akış’ın kazandığını hatırlatan açıklamada, seçmen iradesinin tanınması gerektiği vurgulandı. Barolar, İçişleri Bakanlığı’nı kayyım atamalarından vazgeçmeye ve seçilmiş belediye başkanını göreve iade etmeye davet etti.

Toplumsal Direniş ve Eylemler

Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alındıktan sonra görevden uzaklaştırılması ve belediyeye kayyım atamasına karşı başlayan direniş birçok kentte devam etti. DEM Parti Muş İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaparak kayyım kararını "siyasi darbe" olarak nitelendirdi. Benzer şekilde Ankara, İstanbul, Van, Elbak (Başkale), Westan (Gevaş), Payîzava (Gürpınar) ve Serav (Saray) ilçelerinde de eylemler gerçekleştirildi.

Gazetecilerin ve Sivil Toplumun Tepkisi

Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Parti’nin (DEM Parti) Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltına alınmasına sebep olan dosyanın gizli tanık “Oyun Bozan” tarafından oluşturulduğunu belirtti. Gizli tanık, verdiği ifadelerin yalan olduğunu ve polis zoruyla ifade vermek zorunda kaldığını açıkladı.

Gençlerin Direnişi

Riha ve Adana’da sokağa çıkan gençler, gerçekleştirdikleri yürüyüşle “İradene sahip çık” çağrısı yaptı. Gençler, Colemêrg’te irade gaspını kınayıp, tüm kesimleri ses çıkarmaya çağırdı.

Siyasi Partilerin Dayanışması

Birçok siyasi parti temsilcisi, kayyım atamasına karşı Colemêrglilerle dayanışmak için kentte geldi. Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Feray Yılmaz Mertoğlu ve Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Temsilcisi Orhan Kok, kayyım atamalarını eleştirerek ortak mücadele çağrısı yaptı.

 Mecliste Protesto

DEM Parti Milletvekilleri, Colemêrg Belediyesi'ne kayyım atamasına karşı Meclis kürsüsünde protesto eylemine başladı. Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca’nın itirazlarına rağmen eylem sürdü ve oturum yarına kadar ertelendi.

Duruşma ve Mehmet Sıddık Akış'ın Savunması

Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın Hakkari 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın duruşması başladı. Akış, savunmasında, “Ben yaptığım her şeyin arkasındayım, siyasi olarak ne yapmam gerekiyorsa onu yaptım. Karşınızda başı dik bir şekilde duruyorum” dedi.

Colemêrg Belediyesi'ne kayyım atanması, halkın iradesinin ve demokratik değerlerin ciddi bir şekilde ihlal edilmesi olarak değerlendirilmektedir. Uluslararası toplum, barolar, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler bu duruma tepki göstermekte ve demokratik ilkelerin korunması için ortak mücadele çağrısı yapmaktadır. Demokratik bir düzende, seçmen iradesine saygı göstermek ve halkın seçtiği temsilcilerin görevlerini yerine getirebilmesi temel bir gerekliliktir. Colemêrg’te yaşananlar, demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün ne kadar kırılgan olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir.

ÖZEL HABER: HAYRULLAH ZORLU