- 11 yıl sonra Mısır'ın davetiyle iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşme süreci kapsamında bu ülkeye ilk kez giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Semih Şükri ile ikili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı yaptı. Çavuşoğlu iki ülke arasındaki "diplomatik ilişkilerin en kısa sürede üst düzeye çıkarılacağını", Şükri ise "ilişkilerin büyükelçi düzeyine çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü" söyledi.

Mazlum Abdi'den Süleyman Şah türbesi açıklaması Mazlum Abdi'den Süleyman Şah türbesi açıklaması

Böylece iki ülke de büyükelçilerin yeniden karşılıklı atanabileceğinin sinyalini verdi. Çavuşoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi arasındaki olası görüşmenin seçim sonrası gerçekleşeceğini de söyledi.

RELATED VİDEO
Görüşmelerde hangi konu başlıklarının ele alındığına ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu "Enerji alanında işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz, somut adımlar atmak istiyoruz. Ticareti arttırmak için ulaştırma konularında bazı kopukluklar oldu. Bunları tekrar canlandırmak istiyoruz. Diplomatik ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarmak istiyoruz" dedi.

'ALACAĞIMIZ DERSLER VAR'

Sözlerine "Mısır'ı ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. En kısa süre içerisinde kardeşim Şükri'yi de Türkiye'de bir kere daha misafir etmekten büyük memnuniyet duyacağım. Türkiye'de meydana gelen depremden sonra bize verdikleri destek için Mısır hükümetine ve kardeş Mısır halkına teşekkür etmek istiyorum. Zor zamanlarda gösterilen dayanışmayı unutmayacağız. Türkiye'ye Mısır'dan ciddi ölçüde insani yardım geldi" diye başlayan Çavuşoğlu "İlişkilerimizi nasıl normalleştirebileceğimizi konuşuyorduk. Şimdi somut adımlar atıyor olmaktan en çok heralde ikimiz memnunuz. Mısır ile ikili ilişkilerimizi geliştirirken, sadece her iki ülkenin yararına ne yapılabilir diye konuşmuyoruz. Bölgemizin huzura ihtiyacı var" dedi.

"İlişkilerimizde bir kopukluk oldu. Sanırım alacağımız dersler de var" diyen Çavuşoğlu "Bundan sonraki süreçte görüş ayrılıklarımız da olacaktır. Ne olursa olsun, bu bağlarımızı bir daha koparmamak için de her iki taraf olarak da üzerimize düşeni yapacağız. İki ülke arasındaki mekanizmaları yeniden canlandıracağız. Görüşmelerimizde aslında birçok konuda Mısır ile çok fazla görüş ayrılığımız olmadığını gördük. Diyalog eksikliğinden kaynaklı yanlış anlaşmaları gidereceğiz" diye sözlerini sürdürdü.

'BÖLGESEL KONULARDA DAHA YAKIN İŞBİRLİĞİ GEREKİYOR'

Konuşmasında "Bugün bölgesel konuları da değerlendirdik. Gerek Libya, Suriye, Irak, İran-Suudi Arabistan yakınlaşması, aynı şekilde sınırı aşan sular konusunu değerlendirdik. Somali'deki durumu değerlendirdik. Tüm bu alanlarda daha yakın iş birliği içinde olmamız lazım.Mısır'daki Türk firmalarının yatırımlarının 2 milyon dolara ulaştığını ve bunun da yaklaşık 100 bin civarında istihdam sağladığını görüyoruz. Biz firmalarımızı daha fazla yatırım için teşvik edeceğiz. En kısa sürede diplomatik ilişkiler üst düzeye çıkacak" ifadelerini kullandı.

"ORTAK BİR BAKIŞ AÇISI VAR"

Şükri ise açıklamasında "Çok fazla konuyu ele almış olduk. Nitekim ortak bir bakış açısı var. Bizim ilişkilerimizin büyükelçilik düzeyine çıkarılması yönünde çalışmalarımız söz konusu. İletişimimizin sürmesini diliyoruz, iş birliğine açığız. Sağlam zemine sahibiz ve Türkiye ile ilişkileri güçlü bir şekilde yeniden kuracağımızdan eminiz. Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin gelişmesi her iki ülkenin de çıkarınadır" ifadelerine yer verdi.

ERDOĞAN-SİSİ GÖRÜŞMESİ

"Dokuz yıllık bir boşluktan bahsettiniz. Normalleşmede nasıl bir takvim işleyecek?" sorusunu yanıtlayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi arasında görüşmenin ne zaman olacağına ilişkin soruya da yanıt verdi. "Seçim süreci başladı. Seçimden hemen sonra sayın Cumhurbaşkanımız ile Cumhurbaşkanı Sisi bir araya geleceklerdir. Onun zamanlamasını kendileri karar verir ama hazırlığını yapmak da bize düşer. 9 yıllık açığı kapatmak için hızlı ve yakın çalışmamız gerekiyor" dedi.

Türkiye-Mısır ilişkileri, 2013’te Mısır’ın Müslüman Kardeşler (İhvan) üyesi eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesiyle giderek kötüye gitmişti. Mursi 2019'da Mısır'da hapishanede öldü. Müslüman Kardeşler'in diğer üst düzey üyeleri Mısır'da hapsedildi veya yurt dışına kaçtı. Grup ülkede yasadışı ilan edildi.

Ancak Mısır ve Türkiye'den etkililer, 2021'den itibaren normalleşme çabaları kapsamında birden fazla kez bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da kasım ayında 2022 FIFA Dünya Kupası’nın açılışına katılmak üzere gittiği Doha’da Sisi ile el sıkışmıştı. Geçen ay ise akut döviz kıtlığını yönetmekte zorlanan Mısır hükümeti, Türk şirketlerinin Mısır'da 500 milyon dolarlık yeni yatırım taahhüdünde bulunduğunu söylemişti. (DIŞ HABERLER)