Türkiye'nin yurt dışından getirilen altınlara uyguladığı kota nedeniyle resmi ithalatın üç katı kaçak giriş olduğunu savunan sektör temsilcileri, “Boynuna gerdanlığı takan ülkeye giriyor” değerlendirmesinde bulundu. 

İhracatçıların iddiasına göre aylık 8 ton al­tın ithal ediliyorsa bunun en az 3 katı miktarında kaçak al­tın ülkeye giriyor. 

Dünya gazetesinde yer alan habere göre; Kuyumcukent’teki atöl­yelerin yarısının kapandığı­nı belirten MİB Başkan Yar­dımcısı Ayhan Güner, “1500- 2000 atölye var. Küçükler altına ulaşamıyor.

Aracı ku­rumlar altın farkından dolayı aylık 30 milyon dolar ilave pa­ra kazanıyor. Bu değişmeye­cekse Kuyumcukent’in yarısı battı demektir. Büyük ölçek­liler ayakta kalır ama küçük­ler kalamaz.

İç pazarda altın farkının önemi yok. Satın alan bunu hissetmiyor ki. Geçen gün Meksika’ya gitti önemli bir firma. Neden? Fiyat farkı yüzünden 68 kilo ihracat si­parişini yapamadığı için özür dilemeye gitti. 6 bin dolara 1 kilo işçilik yapıyor. 4 bin do­lar fark var. 10 bin dolara mı satacak? İtalyanları ayağımı­zın altına almıştık. İtalya’dan 5 milyar dolar ithalat yaptık. Kota öncesi 350 milyon dolar­dı” bilgilerini verdi.

Kuyumcukent’in AVM kıs­mına daha önce Arap toptan­cıların gelerek sipariş verme­si ile burada üretimin katlan­dığını fakat kota yüzünden Körfez müşterisinin el çekti­ğini dile getiren Ayhan Güner, “Altın farkından dolayı çalı­şamaz hale geldiler. Bu ülke­ler kaçtı. Atölyeler kapandı. Dubai’den gelmişlerdi. Şimdi geri döndüler. 8-10 sene ön­ce bunları getirmek için sis­temi öyle kurduk.

Özbekistan, Dubai, Mısır’a gidiyorlar. Bir­kaç sene sonra yediğimiz go­lü hissedeceğiz. Esas, sahip olduğumuz knowhow gidi­yor. Kuyumcuda müşteri git­tiğinde, 4 seneden önce gel­mez. İstihdam en az yüzde 40 düştü” dedi. Güner, kendi ih­racatının neredeyse sıfırlan­dığını belirtirken başka bir MİB Yönetim Kurulu Üyesi, “Sıkıntı varsa kontrol etsin­ler. Ben 150 adam çalıştırıyo­rum. Hepsi kayıtlı. İstihdam­da ciddi kayıp var” ifadelerini kullandı.

Elektrik Tüketiminde Yeni Dönem Başladı: Kimler Destekten Yararlanacak? Elektrik Tüketiminde Yeni Dönem Başladı: Kimler Destekten Yararlanacak?

“Mücevherde adeta kapa­lı kambiyo rejimine geçildi­ğini” dile getiren MİB Yöne­tim Kurulu Üyeleri, şunları anlattılar: “MASAK’a da söy­ledik. Yurt dışından müşte­ri geldiğinde şirket olduğuna dair konsolosluğa gidip belge alsın deniyor. MASAK diyor ki; müşteri geldi nüfus kağı­dını vermedi bize şikayet ede­ceksiniz; 180 bin TL ve üze­ri alışveriş için ama iki bile­zik bedeli o. Önceden 75 bindi 180’e çıkarıldı. 180’den son­ra bildirim istiyor.

Nüfus ka­ğıdı, adres. Biz bütün bunları MASAK’a bildirsek zaten sis­tem kilitlenir. Dünyada böyle bir şey yok. Fatura kesiliyor. Şirketin ortaklık yapısını is­tiyorlar. Yurt dışından alışve­riş ettiğin şirketten 6 ayda zor randevu alıyoruz, nasıl ortak­lık yapısı belgesi isteyelim... Bu içeriye satış yapana yara­dı. Sekiz ayda 3-5 şirket para­ya para demediler. Bu kadar ihracatının yaptığı ciroyu bir saatte yapıyor.”

“Biz artık hiçbir şey talep etmiyoruz. Biz fabrika ayar­larına geri dönmek istiyo­ruz” mesajı veren MİB Baş­kan Yardımcısı Ayhan Güner, “Üretimde dünya lideri idik çok güzel bir sistem kurmuş­tuk. Sistemin yüzde 40’ı yurt dışına gidiyor. Bugüne kadar 100 istekte bulunduk sadece biri kabul edildi. Tekstilciler ihracat bedeli karşılığında al­tın getirebiliyor; kuyumcular getiremiyor. Özbekistan biz­den ithalatı kapattı. Bizden birkaç firma da oraya taşındı. Herkes teşvikle üretim çeker­ken biz bu sektöre ihtiyacımız yok, diyoruz” görüşlerini pay­laştı.

Güney Amerikalılar’ın kota yüzünden altında orta­ya çıkan farktan dolayı An­talya’daki fuara daha az katı­lım gösterdiklerini belirten Güner, “Burada 500’den faz­la katılımcı firma bine yakın da katılımcı var. Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu, Doğu Avrupa ve Güney Ame­rika’dan gelenler ağırlıkta” derken, sohbet esnasında söze giren bir ihracatçı, “ABD’deki fuardan çekildik. Çünkü aldı­ğım siparişlerden zarar yaz­dım” ifadelerini kullandı.