- Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, akademisyen Tuna Tuğcu hakkındaki tedbir kararının kaldırıldığını belirterek; “Tüm arkadaşlarımızın geri dönmesini bekliyoruz” dedi.
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri haftanın her iş günü olduğu gibi bugün de 12:15’te #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz diyerek arkalarını 483’üncü kez rektörlük binasına döndü.
Akademisyenler nöbet boyunca ellerinde “Özerk, Özgür, Demokratik Üniversite”, “Kabul Etmiyoruz”, “Vazgeçmiyoruz” yazan dövizler ve üzerlerinde #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz” yazan Can Candan, Mohan Ravichandran ve Tolga Sütlü fotoğrafları taşıdılar.
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri 483. nöbetlerinin ardından her haftanın son iş gününde olduğu gibi haftalık açıklamalarının 95’incisini okudu.
'GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILAN TÜM ARKADAŞLARIMIZIN GERİ DÖNMESİNİ BEKLİYORUZ'
“Bugün bültenimize mutluluk verici bir haberle başlıyoruz” denilen açıklamada şöyle denildi:
“Tüm kurum çalışanlarının, öğrencilerin ve mezunların güvenliğini korumak için Bilgi İşlem Merkezi kaynaklı veri skandalını ortaya çıkaran ve usulsüz bir uygulamayla haziran ayından beri kurumumuzdan uzaklaştırılmış olan Tuna Tuğcu hocamızın hakkındaki tedbir kararının kaldırıldığını ve kendisinin görevine devam edebileceğini öğrendik. Tuna hocamız ait olduğu yere, öğrencilerinin ve meslektaşlarının yanına geri dönüyor. Beklentimiz, bu yanlış ve mesnetsiz karardan dönüldüğü gibi hocamız hakkında açılmış olan asılsız soruşturmanın da bir an önce hakkaniyetle sonuçlandırılması. Süregiden tüm hukuksuzlukların durdurulmasını, haksızca işine son verilen veya görevlerinden uzaklaştırılan diğer tüm arkadaşlarımızın da bir an önce kampüslerimize dönmesini bekliyoruz.”
ALTI AY GÖREVDEN UZAK KALDI
Açıklamada, Tuna Tuğcu’yu altı ay araştırmalarından ve öğrencilerinden ayıran atanmış rektörlüğün, merkeziyetçi, tepeden inme ve keyfî yönetim anlayışıyla kampüslere ve kampüs paydaşlarına zarar vermeye devam ettiği vurgulandı:
'KÖPEKLER DARALTILMIŞ KAFESLERE HAPSEDİLDİ'
Ayrıca, kayyım yönetiminin Güney Kampüste yaşayan köpekleri daraltılmış kafeslere hapsettiğini ve kontrollü şekilde gezdirilmelerini bile yasakladığı ifade edilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Yönetimin kampüs hayvanlarıyla ilgili sorunları tespit ederek, bu konuda birikim ve deneyim sahibi paydaşlarla ortak ve yapıcı çözümler üretmek yerine böylesine acımasız uygulamalara tevessül etmesi, yani kampüsümüzde bir hayvan hapishanesi yaratması açık bir hayvan hakları ihlalidir, kabul edilemez. Bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini, işlevsizleştirilmiş Doğal Hayatı Koruma Komisyonunun yeniden canlandırılmasını talep ediyoruz. Beklentimiz, kampüs gönüllülerinin de katılımıyla doğaya, tüm kampüs canlılarına, Boğaziçi imgesiyle bütünleşmiş ortak yaşam kültürüne saygılı, sağlıklı ve güvenli çözümlerin üretilmesidir.”
Yönetime üniversitedeki gayrimeşru uygulamalara bir an önce son verme çağrısı yapılan açıklama, taleplerin yinelenmesiyle son buldu.