Birleşmiş Milletler Gazze'deki Gıda Dağıtımını Askıya Aldı

BM'nin Dünya Gıda Programı (WFP) halihazırda yüz binlerce kişinin yaşadığı Gazze'nin orta kesimlerinde de gıda maddelerinin tükenmekte olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İspanya'nın Filistin kararı son derece önemlidir Cumhurbaşkanı Erdoğan: İspanya'nın Filistin kararı son derece önemlidir

WFP Sözcüsü Abeer Etefa, konuya ilişkin açıklamasında, "Gazze'deki insani yardım operasyonları çökmeye yakın" diyerek eğer Gazze'ye büyük miktarda gıda ve diğer malzeme girişi devam etmezse, kıtlık benzeri koşulların ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu.

ABD: Alternatif Rotalar Üzerinde Görüşmeler Devam Ediyor

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Patrick Ryder, dün düzenlediği günlük basın toplantısında, gündemdeki gelişmeler hakkında soruları cevapladı. Ryder, Gazze ile ilgili ABD, İsrail ve BM arasında, personel ve kargonun güvenli bir şekilde taşınması için alternatif rotaların belirlenmesine yönelik ortak çabalar konusunda görüşmelere devam edildiği bilgisini paylaştı. Sözcü Ryder, "Böylece geçici tesisten, (kıyıdaki) toplanma alanından hareketler bugün yeniden başladı. Dolayısıyla, koşullar elverdiği sürece yardımların önümüzdeki günlerde buraya dağıtılacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Geçici iskelenin 17 Mayıs'ta faaliyete geçmesinden bu yana Gazze'ye 569 metrik tondan fazla yardımın ulaştırıldığını söyleyen Ryder, yardımın, 'en çok ihtiyacı olan' Filistin halkına ulaştırılmasının amaçlandığını söyledi. Ryder, yardım kamyonlarının 'bazı kişilerce' durdurulduğunu ve araçlardaki yardım malzemelerine el konulduğunu belirterek, 'kargoların güvenli bir şekilde taşınması için alternatif yollar belirlendiğini ve yardımların, Gazze genelinde daha fazla dağıtılmak üzere depolara taşındığını' kaydetti.

İsrail Basını: ABD, Refah Planlarındaki Değişikliklerden Memnun

Öte yandan, İsrail basınına yansıyan bazı haberlerde, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyinde, 1 milyonu aşkın zorla yerinden edilmiş Filistinlinin yaşadığı Refah kentine yönelik askeri planlarında yaptığı değişikliklerin ABD tarafından memnuniyetle karşılandığı iddia edildi.

The Times of Israel haber sitesinin haberine göre, ABD'deki Joe Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) 'güncellenmiş operasyonlarının' Hamas üzerindeki baskıyı artırdığını, ateşkes ve rehine takası görüşmelerini yeniden canlandırabileceğini savundu. Yetkili, İsrail'in 'Refah'taki askeri harekata ilişkin planlarını, ilk etapta ABD açısından tatmin edici bir şekilde güncellediğini savundu.

'DOĞRU YOLDALAR' "İsraillilerin planlarını güncellediğini söyleyebiliriz. Dile getirdiğimiz endişelerin çoğunu (planlarına) dahil ettiler" diyen yetkili, İsrail'in 'Biden yönetiminin endişeleriyle uyumlu bir şekilde Refah'ta bir harekat düzenleyip düzenleyemeyeceğine ilişkin soruya, İsrail yönetiminin 'bunu yapmak için doğru yolda olduğunu' savundu.

Son haftalarda İsrail güçlerinin saldırıları ve tahliye emirleriyle birlikte Refah kentinden yüz binlerce Filistinlinin zorla yerinden edildiğine işaret eden yetkili, Refah'taki durumun son haftalarda 'dramatik bir şekilde değiştiğini' savundu.

CNN: Mısır, İsrail'in Kabul Ettiği Anlaşmanın Şartlarını Değiştirdi

ABD'nin CNN International haber sitesi ise görüşmeler hakkında üç kaynağa dayandırdığı haberinde, Hamas ve İsrail arasında Katar'la birlikte dolaylı arabuluculuk görüşmeleri yürüten ülkelerden Mısır istihbaratının, İsrail'in mayıs ayı başında onayladığı ateşkes teklifinin şartlarını 'sessizce değiştirdiğini' ileri sürdü. Kaynaklar, Hamas'ın 6 Mayıs'ta açıkladığı ateşkes anlaşmasının, Katarlıların ya da ABD'lierin olası bir nihai inceleme için Hamas'a iletildiğini düşündüğü anlaşma olmadığını savundu.

Buna göre, Mısır istihbaratı tarafından yapılan değişiklikler, ABD, Katar ve İsrailli yetkililerin öfkesine neden oldu ve ateşkes görüşmelerinin çıkmaza girmesine sebebiyet verdi. Kaynaklardan biri, CNN'e "Hepimiz kandırıldık" diye konuştu.

'Mısır İsrail'e Bir Şey Söyledi, Hamas'a Başka Bir Şey' CNN'e açıklamalarda bulunan üç kaynak da Ahmed Abdel Khalek isimli üst düzey Mısırlı istihbarat yetkilisinin değişikliklerin yapılmasından sorumlu olduğunu savundu. Khalek'in Mısır istihbaratının başındaki Abbas Kamil'in baş yardımcısı olduğu belirtildi. DUVAR