Lübnanlı yetkililer, sabah protestolarının en az altı ölü ve 30 yaralı bırakarak son yılların en kötü mezhep şiddetine dönüşmesinin ardından Perşembe günü Beyrut sokaklarında ağır silah seslerinin yankılandığını söyledi.
New York Times gazetesinin haberine göre, çatışmalar, Ağustos 2020'de Beyrut Limanı'ndaki patlamayı araştıran yargıcın görevden alınması için yapılan ve İran destekli Hizbullah da dahil olmak üzere Şii siyasi partilerin önderlik ettiği bir protesto sırasında patlak verdi. Yargıç Tarek Bitar, kendisini siyasi hedef göstermekle suçlayan Şii partilerin üyeleri ve müttefikleri de dahil olmak üzere bir dizi yetkiliyi suçladı.
Çoğunlukla Şiiler ve Hıristiyanlar arasında çıkan çatışmalar, şiddetli bir ekonomik kriz ve devletin neredeyse çöküşüyle şiddetlenen derin mezhepsel gerilimleri çıplak gözle ortaya koydu.
Küçük Akdeniz ülkesinde, Sünni ve Şii Müslümanlar, çeşitli Hıristiyan mezhepleri ve diğerleri dahil olmak üzere 18 tanınmış mezhep var. Onlar ve milisleri arasındaki çatışmalar ülkenin siyasetini tanımlıyor ve çoğu zaman şiddete dönüşüyor.
Perşembe günü görgü tanıkları, kimliği belirsiz keskin nişancılardan geldiği anlaşılan yüksek binalardan ilk silah seslerini ve ardından çevredeki sokaklarda otomatik tüfeklerle çatışmaları anlattı. Sağlık görevlileri ölü ve yaralıları tahliye etmek için çabalarken, sakinler evlerinde sindiler ve olayların uzun bir iç çekişme geçmişine sahip bir ülkede yeni bir iç savaşı tetikleyebileceğinden endişe ettiler.
Bölgeye ulaşımı engellemek için sokaklarda başlatılan yangınlardan yoğun dumanlar yükseldi.
Hizbullah destekçileri, Hizbullah'a şiddetle karşı çıkan bir Hıristiyan siyasi hareketi olan Lübnan Güçleri partisinden silahlı kişileri protestoculara saldırmakla suçladı. Bir başka Şii siyasi partisi olan Hizbullah ve Emel Hareketi yaptığı açıklamada, adı açıklanmayan partileri “ülkeyi kasıtlı bir çekişmeye sürüklemek” amacıyla barışçıl göstericilere ateş açmakla suçladı.
Çatışmaların yakınındaki bir okulda güvenlik görevlisi olan Joseph Musalem, "Çevremiz hala gerçekten gergin" dedi. Çatışmalar patlak verdiğinde, okul çalışanları çocukları koruma için bodruma akın etti ve bazı veliler onları almak için acele etti. Diğerleri hala bodrumda sakinleşmek için bekliyordu.
Musalem, "Umarım çekimler sakinleşir, böylece hareket edip eve dönebiliriz" dedi.
Lübnan ordusu, keskin nişancıların çatılarda saklandığı ve silahlı çatışmalar düzenlediği yönündeki haberlere yalanlayarak sokakları sakinleştirmeye çalıştı. Çatışmalar yaklaşık dört saat sonra yatıştı, ancak mahalle sakinleri hâlâ evlerinde sinmiş durumda.