İşte Başkan Tekin'in açıklaması.
ÖNCE BELEDİYELER ŞİMDİ DE MEB, ASIL GÖREVLERİNİ BIRAKIP ESNAFLIĞA SOYUNDU.
Milli Eğitim Bakanı, "81 ilde Meslek Liselerinde ekmek fabrikası kuracağız. Liselerin girişine ekmek satış büfeleri yerleştireceğiz." demiş.
Hadi vatandaşa ucuz ekmek temin ettiniz, şeker, yağ, un başta olmak üzere yüzde 300 üzerinde zamlanan diğer gıda ürünleri, akaryakıt, doğalgaz, elektrik, kira, vb. bunları nasıl yapacaksınız. Vatandaş kuru ekmek mi yiyecek.
DEVLET ESNAFLIK YAPMAKTAN VAZGEÇMELİ
Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde sosyal amaçlı açılan kantinler vb gibi işletmeler ve bu işletmelerin devlet imkanlarından faydalandırılması, haksız bir rekabet düzeni oluşturuyor. Bütün bunların yanı sıra şimdi de okullarda ekmek üretiminin yapılması esnafın ekmeğine göz dikmektir.
EKMEK SİYASET MALZEMESİ HALİNE GELDİ.
Bugüne kadar kendi esnafıyla haksız rekabet eden Belediyelerin sattığı Halk Ekmek ile mücadele eden fırıncı esnafının karşısına bugün de Milli Eğitim Bakanlığı çıktı.
Milli Eğitim Bakanlığının işi ekmek üretip satmak değil. Eğitim seviyesini yükseltmek ve başarılı bireyler yetiştirmek gibi görevlerini hatırlatalım.
Anayasanın 173. Maddesinde; "Devlet, Esnaf ve Sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirler alır." denilmektedir. Esnaf ve Sanatkarın hakları Anayasal güvence altına alınmış olmasına rağmen, günümüzde Esnafla rekabet eden devlet kurumlarının çıkması manidardır.
Milli Eğitim Bakanı, bu projesinden derhal vaz geçmelidir. Şayet Devlet kurumları Esnafla rekabet edecekse, o zaman esnaftan vergi de almaması gerekir.
Un, maya, akaryakıt, elektrik vb. gibi diğer bütün girdi kalemlerinde yapılan zamlara ses çıkarmayıp, ekmek zamı olunca fırıncı esnafına suçu atmak, ve gözdağı vermek kabul edilemez.
Bu girişimler, Ahilik kültürüyle bugünlere gelmiş esnaf ve sanatkarı yok etme çabasıdır. Ancak Esnafın, ekonomik istikrarın güvencesi ve toplumsal dayanışmanın ana unsuru olduğu da unutulmamalıdır. Herkes kendi işini yapmalı.''