"Anayasanın nihai ve bağlayıcı olarak yorumlanması yetkisi Anayasa Mahkemesi'ne aittir" diyerek konuşan Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, 24 Nisan'da görevlendirilebilir olmasına rağmen önemli bir etkinlikte Koç Üniversitesi'nden öğrenciler ve akademisyenlerle bir araya geldi.

Görev süresinin 24 Nisan'da dolacak olan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Koç Üniversitesi'nde katıldığı bir etkinlikte konuştu.

Gazeteci Alican Uludağ'ın aktarımına göre Arslan yine, Anayasa Mahkemesinin tutukluluğu bulunan TİP Milletvekili Can Atalay'a ilişkin hak rejiminin uygulanmasının Yargıtay'a yönelik mesajları verdi. Uludağ'ın aktarımına göre Arslan şu ifadeleri kullandı:

"Elbette, kanun koyucu da idari ve yargısal merciler de hizmetleri kapsamında anayasal hükümler yorumlamaktadırlar. Ancak, bu görüşler sonuç olarak ihdas edilen normlar ve kamu gücü işlemleri anayasal denetime tabi olduğunda Anayasanın nihai ve bağlayıcı olarak yorumlanması yetkisi Anayasa Mahkemesine aittir."

"Aksi takdirde herkesin ve her bireyin kendi yorumunun 'geçerli' olduğu ileri düzeyde devam eden bir durum ortaya çıkıyor. Hukuk devleti yorumu çeşitli kabul eder, ancak yorum anaforuna izin vermez."

Uludağ, Arslan'ın otoriterleşmeye karşı hak eksenli yaklaşımını vurguladığını aktardı.

Arslan şöyle devam etti: Uludağ "Günümüzde belki de en önemli sınavına, otoriterleşme yönünde küresel ve yerel ters dalgalar karşısında hak eksenli yorumun korunması ve sürdürülmesidir. Belki de geçmişte de anayasal yorumun biyolojik olarak bu ters dalgalar karşısında yorumcu gruplarına hakli olarak devam edeceğini belirleyecektir. "

NE OLMUŞTU?

Mahkeme Genel Kurulu, Can Atalay hakkında “seçilme hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenlik hakkı” yönlerinden verilen hak rejimi kararına uyulmaması nedeniyle yapılan iki başvuruda da hak rejimi kararının verilmesi.

21 Aralık'ta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaşan ikinci karar mahkeme tarafından bir önceki kararda olduğu gibi Yargıtay'a gönderilmişti. Yargıtay da 'kararın hukuki açıdan zayıfladığını' öne çıkarmıştı. Bu durum denemede 'kriz' yaratmıştı.

AK Parti'den belediyelere haciz uyarısı: İcra yoluyla izlenebilirler AK Parti'den belediyelere haciz uyarısı: İcra yoluyla izlenebilirler

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesince verilen ikinci kopma kararının hukuki değeri, bu bağlamda Anayasa'nın 153/6. Maddesi kapsamında geçerli olabilecek bir kararın var olmadığı, Anayasa Mahkemesi'nin kararına uyulmamasına karar verildiği belirtildi.

11 Ocak'ta AKP ve MHP, Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi için harekete geçmiş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş toparlanmıştı.

TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın vekilliği, TBMM Genel Kurulunda 30 Ocak'ta Bekir Bozdağ tarafından okutulmuştu. Ayrıca Atalay'ın vekilliği düşürülmüştü.