İçişleri Bakanlığı tarafından tüm valiliklere gönderilen 'Koronavirüs Tedbirleri' başlıklı ek genelgeyle, sivil toplum kuruluşları, kamu kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek olan etkinlikler, 01 Aralık 2020 tarihine kadar ertelendi.

Genelgeye 'Baroların Genel Kurul' resmi süreçlerinin başlamasına bir gün kala gönderilmesi üzerine Ankara Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu da kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin genel kurullarının 1 Aralık 2020 tarihine kadar ertelenmesine karar vermişti.

'YASAL HÜKÜM ÇİĞNENMİŞTİR'

Ankara Barosu yaptığı yazılı açıklamada, "Baroların genel kurullarının yalnızca usulleri değil, tarihleri de yasayla belirlenmiştir. 1136 sayılı kanunun 82nci Maddesi düzenlemesi açıktır. Yasal hüküm, önce tavsiye genelgesi ile, akabinde İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla çiğnenmiştir" diyerek tepki gösterdi.

Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nda Hıfzıssıhha kurullarının genel kurul erteleme yetkisi bulunmadığını belirten Ankara Barosu'nun açıklaması şöyle:

"Baroların Genel Kurul resmi süreçlerinin başlamasından bir gün önce, Sağlık Bakanlığı’nın yazısı üzerine alındığı belirtilen İçişleri Bakanlığı’nın 02.10.2020 tarihli “tavsiye” genelgesiyle, Ankara Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu, 02.10.2020 tarih, 2020/76 sayılı kararıyla açıkça yasaya aykırı olarak kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin genel kurullarının 01.12.2020 tarihine kadar ertelenmesine karar vermiştir.

'BAROLARIN GENEL KURULLARININ TARİHLERİ DE YASAYLA BELİRLENDİ'

Baroların genel kurullarının yalnızca usulleri değil, tarihleri de yasayla belirlenmiştir. 1136 sayılı kanunun 82. Maddesi düzenlemesi açıktır. Yasal hüküm, önce tavsiye genelgesi ile, akabinde İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla çiğnenmiştir.

HDK'nin yeni Eş Sözcüleri Beştaş ve Kenanoğlu oldu HDK'nin yeni Eş Sözcüleri Beştaş ve Kenanoğlu oldu

1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda Hıfzıssıhha kurullarının genel kurul erteleme yetkisi bulunmamaktadır. Covid-19 Salgını’nın Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 2. maddesinde de kamu kurumları genel kurulları sayılmamıştır. Ayrıca ve açıkça öngörülmedikçe, yorum yapmak suretiyle genel kurala istisna getirilemez.

'BÜTÜN AVUKATLARIN İRADELERİNE TEKER TEKER İPOTEK KOYULMASIDIR'

Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının açıklandığı tarih olan 10 Mart’tan bu yana aradan geçen 206 günde; baroları parçalama kanunlarından düğünlere, siyasi partilerin kongrelerinden mitinglere ve açılışlara kadar hiçbir 'etkinliğin' ertelenmediği ülkemizde baro seçimlerinin ertelenmesi; tüm ideolojik duruşlardan bağımsız olarak, seçimde oy verme hakkına sahip bütün avukatların iradelerine teker teker ipotek koyulması anlamına gelmektedir.

'KARARIN NEYE HİZMET ETTİĞİNİ ANLAMAK ZOR DEĞİL'

Çoklu baro yasası ve yaklaşan TBB Genel Kurulu düşünüldüğünde hak arama hürriyetimizi sınırlayarak baroların genel kurullarından bir gün önce alınan bu kararın hangi saikle alındığını ve neye hizmet ettiğini anlamak çok da zor değildir.

'KARAR KARŞI DAVA AÇTIK'

Bu yasadışı müdahaleye sessiz kalmayacağımızı, Ankara İl Umumi Hıfzıssıhha Kurul Kararı’nın yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle dava açtığımızı kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.