Altılı masanın "Şimdi demokrasi zamanı" sloganıyla duyurduğu anayasa taslağı altı partinin genel başkan yardımcıları tarafından Ankara’da düzenlenen toplantı ile açıklandı.

Erdoğan: Kıbrıs'ta Federal Bir Çözüm Artık Mümkün Değil Erdoğan: Kıbrıs'ta Federal Bir Çözüm Artık Mümkün Değil

“Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” adı altında bir araya gelen partilerin Anayasa Değişikliği Önerisi 84 madde, 9 başlıktan oluşuyor.

Tasarıya göre partili cumhurbaşkanlığı dönemi kapanacak, “insan onuru” anayasanın temel esası olacak ve seçim barajının yüzde 3'e düşürülecek.

Rûdaw Ankara Temsilcisi Şevket Herki, toplantıya katılan siyasetçilere mikrofon uzatarak taslak hakkındaki görüşlerini sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “(Altılı Masa) Türkiye’nin huzuru için önemli bir masa, Türkiye’yi bir araya getiren bir masa. Sağından solundan bir amaç için biraya gelmiş bir masa. Masanın bugün tarihi bir anayasa ile Türkiye’yi kucaklayan, Türkiye’ye lig atlatacak bir anayasa önerisi getirilmesi çok kıymetli ve çok önemli” dedi.


Altılı masanın teklifinde, “Kürt sonu” konusunda herhangi bir ifade yer almıyor.

DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Abdurrahim Aksoy da, altılı masadaki tarafların Kürt meselesine bakışının farklı olabileceğini söyledi.

Aksoy, “Kürt meselesinin çözümü hakkında altı partinin ittifak yapması yüzde yüz mümkün değil tabi. Herkesin bakışı ayrıdır. Fakat DEVA Partisi Kürt meselesi konusunda nettir, düşüncesi bellidir. Kürt meselesinin önemli bir mesele olarak kabul ediyor ve demokrasi sınırlarında çözüm bulacaktır. Ama tabi altılı masada partilerin görüşleri farklı olabilir” yorumunu yaptı.


Eski bakan ve DEVA Genel Başkan Yardımcısı Sadullah Ergin de, “Bugün burada parlamenter sisteme geçişin yolharitası içerisinde gerekli olan anayasal değişimin maddelerini paylaşacak arkadaşlarımız. Önemli bir kilometre taşı. Ümid ediyoruz ki diğer konular da bunun arkasından gelecek” diye konuştu.