Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: "Türkiye, Barışın Güvencesi Olmaya Devam Edecek" Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: "Türkiye, Barışın Güvencesi Olmaya Devam Edecek"

Özmen, Almanya resmi makamlarınca açıklanan verilere göre, sadece 2022 yılında 47 bin 900 Kürt’ün Almanya’ya iltica başvurusunda bulunduğunu aktardı.

Almanya’da yaşayan Kürtlerle ilgili çalışmalarıyla bilinen ve bu konuda bir kitabı bulunan Özmen, Rûdaw’ın Diaspora programına konuk oldu.

Kürtlerin önceki yıllarda geldikleri ülkelere göre kategorize edildiklerini belirten Özmen, birkaç ay önce Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi’nin Kürtleri geldikleri ülkelere göre değil, “Kürt” olarak kayıtlara geçtiğini fark etmiş.

Bunun üzerine Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi’ne bilgi almak için başvuran Özmen, sadece 2022 yılında 47 bin 900 Kürt’ün Almanya’ya iltica başvurusunda bulunduğu bilgisine ulaşmış.

“Kuzey’den gelenler Türk, Güney’den gelenler Iraklı ve Rojava’dan gelenler Suriyeli diye kayıtlara geçiyordu” diyen Özmen, bu sebeple de Kürtlerin Almanya’daki kesin sayısına ilişkin net bir bilgi vermenin zor olacağını kaydetti.

IŞİD savaşından sonra, özellikle de 2014-2016 yılları arasında Almanya’ya çok sayıda Kürt’ün geldiğini belirten Özmen, “Sonraki yıllarda sayı düşse de 2022’de 47 bin 900 Kürt Almanya’ya geldi, bu çok yüksek bir sayı” dedi.

Almanya’daki Kürtlerin sayısına ilişkin Bonn Kürt Araştırmaları Merkezi ve Prof. Dr. İlhan Kızılhan’ın araştırmalarına atıfta bulunan Özmen, “1961-1973 yılları arasında Türkiye’den Almanya’ya 650 bin işçi geldi. Bu iki araştırmaya göre bunların yüzde 40’ı Kürt’tü. Araştırmalar, gelen kişilerin hangi kentlerden geldiğine göre bu sonuçlara ulaşıyor” dedi.

Almanya’ya gelen Kürtlerin “siyasi nedenlerle” iltica başvurusunda bulunduğunu dile getiren Zeki Özmen, “Buraya gelip huzurluca yaşamak istiyorlar” diye belirtti.