Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 18 Ekim 2017'den beri tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala davasında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 2 Şubat 2022 tarihinde başlattığı ihlal prosedürü kapsamındaki kararını açıkladı. Yüksek Mahkeme, Kavala ile ilgili 10 Aralık 2019’da verdiği 'serbest bırakılmalı' kararının uygulanmaması nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 46'ıncı maddesinin birinci fıkrasının ihlal edildiğine hükmetti. Söz konusu madde uyarınca, davaya konu olan taraflar, yüksek mahkemenin verdiği kesinleşmiş karara uymayı taahhüt ediyor.

AİHM, ayrıca bu kararı gereğince Kavala'ya 7 bin 500 Euro mahkeme masrafı ödenmesine de khükmetti.

AİHM 'KAVALA, DERHAL SERBEST BIRAKILMALI' DEMİŞTİ
AİHM 10 Aralık 2019'da, Kavala'ya ilişkin olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 18. maddesinin ihlal edildiğine hükmetmişti. Mahkeme, bu durumun sona erdirilmesi için AİHS'in 46. maddesinin 4. fıkrası uyarınca Kavala'nın derhal serbest bırakılması gerektiğine karar vermişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye’de Resmi Temaslar İçin Ankara'ya Geldi ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye’de Resmi Temaslar İçin Ankara'ya Geldi

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Mahkeme'nin kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetliyor.

Komite, 2019 tarihli AİHM kararının uygulanmadığı gerekçesiyle Türkiye'ye karşı 2 Şubat 2022'de resmen ihlal prosedürü başlatmıştı.

ANKA haber ajansına konuşan Avukat Benan Molu, ihlal kararının ilk kez Azerbaycan'a karşı uygulandığını söyledi.

Molu, "AİHM kararı uygulanmazsa, Sözleşme uyarınca ve Avrupa Konseyi statüsü uyarınca, Türkiye'nin Konsey organları nezdindeki oy kullanma hakkının ve Konsey üyeliğinin askıya alınması, hatta üyelikten çıkartılmaya kadar bir dizi yaptırım öngörülüyor. Bu yola bu kadar sık başvurulabileceği öngörülememiş olmalı ki yaptırımların ne zaman uygulanmaya başlayacağı, hangi yaptırımın seçileceği, hangi aşamaya kadar gideceği konusu çok belirsiz. Bunlar süreç içerisinde belli olabilecek" dedi.