Diyanet Başkanı Erbaş'ın garajında beş lüks araç var Diyanet Başkanı Erbaş'ın garajında beş lüks araç var

Burası Adıyaman mezarlığı. Cenaze araçları bir kaç dakikada bir mezarlığa naaşları taşıyor. Diğer yandan feryat ve figanlar arşa yükseliyor.

Depremden çıkarılan kurbanların gömülmesi için belirlenen bu düzlükte 15 kepçe aralıksız çalışıyor. Kepçelerden bazıları çukurlar kazarken diğerleri topluca yan yana gömülen ölülerin üzerlerini toprakla örtüyor.

Sadece feryat ve figanlar değil naaşlarda yer altında birbirine karışıyor.

Rûdaw mikrofonuna konuşan Bese Tunç şu feryadı yapıyor:

“Evlerimiz tümden yerle bir oldu. Hiçbir şeyimiz kalmadı. Kalan evler de girilecek gibi değil. Gelinimiz öldü ama oğlum kurtuldu çok şükür. Ne mal ne para hiçbir şeyimiz kalmadı. Her şeyimiz gitti. Yıkamadan getirip buraya (cenazeleri) gömüyorlar. Bu başımıza gelen neydi. Yardımlar geldi ama ana baba günü ne nereye gidiyor belli değil. Herkes sokaklarda yatıyor.”

İmkanlar el vermediği için enkazın altından cesetler çıkarılır çıkarılmaz mezar yeri olarak belirlenen yere getirilerek hiçbir dini vecibe ve defin işlemi yapılmadan gömülüyor: Ölüler kefensiz, duasız ve veda edilmeksizin defnediliyor.

Depremde iki yakınını kaybeden Sican Turan ise gözyaşları içerisinde şunları söylüyor:

“İki yakınım kız kardeşim ve oğlu öldüler. Birini şuraya diğerini oraya gömdüler. Hiçbir defin işlemi yapılmadı, ne yıkandı ne kefen, ne dua yapıldı. Sadece battaniyelere sarıp gömdüler.”

AFAD’dan yapılan açıklamaya göre enkaz altında çıkarılan kimsesiz cenazeler 24 saat içerisinde gömülüyor. Uzun sıralar halinde açılan çukurlar şeklindeki her bir mezar sırasına battaniye veya bezler sarılmış yaklaşık 500 cenaze konuyor ve üzeri topraklarla örtülüyor.

Din adamları ve önderleri ailelere yakınlarının ölülerinin bu şekilde gömülmesinin dini açıdan herhangi bir sakıncası olmadığı yönünde müsterih olmalarını istiyor.

İmam Abdullah Yılmaz eski savaş dönemlerinde de bu şekilde ölülerin defnedildiğini belirterek, “Dini usul ve kaideler dışında hiçbir şey yapılmıyor. Ölenlerin ailelerinin içi rahat olsun. Ölüler dini usuller yerine getirilerek gömülüyor. Kardeşlerimizin kalpleri rahat olsun” diyor.

Her mezarın başına konulan geçici tahta levhaların üzerine rakam veya isimler yazılıyor.

Depremin altıncı gününde Adıyaman’da depremde hayatını kaybedenlerin sayısı yaklaşık 4 bine ulaştı. Bir yandan binlerce kişi enkaz altında kurtarılmayı beklerken diğer yandan kentin mezarlığında da defin işlemleri devam ediyor.Rudaw