İsrail'in Gazze'deki savaşının bölgede tetiklediği şiddet sarmalı ve karşılıklı hamleler serisinde ABD'den İran Devrim Muhafızları'na ve Hizbullah'a karşı yeni yaptırım kararı geldi. Üç şirketin ve bir şahsın yer aldığı listedeki Türkiye ayrıntısı dikkat çekti.

ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Devrim Muhafızları'nın Kudüs Gücü'nün ve Hizbullah'ın kullandığı bir finansal ağa "kritik destek verdikleri" gerekçesiyle biri Türkiye'de bulunan üç şirket ile Türkiye'de yaşayan bir kişiye yaptırım kararı alındı.

PENDİK MERKEZLİ ŞİRKETE HİZBULLAH SUÇLAMASI

Buna göre, yaptırım listesine alınan Türkiye merkezli şirketin adı, Mira İhracat İthalat Petrol. Adresi İstanbul Pendik'te görülen şirketin, küresel piyasalarda İran mallarını satın aldığı, bu malların nakliyesini yaptığı ve sattığı belirtildi. Şirketin Hizbullah’ın maddi destekçisi olduğu belirtilen Ali Kasir adlı kişi tarafından denetlendiği ve elde edilen kârın Hizbullah’la paylaşıldığı savunuldu.

'İBRAHİM AĞAOĞLU TAKMA ADINI KULLANIYOR'

Mira İhracat İthalat Petrol şirketinin CEO’su ve sahibi olduğu, ‘İbrahim Ağaoğlu’ ismini kullandığı belirtilen İbrahim Telal El Uveyir de yeni yaptırım listesinde yer aldı.

ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasına göre, yeni yaptırım listesinde yer alan diğer iki şirket Lübnan merkezli. Hizbullah'la bağlantılı olduğu iddia edilen Yara Offshore SAL isimli firma, yüklü miktarda İran malının Suriye'ye satılmasına aracılık ettiği gerekçesiyle yaptırım listesine alındı. Üçüncü firmanın ise yüz milyonlarca dolarlık İran malının Suriye'ye nakliyatına aracı olarak Devrim Muhafızları'nın Kudüs Gücü'nün finanse edilmesine katkıda bulunduğu savunuldu.

IKBY Seçimlerinde 13 Parti, 2 Koalisyon ve 124 Bağımsız Aday Kayıt Yaptırdı IKBY Seçimlerinde 13 Parti, 2 Koalisyon ve 124 Bağımsız Aday Kayıt Yaptırdı

'SURİYE HÜKÜMETİNE DE SATIŞ YAPILDI'

ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasında, "Bu varlıklar, İran mallarının satışından -ki buna Suriye hükümetine satışlar da dahil- yüz milyonlarca dolar kâr elde etti. Bu satışlar, Kudüs Gücü'nün ve Hizbullah'ın devam eden terörist faaliyetlerinin fonlanmasında ve bölge çapındaki diğer terör örgütlerinin desteklenmesinde kilit önemde bir para kaynağı sağlıyor" denildi.

Yaptırımlar, listedeki üç şirketin ve bir şahsın ABD'deki veya ABD ile bağlantılı kişilerin kontrolündeki tüm malvarlıklarının dondurulması anlamına geliyor. Aynı zamanda Amerikan veya ABD dışı finans kuruluşlarının da bu şirketlerle iş yapması halinde yaptırıma maruz kalması demek. Artıgerçek