Dünya Kupası'nın en çok merak edilen maçlarından biri olan ABD-İran karşılaşması öncesinde, ABD Erkekler Milli Takımı'nın (USMNT) sosyal medya hesabında İran'ın ulusal bayrağı 'değiştirildi'. Takımın resmi Twitter hesabından yapılan puan tablosu paylaşımında, İran bayrağının üzerinde 'İslam Devrimi' ambleminin bulunmadığı görüldü. Paylaşımda, İran bayrağında İslam Devrimi'nin tarihine atıfla 22 kez yer alan 'Allahüekber' yazısı da çıkarıldı.

ABD takımı, Facebook ve Instagram paylaşımlarında da aynı bayrağı kullandı.

Savunma makamının göz ardı edilmesine karşı sesimizi duyurmak için yola çıktık Savunma makamının göz ardı edilmesine karşı sesimizi duyurmak için yola çıktık

İran'da İslam Devrimi sonrası Ayetullah Ruhullah Humeyni tarafından 1980'de onaylanan bayraktaki beyaz şeritte, üzerinde bir şedde bulunan dört eğri ve bir kılıç yer alıyor. Farsça 'Allah' sözcüğünün stilize edildiği amblem, aynı zamanda İran için ölenlerin anısına bir laleyi andırıyor.

ABD milli takımının, İran'ın 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alınması sonrasında protestolarla çalkalandığı bir dönemde bu amblemin ve İslami ifadelerin yer almadığı bir bayrağı kullanmasının, Tahran'ın tepkisini çekmesi bekleniyor.


iran-dunya-kupasi2.jpg

İran bayrağı, Katar'da düzenlenen Dünya Kupası'nda tartışma konusu haline gelmiş durumda. Tahran'daki yönetimi destekleyenler resmi bayrağı sallarken, Amini protestolarına destek verenlerden bazıları Amerikan takımının kullandığı versiyonu, bazıları da Şah Muhammed Rıza Pehlevi döneminde kullanılan aslanlı ve güneşli bayrağı sallıyor.

İran milli takımının Galler ile oynadığı son maçta Katar'ın güvenlik önlemlerini artırdığı görülmüştü. Salı günü oynanacak İran-ABD maçı ise kupanın en çok merak edilen karşılaşmalarından biri. (DIŞ HABERLER)