Türkiye'nin 32 Ay Sonra Beklediği F-16 Savaş Uçakları Satışında Yeni Gelişmeler

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan F-16 Satışı Açıklaması

Türkiye'nin uzun süredir beklediği F-16 savaş uçaklarının satışı konusunda ABD'den yeni bir gelişme yaşandı. ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en yeni ve ileri teknoloji F-16 Blok-70 savaş uçaklarını satın alması konusunda önemli bir adım atıldığını duyurdu. Bu adımın sadece en yakın müttefiklere ve ortaklara sağlanan bir imkan olduğu vurgulandı.

Başkanlık ve Büyükelçilikten Teşekkür Mesajları

Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake de bu adımı memnuniyetle karşıladıklarını belirten mesajlar paylaştılar. Flake, Türkiye'nin F-16 Blok-70 savaş uçaklarını alması ve mevcut filosunu modernize etmesinin ulusal güvenlik açısından önemli bir adım olduğunu ifade etti.

F-16'u F-35'in Yerine Alacak

Türkiye'nin, ABD'den alacağı F-16 savaş uçakları ile yaşlanan filosunu gençleştirme kararı aldığı belirtiliyor. Rusya'dan alınan S-400 hava savunma füzeleri nedeniyle F-35 programından çıkarılan Türkiye, bu alternatif çözüm ile hava savunma kapasitesini güçlendirmeyi hedefliyor.

Satış Sürecinde Karşılaşılan Engeller

Ancak, satış sürecinde ABD Kongresi'nin engeline takılan talepler bulunuyor. Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin gergin olduğu bir dönemde, bazı Kongre üyeleri satışa karşı çıkmıştı. Ancak, son süreçte tansiyonun düşmesi ve bazı Kongre üyelerinin istifasıyla bu engeller aşılmaya başlandı.

'Erdoğan ve Esad Görüşmesi Gündemde' Haberine Suriye'den Yanıt Geldi 'Erdoğan ve Esad Görüşmesi Gündemde' Haberine Suriye'den Yanıt Geldi

Resmi Onay ve Süreç

F-16 satışı için resmi onayın çıkmasının ardından taraflar üretim ve teslimat süreçlerini planlamaya başladı. Toplam bedelin 23 milyar doları bulması beklenen satışın, Türkiye'nin hava savunma kapasitesini güçlendirme açısından önemli bir adım olması bekleniyor. Milli Savunma Bakanlığı da konuya ilişkin yazılı açıklama yaparak sürecin planlandığı şekilde ilerlediğini belirtti.

Kaynak: GazeteDuvar