ABD'de Joe Biden'ın başkanlık koltuğuna oturmasıyla NATO ve Rusya arasında patlayan gerilimde yalnızca altı saatte zirve eşiği aşıldı, dört ayrı noktada savaşın eşiğinden dönüldü. Rus medyası, Karadeniz kıyısındaki Kırım'da görülen Türk savaş gemisinin Rus ordusunu alarma geçirdiğini ileri sürüyor. Moskova'dan bugün yapılan açıklamada yeni bir savaş başlaması halinde yok edilecek ülkenin adı verildi.

Rusya Savunma Bakanlığı'na yakınlığıyla bilinen Avia.pro internet sitesi ise, Mart ayı sonunda Batı Karadeniz'de gerçekleşen NATO tatbikatı sırasında bir Türk savaş gemisinin Kırım kıyılarında görüldüğünü ve Rus ordusunun harekete geçtiğini iddia etti.

Habere göre, Türk gemisi Kırım'a yaklaşarak Rusya'ya meydan okudu, bunun üzerine Rus donanması ve yarımadaya yerleştirilen füze savunma sistemleri devreye sokuldu. Avia.pro ayrıca, Karadeniz'de altı Rus denizaltısının bulunduğunu da aktardı.

19-29 Mart tarihleri arasında yapılan SeaShield 2021 tatbikatına Türkiye, ABD, Romanya, İspanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Polonya katılmıştı. Tatbikatta yer alan Türk gemisi ise, TCG Kemalreis'ti.

Kırım'a 2014 yılında el koyan Rusya ile NATO arasındaki köprüler, o tarihten bu yana tamamen atılmış durumda. ABD ve AB, Kırım'ı Rus toprağı olarak tanımayı reddediyor.

Ukrayna'nın doğusundaki gerilimin tırmanması üzerine bugün bir açıklama yapan Kremlin ise, Ukrayna sınırındaki Rus askeri hareketliliğinin savunma amaçlı olduğunu ve hiç kimseyi tehdit etmeyi hedeflemediğini savundu.

Ancak Kremlin'in açıklamasından kısa süre sonra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın Ukrayna'daki tehdidini açık açık dile getirdi ve uluslararası haber ajansları 'acil' koduyla Lavrov'un sözlerini duyurdu. Rus TASS ajansı, 'Lavrov, Donbas'ta yeni bir savaş başlatma girişiminin Ukrayna'yı yok edebileceğini düşünüyor' başlığıyla bir haberi servis etti.

Lavrov'un ABD'nin başını çektiği Batılı ülkeleri Ukrayna'yı kışkırtmaması için uyardığıni bildiren TASS, Rus Dışişleri Bakanı'nın söz konusu cümleleri Big Game programında kurduğunu aktarıyor.

Sevrgey Lavrov, "Rusya lideri Vladimir Putin kısa bir süre önce söyledi, açıklama bugün de geçerli, Donbas'ta bir saldırıyla denenecek yeni bir savaş Ukrayna'yı yok edecek" ifadesini kullandı.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı SergeyLavrov, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in "2019 yazından beri Rusya-NATO Konseyi toplantısı yapılmıyor. Nedeni, Rusya'nın toplantı davetimize olumlu yanıt vermemesi" şeklindeki açıklamasına yanıt verdi.

Lavrov, "NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Moskova'nın Rusya-NATO Konseyi'nde çalışmayı reddettiğini söylüyor. Biz çalışmayı reddetmiyoruz, sadece oturup da Ukrayna'yla ilgili şeyler dinlemek istemiyoruz. NATO'nun Ukrayna'yla bir ilgisi yok ancak Rusya-NATO Konseyi toplantısı yapmayı önerirken ilk konunun Ukrayna olmasında ısrar ediyorlar. Birkaç kez oturduk, dinledik, bunların hepsini biliyoruz. Bu nedenle, Helsinki'de imzalanan güvenlikle ilgili en kapsamlı anlaşmayı kurtarabilmek askerler düzeyinde temasların yeniden kurulmasını önerdik. Reddediyorlar" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılar ve Ukrayna ordusu arasında yükselen tansiyon, son günlerde Washington-Moskova hattındaki en sıcak başlık. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba'yla telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve Moskova'nın 'agresifliği' karşısında Washington'ın Kiev'in yanında olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri'nden yapılan resmi açıklamada, "Bakan Blinken, Rusya'nın Donbas ve Kırım'da devam eden agresifliği karşısında Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz bağlılığını yeniden teyit etti" denildi.

Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'ta son sıcak çatışma, 26 Mart tarihinde yaşandı. Rus yanlısı ayrılıkçıların açtığı ateşte, dört Ukrayna askeri yaşamını yitirdi.

Ukrayna lideri Vladimir Zelensky, yedinci yılına giren ve 13 bini aşkın insanın hayatını kaybettiği çatışma bölgesini Şubat ayında askeri üniforma ve kurşun geçirmez yelekle ziyaret etmişti.

NATO, Rus savaş uçaklarının Kuzey Atlantik, Kuzey Denizi, Baltık Denizi ve Karadeniz'de ittifaka ait jetler tarafından Pazartesi günü durdurulduğunu resmen açıkladı.

Altı saatte 10 kez gerçekleşen havada kapışma, bugüne kadar kozların paylaşıldığı en büyük olay olarak tarihe geçti. NATO, Rus jetlerinin sivil uçaklara tehdit oluşturduğunu belirtiyor.

NATO açıklamasına göre Norveç F-16'ları iki Tu-95'in önünü Norveç kıyılarında kesti, birkaç saat sonra iki Tu-160 bombardıman jeti de yine Norveç güçleri tarafından engellendi.

Karadeniz semalarında görülen Rus savaş uçakları için Türkiye, Romanya ve Bulgaristan'dan çok sayıda jet havalandı. Kuzey Denizi'nde uçan Rus jetleri için ise İngiliz ve Belçika hava kuvvetleri harekete geçti.

Rusya'nın Avrupa'nın göbeğindeki toprağı Kaliningrad yakınlarında, Baltık Denizi'nde havalanan bir Rus deniz devriye uçağının önü ise İtalyan savaş uçakları tarafından kesildi.

NATO, resmi Twitter hesabında olayı Rus uçaklarını önleyen Türkiye, Belçika, İtalya, Romanya, Bulgaristan, İngiltere ve Norveç bayraklarını paylaşarak duyurdu.

İngiltere Savunma Bakanlığı, hafta başında bir Rus bombardıman uçağının Kuzey Denizi üzerinde uçması üzerine Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait Typhoon jetlerinin havalandığını açıklamıştı.

Rus medyası, yalnızca altı saat içinde birçok farklı yerde Rus filosunun NATO'nun hava savunma sistemini zorladığını, ittifakın kurulduğu 1949'dan bu yana havada en büyük restleşmenin yaşandığını yazdı.

Son olarak Yunanistan'ın Girit Adası'nda demirleyen ABD uçak gemisi USS Eisenhower'ın bir Rus denizaltısı tarafından takip edildiği, yine Rus medyasına yansıyan gelişmeler arasındaydı.

Çanakkale ve İstanbul boğazlarından geçerek Karadeniz'e ulaşan ABD savaş gemisi Donald Cook, USS Porter ve USNS Laramie'ye katıldı. ABD ordusu, görevin Rusya'nın giderek daha saldırgan hale gelen hamlelerine yanıt olduğunu açıkladı. Geminin Karadeniz'e açılmasından günler sonra ise neredeyse şimşek yüklü bulutlar havada çarpışıyordu, Rus savaş uçaklarının tehlikeli manevrası gerçekleşti.

ABD'nin Avrupa Donanma Kuvvetleri'nin Twitter hesabından paylaştığı görüntüde, bir Su-24 Rus jetinin donanma gemilerine yaklaştığı görüldü.

ABD ordusu, oldukça alçaktan uçan jetin uluslararası sularda seyreden gemilerin yanından geçtiğini duyurdu, Rusya'dan henüz konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı. Washington, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında ünlü bombardıman uçağı B-52'yi Karadeniz üzerinde uçurmuş ve bu sırada yine tehlikeli bir yakınlaşma gerçekleşmişti.

ABD'deki iktidar değişikliğiyle birlikte iki ay içerisinde Rusya ve ABD jetleri birçok yerde karşı karşıya geldi, Biden tarihte ilk kez Kuzey Kutbu için B-1 bombardıman uçaklarını Norveç'e gönderdi. Biden'ın başkanlık koltuğuna oturur oturmaz ilk hamlelerinden biri, ünlü bombardıman uçakları B-1B Lancer'ları Rusya'ya karşı Norveç'e sevk etmek oldu.

CNN International'ın dünyaya duyurduğu haber resmen doğrulandı, ABD'nin Avrupa-Afrika Hava Kuvvetleri tarihi anları gösteren fotoğrafları internet sitesinden yayınladı. ABD'de 20 Ocak'ta başkanlık koltuğuna oturan Joe Biden, görev süresinin ilk ayı dolmadan Rusya'ya rest çekti ve ünlü B-1B Lancer bombardıman uçaklarını Norveç'e gönderdi.

Özgür Özel: "Suriye’de Geçiş Hükümeti Kurulmalı" Özgür Özel: "Suriye’de Geçiş Hükümeti Kurulmalı"

ABD'nin Avrupa Hava Kuvvetleri, Teksas'taki Dyess Hava Üssü'nden havalanan B-1B'lerin Norveç'teki Orland Hava Üssü'ne 24 Şubat tarihinde inerek tarihte bir ilki gerçekleştirdiğini açıkladı. Uçaklarla birlikte 200 kadar ABD askerinin de Norveç'e sevk edildiği aktarılıyor.