ABD'de 8 Kasım (yarın) Kongre ara seçimleri yapılacak. Seçimlerde Kongre'nin üst kanadı Senato ve alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin üyeleri seçilecek.

Ara seçimler mevcut ABD Başkanı'nın dört yıllık görev süresinin yaklaşık olarak tam ortasına denk geldiği için bu şekilde adlandırılıyor

Sonuçların büyük kısmının 24 saat içinde belli olması bekleniyor. Ancak bazı kritik eyaletlerde seçim sonucunun açıklanmasının günler alacağı da tahmin ediliyor.

Ara seçimler ABD siyasetinde kabul edilip yürürlüğe girmesi konusunda oldukça önemli. Zira Kongre'nin siyasi iklimi ABD Başkanı'nın politikalarını hayata geçirmesinde etkili oluyor.

Seçim sonucunda Cumhuriyetçilerin Kongre'nin iki kanadını da kontrol etmesi Demokrat Başkan Joe Biden'ın zor durumda bırakabilir.

1) SEÇİMLERDE NE BELLİ OLACAK?

Seçimlerde Senato'daki 100 senatörden 35'i, 435 Temsilciler Meclisi üyesinin ise tamamı seçilecek. Ayrıca 36 eyaletin valisi de belli olacak.

Demokrat Parti az bir farkla şu anda Temsilciler Meclisi'ni 220'ye 212 vekille kontrol ediyor.

Senato'da ise Demokrat Başkan Joe Biden'ın yardımcısı Kamala Harris'in oyuyla Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında 50-50 eşitlik sağlanmıştı.

Şu anda seçimde yarışacak 35 Senato sandalyesinden 21'ini Cumhuriyetçiler, 14'ünü ise Demokratlar elinde tutuyor.

2) SON TAHMİNLER NEYİ GÖSTERİYOR?

Ülkedeki bağımsız anket ve kamuoyu yoklama şirketleri Cumhuriyetçi Parti'nin hem Senato'da hem de Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde etmesinin çok güçlü bir olasılık olduğunu açıkladı.

Son bağımsız anketlere göre Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi'nde işi daha kolay.

Cumhuriyetçilerin şu anda Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk için 5 sandalyeye, Kongre'de ise bir sandalyeye ihtiyacı var.

ABD'deki "FiveThirtyEight- 538" adlı anket şirketi de Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi'nin kazanma şansının oranının yüzde 83, Senato'yu kazanma şansı oranının ise yüzde 54 olduğunu açıkladı.

"Güney Kore'de Kriz: Başkan Yoon'a Görevden Alma Kararı" "Güney Kore'de Kriz: Başkan Yoon'a Görevden Alma Kararı"

Kurum, Demokratların Kongre'nin her iki kanadını da kontrol etme şansının ise sadece yüzde 16 olduğunu duyurdu.

3) HANGİ EYALETLER KRİTİK ÖNEMDE?

"FiveThirtyEight" anket şirketine göre Senato yarışında adayların şansının birbirine en yakın olduğu eyaletler, şu anda adayların puanlarının birbirine eşit gözüktüğü Georgia ve Pensilvanya. Ayrıca Nevada eyaletinde de Cumhuriyetçi adaylar 1 puan önde gözüküyor.

Eğer Cumhuriyetçiler bu üç eyaleti alır ve başka engelle karşılamazsa Senato'da 52'ye 48 üye ile çoğunluğu elde edebilir.

Eğer Demokrat adaylar bu üç eyaleti kazanırsa Senato'da 51'e 49 ile çoğunluğu elde edecek.

İki partinin puan farkının 5'e yakın olduğu diğer eyaletler ise Arizona, New Hampshire, Wisconsin, Kuzey Carolina ve Ohio.

Arizona ve New Hamsphire'de Demokratlar 2 puan, Cumhuriyetçiler Wisconsin'de 3 puan, Kuzey Carolina'da ve Ohio'da ise 4 puan önde gözüküyor.

Eğer Georgia eyaletinde hiçbir aday yüzde 50'den fazla oy alamazsa 6 Aralık'ta ikinci tur seçim yapılacak.

Bu da ara seçimlerin sonucunun o tarihe kadar kesinleşmemesine yol açabilir.

4) SEÇMENLERE GÖRE EN ACİL KONULAR NEDİR?

Quinnipiac Üniversitesi'nin 26 Ekim- 30 Ekim arasında 2 bin 203 yetişkin arasında yaptığı ankete göre seçmenlerin yüzde 36'sı ülkedeki en acil sorunun enflasyon olduğunu söylüyor. Bu oran Ağustos ayındakinden yüzde 9 daha fazla.

Cumhuriyetçi seçmenlerin yüzde 57'si, Bağımsızların yüzde 41'i, Demokrat seçmenlerin yüzde 15'ine göre en acil konu yüksek enflasyon.

Ankete göre enflasyonun ardından toplam seçmenlerin yüzde 10'una göre kürtaj konusu en acil sorun ikinci sorun.

Demokrat seçmenler yüzde 19 ile en acil sorunun kürtaj konusu olduğunu savunuyor. Demokratlara göre en acil ikinci sorun enflasyon, üçüncü sırada ise ateşli silahlarla yaşanan şiddet olayları yer alıyor.

ABD Yüksek Mahkemesi’nin kürtajı "anayasal hak olmaktan çıkaran" kararı Demokratların kadınların kürtaj hakkına sahip olmasını desteklemesiyle ara seçimlerde partinin en önemli konusu haline gelmişti.

Ankete göre seçmenlerin yüzde 64'ü Başkan Bıden'ın ekonomi politikalarını onaylamıyor. Ancak Demokratların yüzde 79'u genel olarak Biden yönetiminin iyi olduğunu düşünüyor, Cumhuriyetçilerin yüzde 95'i ise Biden'ın performansından hoşnut değil.

Biden'ın seçmenler nezdindeki onay oranı ise şu anda yüzde 53 seviyesinde.

5) TRUMP GERİ DÖNER Mİ?

2021 Başkanlık seçimleri adayları henüz resmi olarak belli olmadı.

Ancak ara seçimlerin sonucu Demokrat Başkan Biden'ın yeniden yarışa girip girmemesini etkileyebilir.

2024 başkanlık yarışının Biden ile eski Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump arasında olması bekleniyor.

Trump'ın yakın çevresi Cumhuriyetçi eski başkanın ara seçimlerden sonra adaylığıı açıklayacağını söylemişti. Biden'ın 2024 yılında 81 yaşında olacağı birçok Demokrat seçmeni endişelendiren bir durum.

Pensilvanya'dan aday olan Mehmet Öz gibi Trump’ın desteklediği adaylar kötü bir performans sergilerse Trump'ın Cumhuriyetçi Parti’den başkan adaylığı için destek alması zorlaşacak. (DIŞ HABERLER)