Minas Gerais eyaletine bağlı Belo Horizonte kentindeki seks işçileri, Covid-19'a karşı uygulanan “Ulusal Aşı Planı” kampanyasında kendilerine öncelik verilmesi amacıyla bir gösteri düzenledi.

Gösteri, Minas Gerais Fahişeler Derneği (Aprosmig) tarafından düzenlendi.

Seks işçisi Lucimara Costa, "Biz öncelikli grubun bir parçasıyız çünkü çeşitli insan türleriyle ilgileniyoruz ve hayati risk altındayız" dedi.

Nüfusu 210 milyonu aşan Güney Amerika ülkesi Brezilya, ABD'nin ardından Covid-19 salgınından en çok etkilenen ülke konumunda bulunuyor.

Ülkede uygulanan Ulusal Aşı Planı kapsamında öncelik sağlık çalışanları, öğretmenler ve yaşlılara veriliyor.

Aprosmig yöneticisi Cida Vieira da, seks işçilerinin de ülkedeki diğer tüm risk gruplar gibi görülmelerini talep etti.

Cida Vieira, mali kaynakların eksik olmasına ek olarak, seks işçilerine karşı önyargının hala çok güçlü olduğunu, bu durumun herhangi bir siyasi eylemi ve temsil girişimini daha da zorlaştırdığını söyledi.

Vieira, “Birçoğumuzun evi yok. Salgına karşı da savunmasız durumdayız. Salgın çalışmamızı engellendiği için öncelik olarak görülmemiz gerekiyor. Birçoğunun artık yiyecek bir şeyi yok. Sadece Guaicurus'ta 3 binden fazla kadın var” dedi.

Brezilya’da 2012’den beri “seks işçiliği” resmi bir meslek olarak tanınıyor. BM’ye bağlı kurumların raporlarına göre, ülkede 1 milyon 400 bin kişi ismini bu meslek için yazdırmış bulunuyor.

Aprosmig'e göre sadece Minas Gerais eyaletinde 80 binden fazla seks işçisi var. Pandeminin başlangıcından bu yana, bazıları enfeksiyon korkusuyla işini bıraktı, bazılarının ise maddi ihtiyaç nedeniyle başka seçeneği yok.

Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu (ANVISA) verilerine göre, ülkede şu ana kadar 21 milyon doz koronavirüs aşısı yapıldı.

Brezilya Sağlık Bakanlığı son olarak geçtiğmiz günlerde ABD'li ilaç şirketi Johnson&Johnson'un iştiraki Janssen firmasının geliştirdiği tek doz olarak uygulanan Covid-19 aşısının acil kullanımını onayladı.

Janssen'in aşısı, BioNTech/Pfizer, Oxford-AstraZeneca, Sinovac ve Covishield aşılarının ardından ülkede kullanım onayı alan 5'inci Covid-19 aşısı oldu.

Hava Kirliliği ve Stres Astımı Tetikliyor Hava Kirliliği ve Stres Astımı Tetikliyor

Brezilya'nın Janssen ile 38 milyon dozluk Covid-19 aşısı anlaşması bulunuyor.